Vineri, 14 martie, la ora 18:15, la Librăria din Centru din Chișinău, va avea loc lansarea volumelor Gândirea strategică de Iulian Chifu și Coridorul strategic vest-est: Marea Neagră – Marea Caspică, apărute la Editura Institutului de Științe Publice din București.

La lansare, alături de Iulian Chifu, vor participa Narciz Bălășoiu, director CPEW și Oazu Nantoi, analist politic.

„Cartea domnului Iulian Chifu intitulată „Gândire strategică” este o dovadă de mare temeritate din partea autorului. În primul rând pentru că într-o societate dominată de „mica politică” abordarea unei asemenea teme apare ca fiind insolită și nerelevantă pentru majoritatea actorilor politici. În al doilea rând, pentru că temele concrete pe care le abordează sunt, multe dintre ele, cum ar fi „coabitarea“, teme care fac obiectul unor dezbateri publice contradictorii. Toate acestea, în opinia mea, nu fac decât să sublinieze importanța lucrării care se constituie într-o adevărată pledoarie în favoarea unei idei, extrem de importante și de actuale, aceea a necesității unei viziuni românești asupra unei strategii naționale, transpartinică și pe termen lung, în domeniul politicii externe, a securității și apărării, pe care autorul o denumește „Mare strategie”. Argumentele sale referitoare la nevoia de a nu irosi resursele, mai exact de a valorifica la maximum resursele existente prin utilizarea integrată a tuturor instrumentelor la dispoziția unui Stat pot și trebuie să fie completate cu argumentul forte că ” în lipsa unei asemenea strategii politica externă a României riscă să fie lipsită „de busolă” și să aibă un caracter de improvizație sau reacție la diferite evenimente care se petrec pe plan internațional așa cum s-a întâmplat după epuizarea obiectivului strategic al aderării țării noastre la sistemul instituțiilor euro-atlantice, în primul rând NATO și Uniunea Europeană”, a declarat prof. univ. de. Teodor Meleșcanu.

Iulian Chifu este consilier pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externă al Administrației Prezidențiale a României.

La aceeași temă: În colecția Cartier Istoric a apărut ediția a II-a a canonicei lucrări Popoarele, statele și frica. O agendă pentru studii de securitate internațională în epoca de după Războiul Rece de Barry Buzan.

În ziua lansării cartea va fi la un preț promoțional.

De miercuri cartea este în librăriile din rețeaua „Cartier”. Prețul promoțional pentru luna martie: 120 de lei.

pentruea.md

P

 

 

Distribuie articolul: