Acest minunat puzzle, în format 3D, a împlinit chiar ieri 40 de ani de la inventare, iar autorul acestui joc intelectual a fost renumitul arhitectul maghiar Ernő Rubik. Numit, inițial, Magic Cube, puzzle-ul Cubul Rubik a fost licențiat de autorul acestuia și a fost scos în vânzare în 1980.

Rubik este considerată a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute în lume până în 2005.

Un cub Rubik clasic are, pe fiecare dintre cele șase fețe, câte 9 autocolante de aceeași culoare. Culoarea albă este vizavi de galben, albastrul e vizavi de verde, iar portocaliul e vizavi de culoarea roșie.

Un mecanism sub formă de pivot intern asigură mișcarea fiecărei fețe și transformarea acesteia în combinația dorită de culori.

În prezent, există și alte varietăți ale cubului, produse pe scară largă: Cubul de buzunar, de 2×2×2, cubul standard 3×3×3, apoi de 4×4×4 și de 5×5×5. Recent, s-au produs și versiuni mai mari (V-Cube 6 și V-Cube 7).

Primul campionat mondial internaţional laCubul Rubiks-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde.

Totuși, recordul mondial pentru o singură încercare îi aparţine olandezului Mats Valk, care în cadrul competiţiei Zonhovan Open în Belgia, a obţinut timpul de 5,55 secunde.

În al doilea sezon de la ”Românii au Talent”, unul dintre participanți a oferit, de asemenea, o dezlegare a cubului Rubik chiar pe scena concursului. Cristian Leana a rezolvat şase cuburi Rubik la acel show, ultimul fiind dezlegat cu ochii legați.

O altă utilizare impresionantă a cubului Rubik este cea oferită de Pete Fecteau, care a asamblat un tablou mozaic al lui Martin Luther King Jr. exclusiv din fețele a 4,242 de cuburi. Pete a lucrat asupra acestui portret timp d 40 de ore.

Ieri, compania Google a promovat pe larg aniversarea a 40-a de la inventarea acestei jucării intelectuale, pregătindu-i un Doodle interactiv, prin care utilizatorii îl puteau rezolva cu mișcări simple ale cursorului.

Foto: www.thinkgeek.com, gândul.info, us.rubiks.com, s395.photobucket.com, mymodernmet.com,

Distribuie articolul: