Iuliana Sandu și-a făcut mereu meseria la cea mai înaltă cotă posibilă, cu o contabilitate milimetrică și cu multă dăruire de sine. Titlurile și premiile sunt prea multe ca să le etalăm, cert e că make-up artistul a fost cea mai bună în 2013: Titlul de make-up artistul anului în Moldova și în România, Grand Prix în Kiev și campioana Rusiei printre 120 de participanți. Cine poate fi numit în Moldova make-up artist și ce dorință și-a pus Iuliana l-a cumpăna dintre ani, aflați din interviul ce urmează.  

Make-up-ul nu se ocupă doar de deservirea clientelor și a mireselor…

Asta e doar o parte, și foarte mică a ceea ce numim make-up. Această artă se ocupă de crearea conceptelor pentru reviste, filme, videoclipuri și include mult mai multe domenii, implică mai mulți factori și artiști. Mă bucur că am reușit, după multe tentative, să obțin dreptul de a preda. Programul format de mine este acceptat și avizat de Ministerul Educației, așa că sper mult ca pe viitor să putem aproba și altele, deoarece domeniul de make-up este unul foarte vast și foarte răpândit în toată lumea. Există o mare diferență dintre o machieuză și un make-up artist. Crearea conceptelor sau body art, decorarea sau confecționarea măștilor trebuie să fie parte componentă din ceea ce studiezi ca să devii make-up artist. Ajunge departe doar cel care se perfecționează și mereu nu e mulțumit de ceea ce are.

 Iuliana sandu și Sergiu Băcioi

Piața noastră este foarte bună, iar cerințele cresc pe zi ce trece

În ceea ce ține de deservirea clieților, hair-stiliști, make-up artiști – sunt foarte mulți la noi, deoarece piața este una bună și cerințe sunt. Iar deservirea este una de calitate. Ce ține de concepte creative, sunt unele încercări, care în exterior sunt privite în derâdere pentru că sunt ieftine. Un concept trebuie să fie dezvoltat cap-coadă! Nu poți face un make-up frumos sau o coafură superbă, iar restul să zici: ‘lasă că a merge și așa…’. Totul trebuie foarte bine gândit, până și fotograful trebuie să știe despre ce e vorba și să nu fotografieze clasic, așa ca pe o mireasă, ci să facă ședințe mai speciale, deosebite și axate pe ceea ce a vrut să arate meșterul în ideea sa.

 Iuliana Sandu

Photoshop-ul îți poate distruge imaginea și numele

La realizarea unui concept de make-up, poza nu trebuie să fie aproape deloc photoshop-ată, pentru a nu avea efectul feței de masă plastică. În exterior mi s-a spus adesea că poza este foarte prelucrată – era photoshop anume în pregătirea tenului. Sunt anumite criterii de care trebuie să ții cont atunci când mergi la un concurs de make-up. Rigorile permit doar anumite proceduri, cum ar fi scoaterea umbrelor, mici retușări care au ținut de anturaj, dar care nu schimbă ideea conceptului.

 Iuliana Sandu

La noi se investește în tot ce vrei, numai nu în imagine

România are în primul rând acces la piața europeană și a început foarte mult să se investească în industria cinematografică, în industria filmării de clipuri. Tot ce se face este exact după standardele intrenaționale – asta deoarece piața este alta și pentru că ei tind să ajungă departe. Mai mult, ei au o mare disponibilitate de a face traininguri peste hotare, ceea ce le permite să crească mult în domeniu. În arta frumuseții trebuie să fie investiții de bani: vorbesc despre interpreții autohtoni cu care nu vreau niciodată să colaborez. De obicei nu se înțelege faptul că în imagine trebuie să investești. Faceți o mică comparație dintre un clip realizat de Lady Gaga sau Beyonce, unde ele schimbă câte 10 sau chiar 20 de imagini și ținute și clipurile realizate de noi. Ai noștri se duc la Restaurant și filmeaza acolo un cântec despre mamă, la gura sobei cu machiaj smoky eyes și cu gene false.

 Alături de Cătălin Botezatu

Nu mi-am propus să ajung în România, internetul m-a dus acolo

Lucrările mele au fost vizualizate de pe internet și tot prin internediul rețelelor mi-au venit și propunerile. Ceea ce le place românilor este stilul, noi lucrăm mai mult în stilul școlii rusești, ori ea este celebră prin acuratețe, prin curățenie, față de europeni care lucrează în make-up fără mari accente pe curățenie. La început am fost foarte criticată, referitor la tehnici și la idei… Primul seminar pe care l-am avut, acum trei ani în România nu a fost ceva ieșit din comun, cu puține persoane și destul de modest. Atunci am observat că ei au rămas fascinați, deși eu am arătat lucruri foarte simple pentru mine.

 Iuliana Sandu

Make-up-ul, ca orice artă, necesite dăruire, imaginație și talent

Acum în România se strâng săli pline de persoane și se vede că ei vin anume după cunoștințe. De menționat că și prețurile în București diferă mult. Marea majoritatea artiștilor noștri sunt buni, dar unii, ca mulți moldoveni, fac în viață ceea ce nu ar trebui să facă. Nu poți să fugi din matematică în machiaj. Elevii români sunt la început reticenți, iar apoi, dacă se îndrăgostesc de ceea ce faci, merg după tine prin toată țara – ei știu că mereu programele sunt diferite și că, la ei acasă, primesc ceea ce nu pot primi nicăieri în lume. Am mers și la Kiev pe la concursuri, iar la ultima competiție ni s-a propus să prezentăm câte un master class, și eu și Sergiu Bacioi, hair-stilistul cu care lucrăm. De fapt, Kievul este capitala make-up artiștilor! Acolo sunt foarte multe școli de make-up, marea majoritate a campionilor Ucrainei, Rusiei și lumii sunt din Kiev. 

 Lucrari Iuliana Sandu

Mă rog lui Dumnezeu să-mi dea oameni care să mă inspire și alături de care să ajung departe

Oamenii care te înconjoară țin de ceea ce-ți dorești: nu am mulți prieteni pentru că nu am timp să întrețin aceste prietenii, m-am regăsit în lucru și asta mă face fericită. Toată lumea care mă înconjoară sunt oameni de artă, creativi, cu idei și cu multă imaginație, pornind de la Cornelia Turcu cu care am cusut și creat costume și concepte la nivel internațional, Sergiu Băcioi, hair-stylistul cu care lucrez în exclusivitate și finalizând cu fotograful cu care colaborez. În lucrul cu ei, e destul să scap ideea și ei înțeleg totul. Echipa contează foarte mult și, cel mai important – să fie interesați în acest lucru!

 Iuliana Sandu

Atâta timp cât ești mulțumit de ceea ce ai – succesul este departe de tine

Trebuie să fii mereu la curent cu ceea ce se face în exterior, să tinzi mai sus și să vrei mai mult. De altfel, timpul se oprește în loc. Mulți se sperie, crezând că e foarte costisitoare o idee sau o sesiune foto. Majoritatea lucrurilor pe care le folosim sunt confecționate din paiete, decoruri pentru casă, gliter, fulgușori, păr din cărțile pentru vopsit, pietricele ieftine care se găsesc în comerț – trebuie doar să ai imaginație și să vezi un concept. Cel mai des, toate se găsesc în zonele unde cumpără furnitură florișii sau creatorii hand-made. Make-up artiștii crează aceste concepte nu doar pentru sesiuni foto, ele sunt viabile și în show-uri, carnavaluri, spectacole extravagante, teatru de operă, etc.

 Iuliana sandu

În exterior simțim cu adevărat că suntem apreciați

Cei de peste hotare înțeleg ceea ce facem noi cu adevărat și ne prețuiesc la justa valoare. Cu părere de rău, talentele noastre sunt valorificate în țară abia atunci când capătă faimă peste hotare. Am avut un 2013 foarte bun, cred că a fost cel mai victorios din viața mea. Sper mult ca 2014 să fie al realizărilor, să vedem roadele muncii noastre – asta îmi aduce o plăcere nemaipomenită. Avem planuri foarte mari, proiecte noi în exterior, dar cel mai mult îmi doresc să nu duc lipsă de inspirație. 

Foto: Arhiva Personală

Distribuie articolul: