Pe Iurie Belegurschi l-am cunoscut pe facebook. M-a impresionat de la prima fotografie de profil, în care drapelul Moldovei se profila pe fundalul unui gheizer. Apoi au urmat alte peisaje nordice amețitoare și… o serie de întrebări la care, natural, se cerea un răspuns. La un click distanță, am aflat că e unul dintre puținii moldoveni care a ajuns la capătul geografiei, în Islanda. Și bărbații sunt în stare să își urmeaze femeia iubită la capătul lumii, iar orheianul Iurie Belegurschi face parte din categoria lor. La Craiova a ajuns urmându-și visul de a face studii liceale și universitare în România. După opt ani de carte românească, a decis să schimbe decorul și s-a înscris la Universitatea de Stat din Islanda.
Acum învață limba islandeză, iar în timpul liber își urmează marile pasiuni: arta fotografică și călătoriile. În copilărie nu a visat niciodată o profesie anume, dar mereu și-a dorit să călătorească și să vadă lumea, ceea ce și face acum.

Povestește-mi, cum ai ajuns în Islanda?

– Întâmplător. Fosta mea prietenă a venit prima, iar peste un an am urmat-o și eu. Am văzut, mi-a plăcut și am rămas. Între timp, m-am căsătorit și nu regret nicio clipă alegerea făcută. (M-am căsătorit aici, în Islanda, cu o fată din Rusia, căreia îi place foarte mult limba română.)

Dincolo de timpul pe care îl aloci pentru facultate, ce faci?
– Arta fotografică și călătoriile în jurul insulei sunt marile mele pasiuni. Acum, aștept cu nerăbdare iarna ca să plec la „vânătoarea” de Aurore boreale.

Care sunt impresiile-cheie made in Islanda?
– Nopțile albe vară, când e lumină aproape 24 de ore din 24. Țara e foarte diferită de celelalte, văzute în alte părți ale lumii. Aici te simți cu adevărat liber. Natura te lasă fară cuvinte .

N-ai menționat nimic despre fete, nu te-au impresionat? Sunt dulci si reci ca înghețata?
– Fetele din Islanda, în general, sunt foarte frumoase. Majoritatea sunt blonde cu ochi albaștri . Adolescentele mi se par cam îndrăznețe pentru vârsta lor, ca să nu spun altfel. Cred că fetele din Moldova sunt mai modeste și mai conservatoare, în sensul bun al cuvântului.

Cine și ce îți lipsește cel mai mult acolo?
– Familia, prietenii și mâncarea tradițională. Însă îmi „topesc” dorul de casă on-line.

Cum ți se pare familia islandeză?
– Ei se căsătoresc foarte târziu — cuplurile pot trăi și 10 ani împreună, să aibă câțiva copii și abia după asta să își înregistreze relația la starea civilă.

Ce diferențe și asemănări ai descoperit între moldoveni si islandezi?
– Islandezii, ca și moldovenii, sunt un popor vesel și deschis. Cea mai mare diferență pe care o resimți aici este toleranța de care dau dovadă islandezii și lipsa prejudecăților, a discriminării în baza statutului social. Calități care sunt aproape absente în societatea moldovenească. Aici îl poți vedea pe președintele țării plimbându-se pe stradă singur, fară gardă de corp – și asta spune multe, în opinia mea.

Care este cea mai frecventă întrebare pe care ți-o pui, fiind în Islanda?
– Mă întreb mereu de ce nu putem trăi la fel de bine în Moldova, având așa oameni gospodari.

Unde crezi că e mai ușor să îți realizezi visele, acasă ori în străinătate?
– Din experiența mea, pot spune că în străinătate: aici orice vis poate deveni realitate. Îmi pare rău că trebuie sa plecăm de acasă pentru a ne vedea visele împlinite în realitate.

Probabil ți se întâmplă să fii întrebat dacă vrei să revii în Moldova. Care e răspunsul tău?
– Deseori mi se pune această întrebare, iar eu răspund că voi reveni neapărat. Deși știu că realitatea e mai dură. De două ori m-am întors în Moldova și de fiecare dată eram sigur că e pentru totdeauna, dar nu a fost să fie – am revenit în Islanda.

Ce le spui străinilor despre Moldova?
– Încerc să le prezint țara în culori frumoase. Cât privește aspectele mai puțin plăcute, despre ele prefer să tac…

În cele din urmă, cum te-a influențat experiența străinătății, și mai ales experiența islandeză?
– M-a schimbat foarte mult. Aici am înțeles ce înseamnă cu adevărat libertate și am învățat să fiu mult mai tolerant.

Distribuie articolul: