Când era mică a avut păianjeni și șerpi ca animale de companie și își dorea să devină antrenoare de delfini. În studenție spăla eprubete la Institutul de Microbiologie, iar acum promovează știința din Moldova în Uniunea Europeană. Este vorba de doctorul în biologie, Iulia Iațco. Aflați de la ea cine este Dunaliella, ce face cu tablourile pe care le brodează și cât timp durează extragerea lipidelor din alge? Iulia Iaţco, profil:
Doctor în biologie, cercetător ştiinţific în laboratorul Ficobiotehnologie, responsabilă pentru relaţii internaţionale la Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al Academiei de Ştiințe al Moldovei

Medalii şi menţiuni de la saloane naţionale şi internaţionale de inventică (Bruxelles, Pittsburgh, Geneva). Printre care locul trei la Concursul Național “Teza de doctorat de excelență a anului 2012”.

Preocupări ştiinţifice: elaborarea tehnologiilor de producere şi utilizare a preparatelor bioactive microbiene pentru industria alimentară, farmaceutică, cosmetică şi medicină.

Iulia Iațco

Mi-a plăcut biologia de mică. În copilărie aduceam toate animalele din stradă acasă. Am avut noroc de părinți care mi-au permis acest răsfăț. Am avut ca animale de companie și păianjeni sau șerpi. De la zece ani eram sigură că voi fi biolog, însă nu știam ce ramură voi alege. Într-o vară, în vacanță, am mers la Crimeea și am vizitat un oceanarium. Era o prezentare de animale marine, delfini și atunci am decis să devin antrenor de delfini. Nu pot să-mi explic de ce nu mi-a reușit, dar, rămâne și astăzi visul meu.

Am învățat la liceul teoretic,,Gaudeamus”, pe atunci era profilul biologie și chimie, pe care, evident, l-am ales. Au urmat anii de studenție la Universitatea de Stat din Moldova. Atunci am cunoscut o absolventă care lucra la Institutul de Microbiologie și văzând marea mea pasiune pentru biologie mi-a propus să vin în laborator să văd cum este. Din start mi-a plăcut foarte mult. Din anul II de facultate am venit la director și i-am zis că vreau să activez în laborator, el a zâmbit, dar a acceptat. Astfel, în timp ce colegii mei de la facultate erau la petreceri pe mine mă găseai în laborator. Spălam eprubete, făceam curat, mai apoi am început să stabilesc nivelul de proteine în biomasa microalgelor. În anul IV de facultate eram un colaborator al Institutului, cu acte în regulă.

Iulia Iațco

Pentru tezele de licență, de master și de doctor am studiat microalga Dunaliella salina. Satisfacția mea era să petrec zile întregi în laborator, făcând constatări, urmărind procese biochimice care pot să dureze și 12 ore. Analizele se efectuează din oră în oră. Scopul era să elaborez metodele de extragere şi determinare a lipidelor în biomasa microalgei. Această algă trăiește într-un mediu sărat și foarte sărat, inclusive pe sare dacă există umezeală. E o adevărată bio-fabrică ce conține radicali, provitamina A (Beta-Caroten), folosită în farmacie, cosmetologie. Produce acizi polinesaturați, ce se conțin doar în peșteleroșu. Oamenii și animalele nu îi produc, dar sunt necesari pentru un organism sănătos.

Acum petrec mai puțin timp în laborator pentru că fac management. Știința nu poate fi delimitată de ramurile de dezvoltare, ca economia sau industria. Republica Moldova este țară membră a programului Cadru7 al Uniunii Europene pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică. Fiecare domeniu are punct național de contact. Eu sunt responsabilă de Agricultură, Piscicultură, Tehnologii Alimentare și Biotehnologii. Înaintăm proiecte, participăm la concursuri și avem rezultate frumoase. Suntem coordonatorii unui proiect internațional cu tematica etichetarea produselor. Organizăm diverse training-uri, oferim consultări în scrierea unui plan sau calcularea unui buget. Facem analiza produselor alimentare, elaborăm ghidurile etichetelor pentru fiecare țară implicată în proiect, conform cerințelor europene. Dacă cineva dorește să lanseze pe piața din Europa un produs trebuie să respecte cerințele față de calitate, dar și cum trebuie să fie eticheta, pornind de la mărimea caracterelor literelor până la conținutul informației.

Iulia Iațco

La evenimentul Noaptea Cercetătorilor vom demostra produsele noastre. Doritorii vor putea face experimente – un aspect important pentru adolescenții și tinerii care vor avea ocazia să se simtă într-un mic laborator.

Familia mea este foarte înțelegătoare. Când vin oaspeți de peste hotare îi găzduim și soțul acceptă, mă susține în toate. Sunt perioade îndelungate în care sunt plecată în străinătate și mi-e foarte dor, de aceea încerc să petrec orice concediu alături de soț. Ne străduim să mergem la mare să vedem delfinii, să înotăm. Am practicat înotul profesionist de la o vârstă fragedă. Vacanța ne oferă energie pentru un an întreg.

Când am timp liber îmi place să brodez. Pun în rame lucrările și le dăruiesc, acasă nu am nici un tablou, căci odată finalizate le găsesc proprietarul.

Foto: Ellene Mocrii