Ea este femeia care a demonstrat că se poate și că visurile devin realitate. A descoperit cheia succesului formată din trei „elemente”: muncă, pasiune și talent, și cu ajutorul acestora își materializează toate gândurile. Faceți cunoștință cu Julieta Kleven - designerul vestimentar, care va îmbrăca curând vedetele de pe covorul roșu.

S-a născut la Chișinău și-a făcut studiile la liceul „Ion Creangă”  (în trecut școala nr. 11), iar în 1994 a plecat în străinatate să fac studii mai „bune”. Și-a întâlnit bărbatul vieții sale, Mark Kleven, care locuia la Los Angeles, California. S-au căsătorit în 1998, în castelul Carberry, Musselburgh, Scoția, iar în 1999 au revenit în țara în care locuiau. Au crescut doi copii frumoși, iar când odraslele lor s-au făcut mai măricei, Julieta a decis să se întoarcă la visul ei – să devină designer de modă. A avut și câteva „tentative de modă” și în Republica Moldova, dar din anumite cauze acestea au eșuat. Așadar, s-a ales cu o diplomă în afaceri de la Universitatea din California de Sud și apoi a mers la LATTC (Los Angeles Trade Technical School), instituție din care s-a făcut cu un certificat de designer de modă. „Acest „pas” mi-a dat foarte multe posibilități de a lucra în industria modei. Am început să aplic toate abilitățile mele pe care le-am obținut de la școala de afaceri și astfel am început să avanez în lumea modei. Scopul meu principal era să arăt tuturor rezultatul muncii mele. Nu este ușor să lucrezi în industria modei. Pentru a deveni un designer de modă bun, trebuie să investești foarte mulți bani, ca mai apoi să-i poți câștiga înapoi. Și pentru că nu îi aveam în acel moment, mi-am făcut un alt plan care mi-a reușit într-un fel sau altul,” a declarat Julieta.

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală- Prințesa Nesma Rasheed/Julieta Kleven

Profesia de designer vestimentar presupune talent sau multă muncă?  „Talentul este inițiatorul și motorașul; pasiunea este o altă unealtă, dar și foarte multă muncă trebuie să depui, pentru a te urni din loc. De aceea, consider că toate aceste trei elemente sunt necesare în orice domeniu de a sparge gheața și a trce la un alt nivel.”

Cât timp ți-a luat să devii o creatoare renumită de modă la Los Angeles? „Până una alta, nu cred că sunt un designer faimos. Dar cu siguranță pot spune că foarte mulți oameni au observat „munca” mea din ultimul an.”

A încercat să fie implicată în toate concursurile posibile și imposibile, care îi ofereau șansa de a-și expune creațiile gratuit. „Aș putea spune că din anul trecut și până în prezent am avut cel puțin 5 spectacole frumoase,” ne-a informat doamna Kleven.

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Cine sunt clienții Julietei Kleven?

„În prezent, lucrez cu doi fotografi talentați, Katya Williams de la Orange County, California și Jaime Lim, un fotograf celebru care se concentrează pe fotografiile de „fantezie”. Aceste două persoane mi-au creat o viziune cu totul diferită despre modă și despre ceea ce credeam eu că este de fapt moda. De asemenea, lucrez cu actrițe care au diverse emisiuni TV, iar eu le creez ținute exclusive ca dânsele să arate fabulos. Am incheiat un parteneriat cu un alt designer, Irucci, cu care încercăm să creăm ținute de seară, dar și rochii pentru „covorul rosu”. Având în veere că stăm atât de proape de Hollywood, credem ca este o mare oportunitate de a veni cu astfel de colecții. Nu este asa de usor cum pare, dar este distractiv.”

Foto: Arhivă personală/Julieta, Irucci și fiica lui Irucci

Foto: Arhivă personală/Julieta, Irucci și fiica lui Irucci

A lucrat cu câteva celebrități, dar consideră că acolo toată lumea se vrea a fi o celebritate, la urma urmei e Hollywood, California. Dar de fapt, îi place să-și trateză fiecare client, ca pe o celebritate a sa.

Julieta are deja peste 30 de articole vestimentare și este mândră de toate creațiile sale: „Absolut în toate am depus mult suflet și dăruire de sine. Fiecare piesă are caracteristicile sale unice.” Iar despre creațiile sale designerul ne-a mai spus: „Mă pot inspira din orice; din muzică, istorie, filme, obiecte – literalmente din tot și nimic.”

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Cu cine colaborezi cel mai des în SUA? „Fiind designer de modă, colaborarile mele sunt cu: fotografi, modele, artiști (MUA), stilisti, videografi – oricine are vreo legătură directă sau indirectă cu moda. Fotografii mei preferați sunt Katya și Jaime, despre care am menționat mai sus, iubesc la nebunie viziunile lor. Dar îmi place, de asemenea, și activitatea lui Ethan Ingram și a lui Brian Peregrina. Ce pot să zic, există o mulțime de oameni talentați din zona Los Angelesului și am fost avut de câteva ori privilegiul să lucrez cu ei.”

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Cât se câștigă din meseria ta peste ocean? De fapt, nu e chiar atât de simplu. În această industrie avem o mulțime de cheltuieli, atunci când îți expui corect lucrările și ții cont de marketingul din această sferă, s-ar putea să ai șansa de a câștiga bani cu nemiluita. Dacă depui foarte mult efort, muncești din greu și nu renunți la visurile tale, s-ar putea să ai și succes într-o bună zi.

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Cum ți-a reușit să pui bazele unei afaceri în SUA? „Aici trebuie să mulțumesc familiei mele, soțului meu și copiilor mei. Nu aș fi putut să fac nimic fără ajutorul lor. Sprijinul celor dragi contează foarte mult.”

Planifici să aduci colecțiile tale și în RM? Dacă da, când? „S-ar putea, de îndată ce voi avea investitori buni, o să încerc să fac asta. De fapt, eu nu vin în Moldova de foarte mult ori. Sper ca în viitorul apropiat s-o fac mai des, pentru că acesta este scopul meu.”

Foto: Arhivă personală

Foto: Arhivă personală

Video nr 1:

Video nr 2:

;