Anul trecut am vizitat multe locuri frumoase din Moldova: Cetatea Sorocii, Mănăstiri, Zimbrărie… de la Briceni şi până în Etulia au fost drumuri şi drumuri. Lista din 2014 cu „obiective turistice de văzut” în Moldova încă e destul de lungă şi să nu-mi spuneţi, că nu aveţi ce vedea aici, la noi, că nu ştiţi ce spuneţi. Orice loc are o poveste şi o istorie, fie că e vorba de o simplă casă ţărănească, fie că e un ditamai palat.

În weekend-ul acesta am mers să descopăr povestea unui palat (acum ruinat), care se află în Hînceşti şi care are o istorie controversată, pe care nici măcar istoricii nu o înţeleg până la capăt. E vorba de Palatul lui Manuc Bei care se află în Hînceşti. În Complexul Manuc-Bei-Mîrzaian sunt mai multe edificii în stare deplorabilă (deocamdată): Palatul, Casa Vechilului, Grajdul, Bucătăria şi unicul edificiu păstrat este Castelul (Conacul) de Vânătoare.

Hanul lui Manuc

Anume pentru acest Castel de Vânătoare vă recomand să ajungeţi, căci găzduieşte Muzeul Ţinutului Natal dar şi pentru tot ansamblul în general, pentru ca mai apoi, să faceţi comparaţie cu ce avem acum şi ce va fi peste doi-trei ani.

Am aflat de la ghidul nostru că Palatul cu toate dependinţele urmează să fie reconstruit, reparat în baza schiţelor originale găsite în Sankt-Peterburg. Dar să o iau cu începutul, că am sărit prea departe…

Hanul lui Manuc

După cum vă spuneam, complexul se află în Hânceşti, de pe strada principală, cum veniţi din Chişinău, veţi vedea în faţa monumentul lui Kotovschi, ei, acolo o luaţi spre stânga şi la a doua stradă o luaţi spre dreapta, în vale, se trece pe lângă o piaţă agro-alimentară şi la scurt timp veţi vedea nişte scări lungi care urcă spre un palat.

Pe aceste scări urca des A.Puskin prin 1823 în vizită la familia Mîrzoienilor şi un invitat şi mai de seamă – pe aceste scări a mers în 1934 însuşi Carol al II, Regele României. Deci, ajunşi sus veţi găsi clădirea Palatului, care din păcate este foarte deteriorat, iar în stânga lui este Castelul (Conacul) de Vânătoare.

hanul lui Manauc

Conacul este foarte bine păstrat în exterior, în interior este amenajat Muzeul Ţinutului Natal. Dacă obiectele expuse sunt autentice, din păcate, interiorul propriu-zis este unul modern, fără a ţine cont de proiectul iniţial.

Excursia costă 50 lei (MDL), adică serviciile ghidului şi nu contează numărul de particpanţi. Tudor Plăcintă este ghid, dar şi cercetător al familiei lui Manuc şi al armenilor din Basarabia. Am aflat o serie de lucruri inedite despre acest Manuc, pe care o să vi le relateze cu lux de amănunte.

Hanul lui Manuc

Născut în familie de armeni, în Bulgaria, la Rusciuc în 1769, la vârsta de 25 de ani deţinea monopolul în comerţul cu sare şi tutun în România, apoi a fost un mare furnizor pentru armata turcă, dar şi rusă. Cert este că a fost un șmecher mare, care a jucat dublu atât cu ruşii cât şi cu turcii, iar mingea era Principatele Române, inclusiv Basarabia. După războiul ruso-turc, tratatul de pace din 1812 s-a semnat în Hanul lui din Bucureşti. Mai mult, a fost o trădare a intereselor turcilor şi Manuc risca decapitarea, dar fiind prevăzător, cumpărase deja câteva moşii prin Basarabia.

După 1815 s-a retras cu familia în Hînceşti într-un superb palat construit de însăşi A.Bernardazzi. Iar biserica armeană de pe terioriul compexului a fost pictată de Aivazovsky (Hovhannes Aivazian). Biserica nu mai este, a fost total distrusă în anii ’50 de comunişti.

Hanul lui Manuc

Manuc Bei a murit subit în 1817 la vârsta de doar 48 de ani. Istoricii îl cataloghează ca un politician trădător, cert este că a fost un foarte bun târgoveţ. Cunoştea 12 limbi străine şi la vremea respectivă era cel mai bogat din Balcani.

Muzeul Ţinutului Natal, are mai multe încăperi cu diverse tematici. La parter deja veţi găsi şi obiecte din perioada sovietică, câte ceva despre Kotovschi, dar şi porturi populare de prin sec.XIV. Eu am rămas mulţumită de excursia aceasta, a fost una foarte informativă, abia aştept să văd ce va ieşi după restaurare.

hanul lui Manuc

Şi spre final câteva detalii interesante, cică sub Palat sunt săpate foarte multe catacombe, galerii subterane, care încă nu sunt deloc studiate. Acum, când au început săpăturile pentru restaurări, au dat de ceva intrări în subterane. Controversele abia așteaptă să iasă la suprafață…

Viorica Tarlapan-Ataman

travelblog.md