În orașele din nordul Japoniei, unde iarnă ninge, una din căile de evacuare rapidă a zăpezii și evitarea blocajelor în drum este încălzirea trotuarelor și a caldaramurilor, pentru că apa rezultată să se scurgă rapid prin canalizări. Află și alte curiozități interesante despre Japonia!

În acest scop, japonezii nu consumă însă energie din sistemul național, autoritățile locale sunt obligate să folosească resursele locale și îndeosebi sistemul eolian care poate oferi cantități importante de energie pe timp de iarnă, datorită creșterii intensității curenților de aer.

Procedeul nu este o exclusivitate japoneză. Asemenea proiecte au fost elaborate sau funcționează și în unele țări europene: Elveția, în bază energiei solare, Franța, prin recuperarea apelor calde deversate în canaluri, Islanda și Danemarca, prin folosirea energiei geotermice.

 ninge in Japonia

Trebuie reținut că, dacă în Japonia sistemul este deja funcțional, în țările europene se află în perioadă de testare sau în fază de proiect. Cu această ocazie, portalul radioc, care tratează acest caz că pe o curiozitate, reține că Japonia este țara multor curiozități și a situațiilor cu care nu ne mai întâlnim în alte părți, în care sens enumera câteva:

Muntele Fuji, una din marile atracții turistice ale Japoniei, datorită vulcanului sau, se află pe o proprietate privată. În altarul Shinto Hong Seng, se păstrează actul de donație prin care în anul 1609 sogunul local l-a donat templului, iar în 1974 Curtea Supremă a Japoniei a reconfirmat autenticitatea actului. În Japonia, proprietatea este sfântă.

 Muntele Fuji

Limbă japoneză are patru moduri de adresare: simplă conversație, stilul respectuos, politicos și cu stimă. În mod cuent, femeile se adresează aproape totdeauna folosind stilul respectuos, iar bărbații utilizează simplă conversație.

Majoritatea unităților grafice ale ortografiei japoneze au două-patru semne. Există însă unele unități care conțin mai multe semne. Maximum este de 13 și a fost creat pentru a putea reda muzicalitatea specifică momentului când, mâncând, rozi carnea de pe os.

Japonia este una din cele mai liberale țări din lume în ce privește fumatul. Nu se interzice să fumezi decât pe peroanele gărilor și în aeroporturi.

 femei Japonia

Pornografia se numește în Japonia Hentai și face parte din libertatea de exprimare. Nu le poate fi interzisă nici minorilor. Cu toate acestea, Japonia este țara cu cea mai scăzută rată a violurilor din lume.

Toate metrourile din Japonia au vagoane speciale pentru femei, prevăzute anume pentru domnișoarele care nu doresc că, la înghesuială, să fie atinse de bărbați.

Metroul din Tokio este cel mai complex din lume și tot aici se găsește cea mai complicată intersecție pentru pietoni, la care trebuie să cunoști bine regulile că să poți traversă. Altfel, rămâi netraversat.

 Japonia

În toată Japonia, nu există nicio rețea de termoficare că la noi. Fiecare locuința se încălzește pe cont propriu, iar livrarea energiei (cu gaze sau electrică) nu poate fi sistată pentru neplata în timpul iernii, oricât de mare ar fi restanța.

Japonia este țara cu cea mai lungă tradiție imperială din lume. Actualul împărat Akihito este urmașul îndepărtat dar direct al primului împărat japonez, Jimmu, care a fondat dinastia în anul 711 i. Hr.

Sursa: Ziare.com

Foto: blogspot.com, cugetliber.ro, totb.ro, nstravel.ro

Distribuie articolul: