A făcut din vise salbe de mărgele, din idei – cercei, iar din pasiunea pentru frumos – o afacere promițătoare. Iulia Velicescu este una dintre femeile care știe ce-și dorește și cum să-și atingă scopurile. E soția ce nu așteaptă bijuterii în dar de la soț, pentru că… și le confecționează singură. E bijutier printre psihologi și psiholog printre bijutieri. Ce te-a determinat să începi să confecționezi bijuterii?
Fiind sătulă de kitschul de pe piața autohtonă, am îndrăznit să cred că pot schimba ceva, că femeile vor aprecia lucrurile originale, făcute cu dăruire de sine, dragoste și caldură sufletească. Așa am început să fac ceea ce îmi place extrem de mult.

De la cine ai deprins tehnicile și secretele meseriei?
Nu pot să spun că am “furat” meseria de la cineva. Am învățat din greșelile proprii, am citit literatură de specialitate, iar într-o buna zi, mi-am cumpărat furnitura necesară și am început să creez. Pe parcurs, am înteles că în cărțile și revistele de profil nu poți găsi toate detaliile şi descifra toate dedesubturile. Secretele trebuie să le descoperi singură. Îmi place mult să descopăr noi tehnici de confecționare, să încerc combinații neobişnuite de culori, să experimentez.

De cât timp creezi obiecte handmade?
De când ma țin minte, mereu am confecționat câte ceva. De mică eram pasionată de design vestimentar, schițam modele de haine, pantofi și bijuterii. La vârsta de 15 ani am început să acord pasiunii pentru confecționarea bijuteriilor mai multă atenție, iar pe la 20 am înțeles că acest hobby s-a transformat treptat într-o activitate de bază. Am reușit să demonstrez scepticilor că visele pot deveni realitate dacă îți dorești cu adevărat și dacă muncești cu dăruire.

Cât timp investești în această activitate? Cum se naște o bijuterie?
Aproape tot timpul! Uneori și noaptea, în vis, confecționez bijuterii. E un domeniu care necesită multă atenție, inspirație și timp. Trebuie să fiu mereu informată în ceea ce privește tendințele sezonului, ce forme, culori, materiale se poartă. Căutarea materiei prime, de asemenea, îmi ocupă mult timp. Pe ea prefer să o achiziţionez de peste hotare, din Europa.
Până a ajunge la asamblarea unei bijuterii se parcurg câțiva pași: în primul rând, are loc modelarea pandativului, a biluțelor. Această etapă durează câteva zile. Următoarea etapă este asamblarea, care, după mine, e și cea mai uşoară, pentru că mâna îmi este obișnuită deja.
O pereche de cercei se pot confecționa în aproximativ 45 de minute. Cât privește brățările şi pandativele, acestea pot fi confecționate minim într-o zi şi maxim într-o săptămână, termenul variază în funcție de gradul de dificultate al bijuteriei.

Cum stabilești prețul pentru creațiile tale? Cât a costat cea mai scumpă bijuterie creată până acum?
Îl stabilesc în funcție de complexitatea bijuteriilor, de materialele folosite și de timpul dedicat confecționării. Costul lor variază de la 50 la 500 de lei.
Cea mai scumpă bijuterie a fost un colier pentru mireasă lucrat din perle și cristale Swarovski. Prețul acestuia a fost de 450 de lei.
Dar fac şi lucruri la comandă. De obicei, convenim împreună asupra designului bijuteriei. Recent, la cererea unei cliente, am confecționat o floare din stofă pentru voalul său de mireasă.

Unde și cui vinzi bijuteriile lucrate manual?
De la început, aveam pe cineva care le comercializa. Acum, însă, le comercializez personal, în cadrul expozițiilor care se organizează lunar. Din luna iunie, bijuteriile Made by Iulia Velicescu vor fi comercializate într-un centru comercial din sectorul Râșcani al capitalei.

Prietenele tale beneficiază de reduceri?
Clienţii mei fideli întotdeauna benificiază de reduceri și surprize plăcute. Prietenilor le dăruiesc, de cele mai multe ori, bijuterii și centuri. Prima mea lucrare, de asemenea, a fost un dar. I-a revenit unei colege de facultate, care a fost foarte impresionată de faptul că bijuteria era lucrată manual și că era confecționată de mine.

Cum îți promovezi mica afacere?
Pe internet, pe pagina mea de Facebook și pe site-ul personal. La început, am avut câteva dificultăți, eram în căutare de clienți. Acum, însă, totul s-a schimbat. Cei care au achiziționat măcar o bijuterie, revin ori de câte ori au nevoie, când vor să-și reînnoiască colecția ori au nevoie de cadouri pentru cei dragi. Calitatea și designul deosebit, cred, sunt cea mai bună promovare a bijuteriilor pe care le confecționez. Recent, am lansat un proiect în colaborare cu emisiunea “Sare și Piper”. În cadrul emisiunilor am oferit, în calitate de premii, multor telespectatoare bijuterii din colecția mea.

Cum împaci misiunea de mamică cu cea de designer de bijuterii?
Foarte bine, cel puţin până acum mi-a reușit. Micuțul meu mă motivează și mă încurajează într-un fel aparte. Când vede bijuteriile confecționate de mine la televizor, arată cu mânuța și spune “Mama“.

Ai absolvit Facultatea de Istorie şi Psihologie, intenţionezi să profesezi după concediul de maternitate?
Deocamnată nu știu. Am pornit pe calea designului de bijuterii și sunt cea mai fericită pentru că fac anume ceea ce îmi place mult. Profesia de psiholog îmi va fi de folos mereu. Nu regret că am ales această facultate. Datorită acestor studii m-am dezvoltat enorm în plan personal.

Cum îţi imaginezi viitorul bijuteriilor tale?
Întotdeauna am fost o fire pragmatică, dar îmi permit totuși să visez, vreau ca măcar un accesoriu handmade (“BIJOUXTERRA”) să fie în orice casă, ca afacerea mea de suflet să prindă la public, să fie una de succes și pe piața românească și pe cea rusească. Cred în forța gândului și știu că orice gând se poate materializa, totul e să îți dorești cu adevărat.

Distribuie articolul: