A ajuns în Sri Lanka exact în timpul războiului civil, s-a reîntors în India pentru că a fascinat-o cultura locală și a rămăs stupefiată de muzeul genocidului din Rwanda. Sunt câteva din impresiile de călătorie a Nicoletei Nigai, fata care a renunțat la jobul de designer de interior pentru a călători în toată lumea. În 4 ani, Nicoleta a reușit să bifeze 25 de țări de pe harta lumii, însă nu se oprește aici, pentru că zice ea încă nu a ajuns pe toate continentele. În 4 ani de călătorii, Nicoleta sau „broscuța călătoare” (așa cum îi spun prietenii) a învățat engleza, s-a obișnuit să doarmă în corturi, a renunțat la machiaj, shopping de vacanță și a învățat să trăiască cu un bagaj de doar 15 kg fără să aibă senzația că îi lipsește ceva. În schimb, spune Nicoleta, a obținut o libertate totală fizică și mintală, iar în opinia ei acesta e cel mai important lucru.

„Am scăpat de rutină și plictiseală”

Plictisită de viața din Chișinău, Nicoleta Nigai pornește în 2008 într-o mare aventură: „Pe atunci, am cunoscut la Chișinău un producator canadian căruia i-a venit o idee grozav de nebună, un proiect inedit de filmări în țările din Africa și Asia. Pentru mine a fost o decizie de câteva secunde. Nu știam unde mă duc, dar știam că vreau să schimb ceva, să fie radical.”

Schimbarea a fost pe potriva așteptărilor – Nicoleta a renunțat la afacerea de familie, unde lucra ca designer de interior, s-a reprofilat ca asistent de producător și a pornit în lumea mare.

Riscul și prețul aventurii

Începutul călătoriilor și a experienței sale în echipa de producție de documentare a fost „botezul focului”. Nu numai la figurat, ci chiar la propriu. 

„Prima dată cu echipa am ajuns în Sri Lanka, unde urma să filmăm un video. Sri Lanka era în plin război civil și am nimerit chiar în epicentrul evenimentelor. Eram lângă Parlament, era foarte multă armată și mașini, se făceau percheziții corporale la fiecare câteva sute de metri. Atunci am înțeles că nu știu nimic despre război, iar imaginile de război din filme îmi păreau prea aristice.”

Totuși, această experiență n-a descurajat-o să meargă mai departe. Filmările au continuat în India, Bangladesh, Uganda, Tanzania, Rwanda… în total, 25 de țări.

Lumea din jur

În India, mărturisește tânăra călătoare, a fost impresionată de felul cum unii oameni ignoră realitatea în numele spiritualității. „Ei pot să aibă o existență mizerabilă, dar se simt fericiți, chiar dacă nu există nici un fel de condiții și supraviețuiesc cu mai puțin de un dolar pe zi. Am cunoscut persoane care s-au dezis de realitate și trăiesc pentru providență”.

În Africa, susține Nicoleta, a redescoperit planeta Pământ și frumusețea ei originară. „Noi, cu modernismul nostru, am pierdut legătura cu natura, iar acolo lumea e foarte respectuoasă față de ea. Când am văzut pentru prima dată gorilele de munte (cele mai apropiate primate de om), n-am putut să fac diferența dintre animal și om, pentru că nu știam în ce categorie să le includ. Nu arătau ca omul, dar nici ca animalul nu se purtau, au limbă și fiecare familie are tradițiile ei.”

„În Kigali, capitala Rwandei, am fost la muzeul genocidului. Dat fiind că evenimentele au fost relativ recente, am văzut video și fotografii din timpul genocidului. E pur și simplu șocant, localnicii spun că apa din râuri târâia corpurile moarte tocmai în Africa de Sud. A fost un masacru inimaginabil.”

„Fericirea e alegerea ta personală și nu depinde de nimic…”

Călătoriile prin țările asiatice și africane au făcut-o pe Nicoleta să privească altfel lucrurile când vine acasă, la Chișinău. „Avem beneficii imense, pentru că avem educație. Dacă nu știi să scrii și să citești, nu ai libertate, ești rob. Cu toate acestea, noi plângem continuu și nu suntem mulțumiți – suntem foarte materialiști și cred că anume asta ne face nefericiți.

În India, bunăoară, am învățat că fericirea nu are nevoie de cauză. E alegerea ta personală și nu depinde de nimic – nici de bani, nici de dragoste, nici de familie sau de succes. E pur și simplu alegerea ta.” În ce privește alegerea ei, Nicoleta spune că a făcut-o deja: se vede doar călătorind, urmând noi proiecte, alte filmări și alte țări.

Vedeți mai jos o prezentare foto:

Distribuie articolul: