Despre o carte deosebită de bucate, împletită cu tradiție, stropită cu un vin bun, dar și ilustrată de unul dintre cei mai cotați fotografi ai țării jurnalista Angela Brașoveanu ne spunea într-un interviu încă acum doi ani. Cartea promite să fie o adevărată biblie gastr-oenologică a neamului nostru, iar aceast va vedea lumina tiparului foarte curând. Autoarea și-a anunțat amicii cum pot face precomandă și cât va costa „Biblia bucatelor, tradițiilor, vinului și locurilor extraordinare ale acestei țări”.

Angela Brașoveanu, despre plăcinte cu sfeclă de zahăr și lecturile unei hedoniste. Interviu

„Se dedică tuturor celor care m-au mâncat de pe picioare timp de doi ani de zile: când dai cartea? Mai ai, mai ai? Câte volume faci? Da tu, în general, mai lucrezi la ea? Da de ce nu copiezi și tu de pe internet, că așa face toată lumea?”, a notat jurnalista într-o postare publică pe contul său personal de facebook.

„Dați-mi voie. Lăsându-mi legendara modestie la o parte și strangulându-mi perfecționismul strigător la cer, îmi iau inima în dinți și vă prezint prima rândunică. Niște păginuțe machetate, dacă vă purtați frumos, zilele astea vă dau și cu text. Găsiți aici locuri demne de văzut, de simțit și de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgați în seamă, dar și cherdele, larzănci, iahnii, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriți, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chisălițe, cuțcuț, borșuri cu hațmațuchi și drehliță, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnișuri, kiur, cozonaci și babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireșate, țuici transpirate, de la caz la caz. 352 de pagini de arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de țărani, dar și din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte țări. De gătit primăvara, de gătit vara ori iarna, de post și de câșlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii și de visat. Modeste, dar și luxuriante mâncăruri moldovenești, dar și ukrainești, și bulgărești, și evreiești, și țigănești, și găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul și același ceaun. Politicul dezbină, dar vinul și mâncarea unesc, nasc poezie și emoții. Căci în bucătărie suntem cu toții otova, nu prea există cotropitori și cotropiți.
Am parcurs, împreună cu minunatul Roman Rybaleov, sute de kilometri pe drumuri de țară și de asfalt închipuit, am agitat zeci de furculițe, am zis mmmmm, am zis oooo, am zis ah, am înghițit în sec, am gătit centnere și am mai fi gătit. Dar trebuia de pus un punct odată și odată (cine nu știe cât de groaznic este domeditor, o să afle în curând) și l-am pus. Știu, se va transforma în virgulă. Știu și cum și când. Anunț.
Megaexpert în vinuri e Elizaveta Breahnă, căreia îi sunt recunoscătoare până dincolo de cer. Fotografii, pe ici pe colo, avem de la extrem de talentații Veronique North-Minca, Jean-Marc Caracci, Anatol Poiată și chiar umila mea persoană. Designer e Vitalie Coroban, magnificul. Lista de mulțumiri și eternă recunoștință va ocupa vreo două pagini, cel puțin. Pentru că n-am întâlnit, până în acest proiect atâta generozitate, iubire, sacrificiu și dorință de a împărtăși. Sper să merit”, a mai scris Angela Brașoveanu.

Jurnalista a mai anunțat despre faptul că doritorii pot face deja precomandă pentru cartea „Moldova. Oameni, locuri, bucătărie și vin”. Volumul va avea 352 pagini, 250X290 mm, copertă cartonată, supracopertă, dichis, iar prețul de librărie va fi 439 de lei. Autoarea asigură 30% reducere pentru precomandă – deci 307 lei. Cartea va fi livrată după 26 aprilie. Gratuit – oriunde în Moldova. În afara țării – în funcție de gramaj și distanță. Detaliile, dar și adresa pentru precomandă le găsiți pe pagina de Facebook a autoarei.

Vezi și: Ce cărți să dăruim copiilor, adolescenților și familiilor? Recomandări de la Angela Brașoveanu