Ivan Goncearuc, blogger, jurnalist sportiv şi tată, despre femei şi cum le văd bărbaţii din societatea de astăzi.

Primul lucru pe care îl observi la o femeie…

— îţi voi răspunde în felul următor – dacă aş vedea-o pe stradă, fără să pot interacţiona cu ea, mi-ar atrage atenţia picioarele şi ochii. în cazul în care aş avea posibilitatea să o cunosc şi să schimb câteva cuvinte cu acea femeie, mi-ar plăcea să aibă carismă sau măcar un picuşor de fler.

Ce preţuieşti în exteriorul unei femei: vestimentaţia, sex-appeal-ul, culoarea părului, altceva?

— Din toate câte puţin. îmi plac, în general, oamenii care au grijă de ei, dar nu exagerat. Nu-mi place machiajul dur şi unghiile mari. Ar mai fi tenul plăcut ochiului. 

Ai fi dispus să ai o relaţie serioasă, mergand chiar până la căsătorie, cu femeia care consimte rapid (chiar de prima oară) la o partidă de sex?

— Aici m-ai încurcat rău de tot. Teoretic vorbind – da, dar practic – probabil că nu. Există totuşi câteva bariere de care mintea trebuie să treacă, iar a mea nu prea poate. 

Crezi în dragoste la prima vedere? Dar în una care ar putea dura o viaţă întreagă?

Chestia asta cu dragostea e complicată. Depinde de viziunea fiecăruia asupra fenomenului. Eu sunt o persoană mai rece de felul meu, de aceea consider că sentimentele frumoase ce te leagă de o femeie pot fi păstrate mult timp, dar intensitatea lor scade oricum cu trecerea timpului. 

Femeia ar trebui să gătească gustos sau să iubească frumos? Dacă ar fi să alegi…

— Femeia ar trebui să gândească „frumos” în toate situaţiile. Mai ales că are toate instrumentele necesare pentru asta. Şi totuşi, „iubirea” în contextul tău e mai importantă decât gătitul – dacă o femeie iubeşte frumos, atunci de ce nu ar găti ceva gustos bărbatul pentru ea?!

Femeia ideală există?

— Nu. Nu mă impune să-ţi zic de ce! Pur şi simplu, nu sunt adeptul noţiunilor superlative de orice gen, fie că au conotaţie pozitivă sau negativă. Cum nu există femeie ideală, aşa nu există nici bărbat ideal.

Când un bărbat spune că îl interesează personalitatea, despre ce anume vorbeşte?

— Personalitatea la o femeie? Ehe, asta e atunci când bărbatul vrea ca femeia să-l refuze de câteva ori până a accepta. (râde)

Ce întrebări nu se pot pune unui bărbat?

— Nu există întrebări care nu s-ar putea pune! Există doar de cele la care nu se poate răspunde…

Ce înseamnă compatibilitatea dintre bărbat şi femeie pentru tine?

— Atunci când două persoane de sex opus, cu un grad înalt de implicare în activitatea publică, nu se omoară între ele trăind împreună — asta deja e compatibilitate (râde). Dacă serios – atunci când persoana care-ţi este alături poate, măcar uneori, să-ţi ghicească gândurile, astfel anticipând unele situaţii sau dorinţe. Este valabil pentru ambii parteneri.

Care este diferenţa dintre femeie şi bărbat la nivel psihologic?

— Este una foarte mare. N-am să intru în detalii – nu sunt specialist în domeniu, dar cred că femeile sunt mai stabile psihologic decât bărbaţii în multe situaţii. Asta, poate şi din considerentul că bărbaţii sunt „alintaţii” vieţii, spre deosebire de femei.

Ai întâlnit femei demne de respect, care au facut mult mai multe decât bărbaţii?

— întrebarea e eronată din start. în primul rând, toate femeile sunt demne de respect (cu excepţia unor cazuri de boli psihice care duc la unele consecinţe extrem de grave) şi toate femeile fac mai mult ca bărbaţii – ele au grijă ca specia umană să dăinuie în continuare! Or, ce poate fi mai frumos decât copiii…?

Altă treabă este conotaţia pe care ai dat-o tu întrebării, referindu-te la unele domenii de interes major politic, social, economic sau sportiv. Nu că aici ar fi vreo difirenţă reală între sexe, doar că stereotipurile discriminante despre femei, cultivate pe parcursul secolelor, nu le-a permis să crească valoric la fel de constant în unele domenii precum au făcut-o bărbaţii.

Apreciezi feminismul? Mă refer la mișcarea politico-culturală.

— întrebarea este complicată. într-un fel, eu sunt adeptul feminismului, considerând că femeile nu-şi ocupă rolul meritat în societate. Dar, totodată, nu sunt de acord cu modalităţile de acţiune abordate de mişcările feministe, considerându-le simpliste, infantile chiar. Am scris odată la această temă un editorial în care am menţionat că problema femeilor are rădăcini mult mai adânci, așa că trebuie rezolvată prin alte modalităţi decât cele populiste, la care recurg mişcările feministe din întreaga lume.

Care este, în opinia ta, rolul mamei în educarea copiilor?

— Nu fac difirenţă între părinţi atunci când vine vorba despre educarea copiilor. Eu cred că rolul ambilor este unul fundamental chiar şi atunci când copilul suferă impactul dur al „ciocnirii” de societate.

Pe care femei din showbiz-ul autohton le apreciezi? Dar din domeniul mass-media, politic?

— Am apreciat întotdeauna persoanele care au darul de a schimba orânduirea, în fond banală, a lucrurilor într-o societate! Să vă dau nume din showbiz e mai complicat. Aici sunt multe femei care „au cu ce”, dar încă nu ştiu „cum”. Nătăliţa Barbu, Nicoleta Nucă şi Olia Tira ar fi preferatele mele, pentru faptul că au potenţial mare, dar care încă trebuie valorificat.

în politică momentan este o „ceaţă” densă — se pare că timpurile femeilor carismatice a trecut odată cu plecarea Alei Mândâcanu în Canada.

Din domeniul mass-media, Stela Popa ar fi exemplul demn de urmat pentru toate tinerele care vor să valoreze ceva în acest domeniu. Stela este o persoană care a muncit foarte mult pentru a deveni profesionista care este acum. Din păcate, cum spunea şi un prieten de-al meu, acum fetele din mass-media, mai ales cele „de pe sticlă”, sunt nişte „bule de săpun” de câteva minute (cu unele excepţii, desigur) – fac orice, numai jurnalism nu!

Distribuie articolul: