V-ați fi gândit că o tânără care a făcut studii superioare în Economie să se îndrăgostească de muzica Rap și să devină, la 24 de ani, un writer graffiti recunoscut în Europa? iZZY iZVNE răspunde la această întrebare prin modelul său personal. Preferă fie numită cu pseudonimul său, alcătuit din două cuvinte, cântă piese în stil Rap după versurile proprii și a fost inclusă, recent, în publicația 100 European Graffiti Artists! Ce spune tânăra artistă despre pasiunile sale, aflați mai jos.

Am început să fiu pasionată de Rap, iar după el, a venit și graffiti-ul. Fac parte din aceeași cultură.

Graffiti-ul nu aduce cu sine o semnificație profundă. Este confundat de multe ori cu Street-Art-ul. Scopul principal al graffiti-ului este să-și scrie numele oriune este posibil și să facă asta înt-atât de original, încât privitorii să obțină maximă, ca de la o adevărată operă de artă. Graffiti-ul nu este un semn de protest și nici o semnificație ascunsă; nu urmărește să facă rău arhitecturii orașului sau să le creeze probleme conducătorilor. În afară de graffiti-ul clasic, am și câteva lucrări de Street-Art. De obicei, promovez tema Binelui. Cea mai multă plăcere mi-o aduce momentul în care desenez numele meu pe un loc nou, folosind culori noi și schițe noi. De parcă m-aș redescoperi pe sine.

Primele mele lucrări au fost făcute încă în 2007, însă atunci au fost doar încercări. Am pătruns cu adevărat în această artă în 2012, iar de atunci desenez în permanență și mă strădui să nu mă opresc.

Totul a început de la un hobby și de cele mai multe ori pictez din pură plăcere. A pornit de la muncă și nu de la oameni. În ultimul timp, graffiti-ul a devenit și sursa mea principală de venit, fapt care mă bucură. Tot mai mulți oameni devin interesați de lucrările mele și de graffiti în general, chiar dacă acum doi ani, puțină lume știa despre ce înseamnă asta. De multe ori mi se propun și proiecte necomerciale doar pentru a face orașul mai viu. Nu pot renunța la ele, pentru că scopul meu din start a fost acesta.

Numele „iZZY” a apărut mai devreme, era numele dat unui personaj din desene animate, care îmi amintea de mine. Am adăugat mai târziu partea a doua, „iZVNE” – un cuvânt care de asemenea mă caracterizează. Sincer, nu știu prin ce se diferențiază desenele mele de cele ale altor writeri. Mă strădui să abordez stiluri diferite și nu pot spune că în curând voi ajunge la ceva unitar. Îmi place să valorific diversitatea.

Din toate lucrările, cel mai mult mă mândresc cu Sakura din centrul orașului. După ea, am avut și alte lucrări mai grozave, dar anume de la ea am început să trăiesc un nou nivel al picturii de graffiti.

Cum am nimerit în 100 European Graffiti Artists? Am avut norocul să desenez împreună cu un alt graffer din Anglia. Un cunoscut de-al său colecta informații pentru revista sa online și atunci mi s-a propus să povestesc despre mine. Așa s-a întâmplat. E plăcut să te regăsești printre 100 European Graffiti Artists, dar nici țării nu-i strică puțină promovare în plus. Eu, însă, mai am de crescut până a ajunge ca mulți din această carte.

Tema legată de vopsele este foarte actuală. În ultimul an, am avut o vopsea bună și puteam picta fără nicio problemă. Anii trecuți nu a fost așa. Acum, însă, vopselele bune sunt pe sfârșite. Sunt nevoită să merg la Odessa, pentru altele noi.

Dacă ar fi să pictez cu o singură culoare, aș alege un albastru marin. O vreme, pictam doar cu această culoare. 

Îmi iubesc țara. Orice s-ar întâmpla în ea. Faptul că în Republica Moldova acest limbaj artistic încă nu e suficient destul de dezvoltat, este doar o chestiune de timp. Acum, graffiti-ul capătă popularitate în fiecare zi, oamenii știu deja ce înseamnă, iar Writerii nu sunt într-atât de mulți pentru ca graffiti-ul să fie urât de cineva. Nu este un secret că graffiti-ul nu înseamnă mereu doar un perete viu colorat. Exsită și alte direcții în graffiti, iar ele nu sunt înțelese mereu de oamenii simpli, ci doar de cei ai culturii.

Filmul care îmi poartă numele și care va rula pe 27 octombrie, la ODEON, este o creație a unui regizor tânăr și cu perspectivă. Este un documentar scurt și a fost filmat pe parcursul ultimului an. În film există și părți din viața mea: din muzica Rap și din graffiti. Nu este un film pentru publicul larg, așa că nu va apărea pe internet prea curând”, ne-a mărturisit iZZY iZVNE.

 

 

Foto: Arhiva personală, Facebook

Distribuie articolul: