Dacă ții minte niște ochi din jurnalismul online moldovenesc, dacă ții minte un chip expresiv - atunci este al Cristinei Aramă. După câțiva ani de reporterie, Cristina a dat curs provocărilor, pe rând: întâi un masterat în business și administrarea afacerii, apoi și-a îngustat arealul de cititori, dar a mărit considerabil obligațiile. Este manager #diez.md - un site popular dedicat tinerilor, face parte din echipa AVI Moldova, iar despre cum își încarcă bateriile și ce planuri și-a croit pentru anul ce vine, am aflat într-un interviu acordat revistei noastre.

Cristina, de ceva timp putem spune că ai deschis o nouă filă în viața ta. Povestește-ne despre provocarea și experiența de manager la portalul de știri pentru tineri diez.md ?

Cristinelu (28 of 34)Provocarea a venit la momentul potrivit, aș zice că a fost chiar un colac de salvare într-o perioadă mai dificilă din viață. Mi-a surâs propunerea, mai ales că în acel an am absolvit masteratul la ASEM în Administrarea Afacerilor. Este o chestie interesantă să îmbini jurnalismul, managementul și vânzările. Am rămas fidelă online-ului, or ceea ce-ți intră în sânge și nu te mai lasă așa ușor. Managementul echipei nu înseamnă însă că eu nu mai fac jurnalism. Nu mi-e străin nimic: reportaje video, interviuri, emisiuni, live-uri, analize, etc.

La început a fost mai dificil, dar și interesant în același timp. Trebuia să mă adaptez target-ului de cititori. În cazul tinerilor știrile și senzațiile politice rămân a fi pe plan secund. Astfel, am început să fac un research la tot ce este actual pentru tineri și să mă întorc în timp la anii de școală și la preferințele pe care le au elevii. Altfel spus, am luat-o de la un capăt: de la filme, seriale, board games, până la garderobă. Sunt chiar și unele haine pe care nu le-am mai îmbrăcat de când sunt la #diez. Nu mă mai simt tânără în ele (râde).

Cristinelu (30 of 34)

Nu ai uitat de proiectele pe care le dezvoltai până acum… deci, ce mai faci, pe lângă Diez?

Cristinelu (20 of 34)Fac parte și din echipa AVI Moldova, alături de care implementăm proiecte sociale susținute de Kaufland. „Bucurie în Mișcare” și „Sădim Oxigen” sunt proiectele noastre de suflet prin intermediul cărora am adus zâmbete și impact în societate. Prin cea de-a doua ediție „Bucurie în mișcare” am adus distracție și voie bună în sufletele tuturor participanților de la 4 la 90 de ani, care au fost alături de noi în cele 4 orașe în acest an. Iar la „Sădim Oxigen” am reușit să plantăm 5000 de puieți simultan în cinci sectoare din Capitală. Și încă suntem deschiși să avem grijă de alte proiecte care vor aduce emoții pozitive în rândul oamenilor. Ne bucurăm că EA.md și AGORA.md sunt alături de noi ca parteneri media la fiecare eveniment.

Cât de importantă este pentru tine implicarea, inclusiv socială, în mai multe proiecte? Ce îți aduce acest lucru?

Atâtea „rubrici de politică și criminalistică” avem încât îți piere orice dorință și zâmbet de a mai face ceva. Astfel de proiecte și inițiative sociale sunt ca o gură de aer pentru moldovenii noștri, care cu siguranță sunt dornici de a se implica, de a face ceva pentru localitatea lor, dar au nevoie de motivație și de acel imbold.

Cristinelu (27 of 34)

Fiecare proiect e o muncă colosală de echipă în care cel mai important este ca fiecare să-și știe rolul și astfel finalul bucură ochiul, iar  entuziasmul crește odată ce se văd rezultatele. Mereu sunt deschisă spre astfel de inițiative pentru că au un scop nobil, iar emoțiile de bucurie și schimbul de energie cu oamenii din jur pur și simplu te fac să prinzi aripi.

Ce ți-ai propus tu să aduci tinerilor, crezi că informația pe care ei o au astăzi este suficientă?

Cristinelu (9 of 34)În prezent, tinerii duc lipsa unor surse de informare corecte și echidistante, iar educația mediatică trebuie să se facă din școala primară.  Rețelele sociale abundă în link-uri de la site-uri false – o mare ladă de gunoi informațional. Prin activitatea noastră zilnică, prin articolele pe care le publicăm, noi ghidăm tinerii și le oferim ceea de ce ei au nevoie, iar odată ce îi fidelizăm devenim și noi mai responsabili pentru de tot ce le furnizăm. Pentru noi este important să explicăm tinerilor fenomenele care se petrec la noi, altfel decât ei s-au obișnuit să le privească la TV. Mai multe surse și mai ample detalii, pe înțelesul și placul lor.

Pe lângă muncă, îți rămâne timp și pentru călătorii, fiind o pasiunea de-a ta mai veche… ce destinații bifezi pentru 2017 și care este următoarea?

Călătoriile te rup de realitate, îți oferă experiențe unice și îți restabilesc echilibrul emoțional. Puțin am văzut și multe rămân a fi pe listă. Sper să reușesc până la sfârșit de ani să mai ajung în Cehia, Franța, Georgia… Principiul însă e altul: de fiecare dată să fie o destinație nouă, nu neapărat o călătorie cu multe stele, ci mai degrabă una din care să revin cu picioarele arzând și ochii obosiți de câte am văzut.

Cristinelu (14 of 34)

Cum își mai reîncarcă bateriile Cristina Aramă?

Cristinelu (17 of 34)Cea mai eficientă metodă este atunci când îți rezervi timp ca să rămâi tu cu acel EU lăuntric. Pentru că anume interiorul îți relevă ce trebuie să faci în exterior. Nu e necesar cineva sau ceva să te ajute să-ți revii emoțional, pentru că tot ce te pune pe picioare se află în tine!

Ai niște reguli personale pe care ți le impui zilnic? Vrei sau tinzi cumva să fii, să ajungi?

Regulile se schimbă cu fiecare experiență de care avem parte în viață. Sunt totuși anumite chestii de care țin cont. Evit să judec, pentru că timpul are grijă să le aranjeze pe toate și dacă acționezi pozitiv, rezultatul este doar în favoarea ta. Accept și îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce mi se întâmplă în viața de zi cu  zi. Fii sincer cu tine însăți și învață să aștepți, nu încerca să faci presiune asupra destinului.

Ce scopuri ți-ai propus pentru perioada imediat următoare și unde te găsim, dacă ni se face dor?

Să continui să învăț, să cunosc, să cresc. Cred că fiecare dintre noi are ca prioritate aceste obiective. Dacă nu reușim să ne vedem live, atunci putem împărtăși dorul necondiționat pe Facebook sau pe diez.md (zâmbește).

Foto: Elena Andronache Photography