„În Moldova e mai bine să te naști bărbat decât femeie” - astfel și-a intitulat jurnalista Irina Tabaranu cel mai recent editorial din Ziarul Timpul. Acesta relevă discriminarea majoră care se face la nunțile tradiționale organizate în țara noastră, unde un rol extrem de important li se acordă părinților băiatului.

irina tabaranu„Toți cei care au fost măcar la o singură nuntă tradițională știu despre toate aceste obiceiuri paternale de care, la sigur nu mai scapă nimeni, care a crescut în Moldova. Mentalitatea asta e prea adânc întipărită în istoria acestui popor.

Și ca să nu spuneți că nu e adevărat sau poate că exagerez, voi scrie mai jos cele mai evidente exemple.

Atunci când se începe nunta, părinții fetei împreună cu alaiul său de rude intră ultimii la nunta fetei lor. Ei sunt ultimii la fiecare rânduială: la intrare, la ieșire, la pus daruri, la pus banii, la toate ei sunt ultimii. Nici măcar un cuvânt de felicitare nu-i poate spune o mamă fetei sale, fără ca soacra cea mare să nu ia cuvântul. În popor, la socrii mici, așa mai în glumă, li se mai spun socrii de nimic. Nu este o glumă, e chiar serios. Cu adevărat sunt tratați ca socrii de nimic. Și ei ce fac? Tac și înghit…”, scrie jurnalista.

Irina Tabaranu relevă faptul că soacra mare are, în multe cazuri, și privilegii în cadrul pregătirilor pentru nuntă. Jurnalista mai declară că a lăsat acest „strigăt de disperare” nu sperând să schimbe tradițiile în Republica Moldova, ci sperând ca măcar peste 100 de ani, în țara noastră, familiile fetelor vor fi privite altfel…

„Nu știu cum e să crești o fată. Atunci când vine momentul să te desparți de ea și să fii înjosită în halul aceasta… nu mi-aș dori să știu cum e să crești o fată. Îmi vine greu să îmi imaginez prin ce o să treacă mama mea care a crescut trei fete și de trei ori va fi soacră mică. Trist să crești fete în Moldova, trist”.

Sursa: TIMPUL

Foto: studioblitz.ro