Te-ai hotărât să porți la nuntă „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat și ceva albastru”? Alege o jartieră albastră și lasă-l pe soțul tău să se „lupte” puțin ca s-o obțină! Totul va stârni hazul invitaților! Dincolo de obiceiul amuzant care a supraviețuit până în zilele noastre, jartiera miresei are multe semnificații, de la unele istorice la altele de-a dreptul mistice. Jatriera simbolizează, dincolo de broderiile delicate și mătasea fină, însuși sâmburele de noroc al viitoarei căsnicii. Un obiect 100% practic la început, jartierele erau purtate inclusiv de bărbați în vremea lui Shakespeare, pentru a le susține ciorapii atât de populari atunci. Apoi, jartiera a devenit unul dintre cele mai prețioase accesorii din trusoul miresei: trebuia înlăturată în față oaspeților de către mire – un simbol discret al deflorării ce urma să aibă loc.

Magia jartierei
În vremurile străvechi, până în Evul mediu timpuriu, jartiera miresei era considerată un simbol al puterilor șamanice. Există picturi rupestre în mai multe zone ale lumii în care dansatoarele erau înfățișate purtând jartiere. Ba chiar se crede că în rândul vrăjitoarelor, ea reprezenta un rang social înalt și era investită cu puteri foarte puternice.

Mai târziu, miturile au transformat jartiera în amuletă magică, astfel regăsindu-se în toate basmele și legendele. În societatea antică evreiască mireasă purta în ziua nunții o panglică albastră legată de picior, pentru a simboliza fidelitatea.

Ordinul jartierei și obiceiul „aruncării ciorapului”
În Anglia Evului Mediu, la nunți există obiceiul ca, după ce mirii se retrăgeau în camera nupțială, invitații să se strecoare înăuntru că să fure ciorapii miresei. Se credea că cea care va reuși să-i sustragă va fi următoarea care se va căsători. În timp, că să scape de intrușii din dormitor, mireasa a început să arunce de bunăvoie ciorapul în timpul nunții.

De la aruncarea ciorapului până la jartieră nu a mai fost decât un pas… și se spune că acest accesoriu vestimentar are legătură strânsă cu celebrul Ordin al Jartierei, cel mai important ordin al cavaleriei britanice. Acesta răsplătește fidelitatea față de Coroană și rădăcinile sale. În secolul al XIV-lea, la un bal s-a întâmplat un mic accident. Regele Edward al ÎI-lea al Angliei dansa cu Lady Salisbury, iar în timpul dânsului contesei i-a căzut jartieră. Regele a ridicat-o și i-a pus-o înapoi pe picior.

În zilele noastre, momentul scoaterii jartierei la nuntă este unul îndelung savurat de invitați. Se spune că mirele trebuie să „extragă” accesoriul de dantelă cu dinții și să-l arunce către ținerii neînsurați. Cel care o va prinde, va fi următorul la însurătoare.

Sursa: Viitoareamireasa.ro

Distribuie articolul: