Pe finalul Campaniei #Cumamnăscut venim cu povestea nașterii venită la redacție de la Ala Sîrbu, o fostă asistentă medicală. Aceasta ne-a relatat primo experiența pe care a avut în cei câțiva ani de muncă în calitate de asistentă, raportată la atitudinea doctorilor. Firul roșu îl constituie cei 50 de lei. Aflați în ce context.

Despre salariul medicilor și Omenie

„În viață nu totul e așa cum ne dorim. Oamenii sunt diferiți și fiecare are caracterul său! Multe  femei au avut parte în timpul sarcinii și nașterii de momente frumoase și mai puțin frumoase. Pentru unii nașterea a fost un semn pentru întreaga viață, iar pentru alții o adevărată fericire. Spun de acest „semn” pentru că în ultimul timp tot mai multe și mai multe cazuri de care ar trebui să-ți fie frică de a mai face un copilaș în Republica Moldova. DA… e îngrozitor ceea ce se întâmplă în multe spitale. Nepăsarea medicilor depinde foarte mult și de conducerea țării, deci dacă ar fi un salariu cât de cât normal pentru un pesonal medical poate ar fi și altă atitudine. Dar iarăși nu doar asta contează… Mult înseamnă să fii om, să fii responsabil de ceia ce faci- și să o faci cu Suflet. Mult depinde și de persoana care ești, iar aici povestea mea poate fi relevantă.”

Despre darea și luarea de mită, din postura de lucrător medical

„La fel și eu am activat în domeniul medicinei. Am făcut 3 ani de Colegiu ca asistentă medicală și după finisare am început muncă la Institutul de Cardiologie. Vreau să spun că am cunoscut oameni (medici) cu suflet mare, care nu lucrau pentru bani, dar pentru plăcerea enormă de a salva viața a sute de pacienți. Am cunoscut și medici corupți, care întradevăr nu aveau nicio stimă și respect față de omul care stătea spitalizat fără nici un leu în buzunar, văi de el sărmanul… se gândea cum să ajungă până mâine. Activând 3 ani în domeniu medicinei am înțeles multe lucruri. O spun pentru că tot ce făceam era făcut cu dragoste și suflet față de această profesie. Chiar îmi plăcea enorm să ajut oamenii și niciodată nu așteptăm ceva în schimb. Puteam să fiu mulțumită cu un măr sau ceva de genul… numai nu bani. De fiecare data când îmi întindea cineva acei 10 leuți mă gândeam: „oare de câți bani are nevoie femeia asta pentru a-și face un tratament la inimă (care este foarte costisitor)?. Nu mi se dădea mâna să iau, mă gândeam doar la sănătatea fiecărui om, pentru a se face bine, căci mâine nu știi ce va fi. Am avut pacienți care m-au îndrăgit foarte mult, anume din motivul că-mi făceam munca de zi cu zi cu suflet. Am fost respectată la rândul meu, exact cum o făceam și eu.”

Despre o sarcină în care au contat 50 de lei

„Când am rămas însărcinată am fost la evidența la policlinica de pe sector (Botanica). Nici nu vreau să-mi aduc aminte ce medic de familie am avut. Îmi spunea mereu: „-Hai, intră mai repede, că am și eu acasă de lucru și de făcut mâncare și nu am de gând să stau chiar până la 18:00 cu voi aici… că nici cu 50 de lei nu sunteți în stare să ne mulțumiți”. Am rămas uimită de unii medici, de cum sunt de îndrăzneți să-ți spună în față asta.”

Despre o naștere pe care, de bine, nu o va uita niciodată

„În ultima luna de sarcină am hotărât să-mi caut un medic pentru naștere. Aveam o frică enormă când mă gândeam că va trebui să nasc… chiar cea mai mare frică (eu, cadru medical). Mi-a fost greu să hotărăsc ce medic să aleg, dar după multe recomandări în sfârșit am mers la renumitul doctor Vadim Scarlat de la CMC. Am mers la dumnealui la prima vizită. Am rămas foarte mulțumită și am spus că doar datorită lui am devenit curajoasă. Un om deosebit și cu un suflet curat. Omenos și destul de simplu, mi-a explicat multe lucruri de care am rămas foarte mulțumită. Am avut o sarcină ușoară și fără careva complicații, respectiv aveam așteptarea să am și o naștere ușoară. Vadim Scarlat este doctorul care nu are taxe – vrei – îl mulțumești cu ceva, dar dacă nu – se mulțumește și cu un simplu „mulțumesc frumos”. Cu o săptămină înainte de a naște am fost la el și mi-a spus că e totul bine și să vin peste vreo 5 -6 zile. Așa și am făcut.

Despre doctorii profesioniști și cu suflet mare

După ultima vizită, seara, pe la 12 noaptea, mi-au venit și durerile. L-am sunt la 3 noaptea și mi-a spus să vin la spital, până am ajuns cu soțul el deja mă aștepta. Am născut la 11 ziua, dar până atunci am avut doar încurajări, atât de la dumnealui, cât și de la moașă sau asistenta medicală. Am fost înconjurată de oameni cu suflet, oameni care își făceau munca nu doar pentru a cere cei 50 lei, dar pentru plăcerea de care erau legați. Nu mi s-a cerut nici un leu… am multumit eu cu atât cât am putut și cât am crezut că merită acești oameni minunați. Moașa nu lipsea de lângă mine, îmi părea că e mama mea chiar. Deci sunt și oameni buni în lumea asta, sunt și doctori foarte profesioniști și m-am convins de multe ori. Le doresc la toate mamele tărie de caracter și putere. Nu cedați niciodată. Fiecare avem drepturi și trebuie să ni se respecte. Nu toți suntem la fel, trebuie doar să credem în noi.”

Nota redacției: Dacă vrei să ne împărtășești istoria ta despre Cum ai născut în Republica Moldova, dacă vrei ca povestea ta să fie auzită scrie-ne la EA@interakt.md, iar noi o vom publica, cu numele sau sau sub anonimat, așa cum vei prefera. Ne poți mărturisi și istorii pozitive, ne poți spune despre doctorii sau cadrele medicale calificate care ți-au lăsat o impresie bună și crezi că lumea merită să știe despre ei. #Cumamnăscut

Citește și: A născut la o maternitate mică din Călărași, dar a întâlnit adevărați profesioniști! „Au mai rămas și persoane bune care își fac meseria”