La inaugurarea expoziției au fost prezenți oficiali, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, printre care Pascale Vagogne – ambasadorul Franței în Republica Moldova și– șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, care au spus că vor sprijini astfel de activități și în viitor:

„Salut ideea pentru acest eveniment. Întotdeauna am fost uimit de această frumusețe a  clădirilor și ferestrelor de aici. Acest eveniment are loc în cadrul zilelor europene, programul susținut și de către Comisia Europeană pentru moștenirea noastră comună culturală, pentru protejarea și dezvoltarea ei. Colaborarea între parteneri, în acest caz între RM și Franța ne arată că putem să cooperăm pentru țelurile comune și pentru viitor să ținem această bogăție culturală alături de noi și pentru generațiile care vin. E foarte important să păstrăm aceste moșteniri și să le protejăm”, a declarat Excelența Sa Peter Michalko.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor împreună cu Serviciul Cultural al Ambasadei Franței în RM și Asociația Renașterea Vechiului Lyon au mai avut o colaborare în luna aprilie când s-a organizat o expoziție fotografică cu genericul „Chișinău și Lyon – orașe în lumini”, iar pentru că a avut un mare succes, s-a decis organizarea unei alte expoziții cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

„Această idee de a avea o zi europeană a patrimoniului a fost propusă de către Franța. Apoi a fost preluată de Consiliul Europei și Comisia Europeană și deja a devenit o sărbătoare a tuturor. Noi am prezentat o cooperare frumoasă în domeniul patrimoniului cu autoritățile moldovenești anume la solicitarea doamnei Ministru al Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc. Aceste fotografii demonstrează străinilor, dar și moldovenilor, bogăția patrimoniului orașului Chișinău. Când privim această expoziție trebuie să găsim asemănări, dar și să facem o comparație ca să aflăm locul patrimoniului moldovenesc în patrimoniul Uniunii Europene”, a afirmat ambasadorul Franței la Chișinău, Pascale Vagogne.

ferestre

În cadrul evenimentului, pe lângă fotografiile de o valoare istorică, cei prezenți la inaugurare s-au putut bucura și de o ambianță minunată pe notele muzicii clasice, o interpretare excepțională la vioară, nai și pian de către câteva eleve de la Liceului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Capitală.

Vizitatorii de la vernisarea expoziției s-au delectat astfel cu muzică bună și o priveliște istorică de vis.

„Am aflat de acest eveniment fiind însăși colaborator al Muzeului de Etnografie și Istorie naturală din Chișinău și sunt pasionată de istoria veche a orașului nostru. Am devenit interesată de această expoziție de ferestre și susțin ideea acestui parteneriat, fiindcă el este necesar în primul rănd ca populația locală să trăiască într-un oraș frumos din punct de vedere istoric, iar turiștii care vin la noi în țară să rămână cu impresii bune despre Moldova. Suntem restanțieri la capitolul păstrării patrimoniului. Nu știm să apreciem ceea ce avem la noi și preferăm, adeseori, să promovăm atracțiile turistice de peste hotare. Mă doare sufletul când trec pe lângă o clădire veche și văd cum se distruge, fără să se ia anumite măsuri de restaurare pentru a fi restabilite. Ce s-a organizat acum este minunat și mă bucur că mai sunt persoane care promovează patrimoniul cultural al orașului Chișinău”, a spus pentru EA.md Elena Cojocari, vizitatoare.

IMG_1774

Expoziția „Ferestrele vechi din Lyon și Chișinău” conține 20 de panouri care ilustrează fiecare mai multe fotografii cu cele mai vechi ferestre din Chișinău și Lyon, toate realizate de un singur fotograf. Doritorii Expoziția se află la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău, iar doritorii au o lună la dispoziție pentru a admira fotografiile.

IMG_1751

Ziua Europeană a Patrimoniului este organizată în fiecare an în luna septembrie. În cadrul acestor evenimente cetăţenii Europei sunt invitaţi să viziteze gratuit monumente istorice, muzee sau situri de patrimoniu. Este de asemenea ocazia de a fi promovate obiective istorice mai puţin cunoscute sau care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Inițiativa Zilelor Europene ale Patrimoniului aparține Consiliului Europei, iar din 1999 evenimentele se desfășoară sub patronajul comun al Consiliului Europei și Uniunii Europene.

Muzeul orașului Chișinău (supranumit și castelul de apă) a fost zidit în 1892 după proiectul întocmit de celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi, pe cel mai înalt punct al orașului vechi. Muzeul mai este cunoscut ca Turnul de apă, deoarece aici la început îşi avea sediul instituţia furnizoare de apă potabilă din capitală.

Autor: Mariana Mereacre