Nu se consideră o femeie de succes, dar crede că a parcurs o bună parte din această cale. Povestea Maiei Andruşca a început la ProTV Bucureşti, iar astăzi continuă, într-o altă televiziune de succes – Realitatea Tv. Dar nu a fost întotdeauna aşa…

A muncit cu un salariu de 100 de lei

Pentru a supravieţui în anii studenţiei a fost nevoită să muncească în calitate de profesoară de muzică la un liceu din Chişinău. Avea un salariu de 100 de lei, mult prea puţin ca să-i ajungă pentru necesităţile zilnice, iar părinţii nu aveau bani pentru a-şi întreţine fiica studentă.

`Am ajuns şi eu în situaţia profesorilor mei din şcoala de muzică din sat, care fugeau mâncând pămîntul după cel mult un an. Aşa că, după lunile de iarnă, răcită şi dezamăgită, am renunţat şi eu.`

După o mică colaborare cu Radioul Naţional a fost angajată la ProTv Chişinău. Că nu-i uşor să fii reporter la ProTV, Maia Andruşca, a înţeles-o din primele clipe, dar a avut suficientă răbdare ca să-şi aştepte norocul.

`Eram mustrată pentru tot felul de lucruri: operatorii aveau motivele lor, editorii şi ei nemulţumiţi. îmi venea să-mi iau lumea în cap. Sunt aproape sigură că nimeni de acolo nu mi-a dat nici măcar o mică şansă.` Şi… într-o zi, norocul i-a surâs.

`Dacă e…, săriţi din mers în maşină şi am plecat.`

A plecat din Moldova pentru că n-a vrut să rateze şansa, poate unică, pe care i-o oferea viața. Și anume, de a fi reporter la o televiziune care de ani de zile se menţine în topul audienţelor tv din România – ProTV Bucureşti.

De cele mai multe ori, problemele pe care le aveau românii de peste Prut pentru ea nu existau pur şi simplu. îşi aminteşte că într-una din zile a trebuit să filmeze o ceartă dintre ţigani – aceştia erau cât pe ce să se omoare.

Spre mirarea colegilor săi, Maia s-a avântat chiar în mijlocul bătăliei. `Colegul meu de la volan zicea: `Vedeţi că eu nu opresc motorul la maşină. Dacă e…, săriţi din mers în maşină şi am plecat.`

„Credeam că glumeşte – nu glumea. Adevărul este că eu nu-i prea cunoşteam pe ţiganii din România. Acasă nu m-au deranjat`, spune Maia.

`Dacă nu ai fost reporter de noapte, nu poţi înţelege până la capăt cum e să fii reporter.`

ProTV-ul a fost, pentru ea, o adevărată lecţie de supravieţuire. `Am văzut cum mureau oamenii în accidente rutiere, până venea ambulanţa. Filmam mame disperate când le mureau copiii.

Să nu se supere nimeni, dar dacă nu ai fost reporter de noapte, nu poţi înţelege până la capăt cum e să fii reporter.`

Subiectele `fierbinţi` o fascinau la început, doi ani mai târziu n-a fost la fel. Sătulă să vadă atâta suferinţă, a lăsat la o parte audienţele tv şi a schimbat postul de muncă pe altul, despre care astăzi nu poate să spună decât că `la Realitatea, totul se întâmplă contra cronometru şi în mare parte în direct.`

Povestea de succes a Maiei Andruşca continuă aşa:

Scriu acum pentru ei. Pentru cei care îndrăznesc să viseze, au curaj să-şi dorească să ajungă reporteri, politicieni, aviatori etc. îi consider curajoşi şi vreau să le spun că doar de ei depinde dacă îşi vor atinge scopul.

Distribuie articolul: