Fiecare femeie are secrete, pe care le scrie undeva: în jurnale intime, în documente speciale pe calculator, pe șervețele, la sfârșit de agendă sau chiar pe palmă. Carnețele acestea cu secrete sunt speciale, pentru că păstrează acolo tainele noastre. În adolescență, fetele obișnuiau să le lege cu funde sau le încuiau cu cheițe secrete, ca să nu le găsească nimeni (mama, în special). Acum, în comerț sunt jurnale de tot soiul: simple, sofisticate, din piele, din pânză, cu imprimeuri sau fără. Putem cumpăra un jurnal de la fabrică sau putem alege unul handmade, creat special pentru noi. Vă invit să o cunoaștem pe Iulia Zaremba, o tânără din Chișinău, care face jurnale cu mâna ei.

 

Jurnalele handmade sunt ideale pentru fetele care își doresc un lucru personalizat. Dacă vrei să porți în poșetă o agendă deosebită, îți poți alege singură designul ei. Noi am rugat-o pe Iulia să ne facă un jurnal cu levănțică, dacă tot vine primăvara. Coperțile au ieșit foarte moi și colorate. Se închide ușor cu un elastic. În interior, meșterița a pus imaginile, pe care noi le-a ales.

Acul, ața și hârtia

Povestea jurnalelor a pornit demult, povestește Iulia, încă din copilărie. Fata colecționa cărți mici și carnețele vechi. Deja adultă fiind, a văzut un jurnal handmade și a decis să facă și ea unul. Spune că i-a luat aproape un an să învețe această tehnică. Apoi, când a prins „gustul”, a început să experimenteze cu materiale, culori și hârtie. Îi place vintage-ul, dar face și jurnale „romantice” și sobre. Spune că, uneori, aleargă câte o săptămână prin tot Chișinăul, până găsește o mică biluță colorată, pe care s-o agațe de jurnal. Orice vechitură din casă e bună pentru reutilizare: nasturii picați de la costume, stofe de tot soiul și chiar fotografii prăfuite. Iulia folosește uneori chiar și uleiuri eterice, pentru a-și parfuma creațiile sale: vanilie, citrus sau pin. 

„Jurnalele pe care le fac sunt intime!”

„Când mă gândesc că în jurnalul făcut de mine vor fi păstrate secrete prețioase, mă emoționez enorm. Pun o părticică din inimă în fiecare carnețel. Când mă uit în ochii omului, care cumpără jurnalul, simt un vulcan de emoții, pe care nu îl pot descrie prin cuvinte: un amestec de uimire și bucurie. Uneori, vreau să fac un jurnal negru, sobru și puțin brutal, dar îmi iese în final o păpușică roșie, vintage.”

 

Fiecare femeie își poate crea propriul carnet

Iulia este sigură că fiecare femeie își poate meșteri propriul jurnal. Cel mai important este să fii binedispusă și să te joci cu acul, ața și hârtia. „Nu e deloc greu. Sunt gata să-i ajut pe cei, care vor să-și meșterească o agendă”, spune Iulia. Putem lipi acolo fotografii prețioase pentru noi sau pe actrița ceea, de care ne place atât de mult (sau actorul). Putem alege între hârtie „învechită” sau „colorată”, între o copertă tare sau moale. Mai mult, pentru acele dintre voi care țineți la carnetele personale, internetul are o mulțime de master class-uri, care vă învață, de la zero, cum să confecționați unul.

 

Tot ce vă rămâne este să vă gândiți atent ce vreți să țineți în mâini, atunci când notați secrete, citate sau numere de telefon. Esențialul e să vă simțiți împlinite și fericite!  

 

Distribuie articolul: