Există două motive serioase pentru care trebuie să vezi acest material. Vom începe cu cel mai important: vei cunoaște câteva doamne, care își revin după lupta împotriva cancerului nu doar cu medicamente, dar și cu ajutorul artei.

 Sunt unele dintre cele mai pozitive paciente din câte am cunoscut vreodată, în parte grație ajutorului psihologilor Centrului Prosănătate și Recuperare.

„Toate femeile noastre le sunt recunoscătoare bolilor, oricât de straniu ar părea. Ele s-au reinventat, s-au apucat de ceva ce tot amânau. Ca rezultat, femeia a început să se ocupe cu alte lucruri decât treburile casnice. Ea creează, face ceea ce noi numim „art terapie”. Creează în lut sau după tehnica decupajului, desenăm”, povestește psiholoaga Ala Toporaș.

Tatiana Buzian, beneficiară a Centrului ProSănătate și Recuperare, ne-a mărturisit că se retrage cu mare greu din atelier.

„Îmi place totul aici. Pot să petrec zece ore în atelier și nu mai vreau acasă. Ni se oferă un ajutor psihologic uriaș. După un an de la intervenția chirurgicală eram singură, fără ajutor. Voluntarele mi-au dat să citesc diferite cărți. Mi-au explicat totul, nu îmi mai era frică de boală.”

 Alina Cozma , voluntară a centrului, spune că toți au de câștigat atunci când creează, se energizează în adevăratul sens al cuvântului. 

Sequence 01.00_00_04_01.Still001

„De multe ori încerc să ajut fetele cu ceea ce pot, în caz că e nevoie de transport la evenimente, încerc să mă implic, atuni când am timp și putere. Asta mă motivează să fiu mult mai fericită și împlinită.”

Al doilea motiv pentru care ai de câștigat dacă vezi reportajul este că alături de noi vei învăța să decorezi ouă, tăvi și cutii utile, ba chiar necesare în cază, folosindu-te de tehnica decupajului, cunoscută ca „tehnica șervețelului”. Participantele s-au inspirat din tematica pascală. Lemnul se prelucrează mai întâi cu grunt alb, așa-zisul grunt acrilic.  

„În cazul în care noi punem șervețelul pe o suprafață negruntuită ,toată imaginea noastră își pierde efectul de roșu, galben și verde.”

Lăsăm suprafața prelucrată cu grunt să se usuce timp de 15 minute. Odată uscat gruntul, șlefuim suprafața.

Felicia, reprezentantă „Art Club Oazis”: „Începem cu hârtia abrazivă, corectăm mai întâi de toate așchiuțele de la lemn, ca să fie netedă suprafața. Lucrăm cu hârtie abrazivă foarte subțire, șlefuim suprafața cutiei.”

Rupem figurile din desenul șervețelului pe care le dorim aplicate pe oul sau cutia din lemn.

„Noi o să aplicăm șervețelul pe bază de apă , cum se face, procedura în cauză, un file obișnuit sau o peliculă obișnuită, acasă într-un atelier, o încăpere, se pune acest file, se pune șervețelul pe verso, îl punem invers, îl fixăm binișor, după care luăm apă.”

Picurăm apă pe șervețel și întindem șervețelul ca să nu aibă riduri, în cazul în care se rupe șervețelul, se decupează, chiar dacă s-a rupt, în tipu laplicării apei, dacă simțiți.

Sequence 01.00_00_12_06.Still004

Apoi, aplicăm șervețelul pe suprafața dorită și scoatem pelicula după ce am întins bine șervețelul. Cu aceeași pensulă, aplicăm cleiul pentru decupaj. Lăsăm să se usuce suprafața, iar ca să grăbim procesul folosim un uscător. Ca să întârim și să protejăm creația, neapărat aplicăm lac acrilic la final. Fondatoarea centrului a optat pentru vopsele în loc de șervețel.  A pictat oul așa cum știe ea mai bine.

Svetlana Bulgaru, fondatoarea Centrului ProSănătate și Recuperare: „Am colorat un ou din lemn, din Paște și acum aplic vopsea după tehnica broderie din lemn, conturez niște floricele desenez, crenguțe, tematica Paște, sărbători, iese frumos.”

Sequence 01.00_00_08_05.Still003

Centrul ProSănătate și Recuperare, dar și beneficiarele acestuia vă urează sărbători pascale liniștite și calde, pe care să le petreceți în sânul familiei, departe de boli. Acest atelier a fost posibil grație donațiilor făcute în timpul „Petrecerii în Pijamale”, organizate de EA.md și „ArtVest” SA. Centrul ProSănătate și Recuperare a fost înfințat de Svetlana Bulgaru, după ce a trecut printr-un tratament chinuitor al cancerului la sân. Ajutată de doi psihologi, Centrul desfășoară astăzi diverse activități de recuperare pentru doamnele aflate în post tratament de cancer.