Deși s-a școlit ani la rând peste hotare, Irina Tișacova a ales Guvernul Republicii Moldova și activitatea în cel mai îndrăzneț proiect al executivului: Centrul de Guvernare Electronică. Tânăra pasionată de impresionism își dedică toată experiența dezvoltării serviciului numit Guvernare Deschisă. Ce păreri au cetățenii despre impactul acestui serviciu și de câte ori a spus Irina că pleacă din Guvern, aflați în interviul ce urmează.

Profil

24 de ani

A studiat la George Washington University și Sciences Po, Paris

În 2010 a efectuat stagii la Misiunea Permanentă a Republicii Moldova pe lângă ONU, New York şi Camera de Comerţ a SUA, Washington, DC.

În Guvern din august 2011

Funcția: Coordonator pe Guvernare Deschisă la Centrul de Guvernare Electronică

Provocarea înseamnă să străbaţi prin rezistenţă pentru schimbare

Zilnic am provocări din care învăţ. Din start, am avut nevoie de ceva timp pentru ca să înteleg procesul administrativ din guvern. Imediat ce întelegi structura, procesele, motivaţiile (sau lipsa acestora) funcţionarilor publici, îți rămâne doar să lucrezi asiduu pentru implementarea proiectelor şi inovaţiilor.

O altă provocare este perseverezi pentru o reușită a schimbărilor. Activez într-un proiect inovativ, iar echipa tânără cu care colabărăm este dornică să realizeze schimbări. Ne mişcăm cu o viteză foarte mare. Am multe idei şi mult entuziasm, dar deseori multitudinea ideilor nu poate fi aplicată rapid datorită procesului administrativ care durează.

Stela Mocan este un lider vizionar

În cadrul proiectului am fost responsabilă de mai multe iniţiative: date deschise, guvernare deschisă, programul de stagii în guvern, ghidul privind utilizarea tehnologiile mobile în guvern. Consider că acele succese pe care le-am obţinut, au contribuit la succesul întregii echipe şi al proiectului. N-am numărat de câte ori am zis că vreau să plec din Guvern(zâmbește). Sunt momente când îmi pare că anumite procese decurg prea lent şi nu reuşesc să implementez multe dintre idei. Dar acum este o perioadă plină de reforme şi simt că pot contribui la anumite schimbări. Sunt foarte multe funcții și realizări la care aspir şi n-am reuşit încă să mă limitez doar la una.

Sunt foarte norocoasă că o am drept şefă pe Stela Mocan. Stela este un lider vizionar, care are puterea, tăria și aptitudinile necesare pentru a implementa un proiect foarte ambițios și transformativ atât la nivel de guvern, cât şi societate. Ea câștigă încrederea și respectul pentru perseverența ei, dedicaţia și grija pentru alții.

Guvernul, mai aproape de nevoile cetățeanului

Un guvern deschis este transparent, participativ şi colaborativ. Transparența, participarea și colaborarea sunt factorii cheie pentru succesul proiectului de Guvernare Deschisă. Procesul E-Serviciilor presupune următoarele: cetăţenii au acces la informaţiile publice şi servicii de calitate, iar guvernul este receptiv la necesităţile lor.

Orice proiect de succes din afară trebuie ajustat la realitățile noastre

În prezent, la Parteneriatul Guvernelor Deschise au aderat în jur de 60 de ţări şi fiecare guvern alege priorităţile pe care să le adreseze în cadrul iniţiativei. Nu încercăm să urmăm modelul unei ţări anume, ci analizăm experienţelor altor ţări, identificăm cele mai reuşite proiecte şi le ajustăm la realităţile ţării noastre. Suntem la început de cale şi trebuie să depunem foarte mult efort pentru ca guvernarea să fie într-adevăr deschisă şi cetăţenii să beneficieze de acest lucru. În implementarea iniţiativei guvernare deschisă şi guvernare electronică colaborăm cu țări precum Marea Britanie, SUA, Estonia, Austia, Singapore şi altele.

Guvernul trebuie să intre în pielea cetățeanului, și nu invers

Nu cred că cetăţeanul trebuie să intre în pielea guvernanţilor pentru a înțelege de ce au fost realizate sau nu anumite promisiuni. E rolul guvernanţilor să înţeleagă nevoile cetăţenilor pentru a elabora politici care să le soluționeze problemele şi le oferă servicii de calitate. La fel, e important ca anumite promisiuni şi activităţi să nu complice viaţa cetăţeanului. Consider că o guvernare mai deschisă poate fi atinsă doar prin dialog constructiv şi transparent între guvernanţi şi cetăţeni.

Jurnaliștii sunt investigatori de nădejde în lupta cu corupția

În cadrul iniţiativei guvernare deschisă acordăm atenţie mare accesului la informaţie şi la datele publice. Recent a fost aprobată legea privind reutilizarea infromaţiilor din sectorul public, care va contribui la o deschidere mai mare a informaţiilor publice. Avem şi portalul datelor deschise www.date.gov.md, care devine treptat punct de acces unic la datele cu caracter public. Transparenţa activităţii guvernului ar trebui să ducă la responsabilizarea lui. Având acces la informaţie, societatea civilă poate monitoriza mai atent activitatea executivului şi identifica situațiile de corupţie. Jurnalismul bazat pe date (data journalism) şi jurnalismul investigaţional ar putea scoate de suprafaţă ineficienţele şi cazurile de corupţie în sectorul public. Experienţa altor ţări confirmă acest lucru. Iar noi monitorizăm cele mai bune practici internaţionale şi le implementăm, adoptându-le la contextul şi necesităţile locale.

E-Transformarea e un proces îndelungat, dar bine pus la punct

Angajamentele pentru o Guvernare Deschisă fac parte din planul de acţiuni pentru implementarea agendei de e-transformare. Planul a fost deja elaborat şi consultările publice au fost lansate. Planul accentuează angajamente pentru avansarea agendei datelor deschise şi valorificarea potenţialului economic al datelor publice. La fel ne propunem să îmbunătăţim procesul participativ de luare a deciziilor. Aşteptăm în procesul consultativ un feedback activ şi idei noi de la societatea civilă şi din sectorul privat.

Opinia cetățeanului poate mișca lucrurile în direcții pozitive

Feedback-ul de la populaţie este diferit. Comunicăm prin diverse canale. Unii contestă necesitatea unei guvernări deschise, pentru că apar multe întrebări în procesul de implementare. E nevoie de timp pentru a schimba anumite procese învechite şi de a le înlocui cu altele – noi și transparente. Unii sunt mai pesimişti, alţii mai optimişti. Primim şi critici. Însă, cum am menţionat deja, este important să menţinem un dialog constructiv şi deschis pentru a mişca lucrurile în direcţia pozitivă.

Distanța te face să prețuiești clipele petrecute alături de cei dragi

Deși mă dedic foarte mult muncii, încerc să nu uit și de mine, de timpul meu liber, petrecut calitativ. Deoarece mi-am făcut studiile peste hotare, îmi place mult să călătoresc şi sunt pasionată de fotografie şi Impresionism. În vacanțe, neapărat vizitez muzee ce au în colecţiile lor tablourile impresioniştilor şi cu mare plăcere merg la operă sau la balet. După mulţi ani petrecuţi peste hotare, îmi place să petrec cât mai mult timp liber alături de familie şi prietenii apropiaţi.

Foto: Arhiva Personală