Afară de imaginea publică pe care și-au asumat-o, Irina și Veaceslav Ioniță sunt doi soți îndrăgostiți ireversibil și doi părinți care cred cu toată ființa într-un viitor plin de lumină pentru toți copiii țării. Mirela și Loriana sunt „astrele” acestei familii, iar mama și tatăl - „sateliții” care le înconjoară mereu cu dragoste pentru frumos, credință și convingerea că pot deveni oricine își doresc, dacă muncesc și învață suficient de mult. Noi am îndrăznit să pătrundem în acest frumos univers și am descoperit două modele de parenting care educă altfel de calități. Admirați-i într-o ședință foto de familie - una din puținele în care soții Ioniță le prezintă pe fiicele dumnealor.

Domnilor Ioniță, e prima oară când vă dăm o întâlnire! Lăsați-ne să aflăm cu ce începuturi, reușite și planuri ați pășit în 2017.

2016 a fost un an al unor pauze pe plan profesional, dar și al unor noi începuturi pentru noi. Cred că ne-am regăsit din mai multe puncte de vedere și pășim în 2017 un pic mai înțelepți și mai răbdători față de încercările vieții.

Am cunoscut oameni care mai cred în această țară și fac lucruri minunate pentru a-i oferi un viitor. Trebuie doar să fim un pic mai optimiști. Toți oamenii acestei țări fac, până la urmă, ceva pentru ea, care – de mai departe, care – din interior. Uneori este vorba de lucruri foarte simple, așa că prețuirea țăranului nostru, consumând mere și roșii autohtone. Este important ca fermierii noștri să deprindă practici noi, mai eficiente și mai performante, copiii noștri sa învețe bine și să-și poată aplica creativitatea în sfera aleasă.

Pentru că avem tineri cu care să ne mândrim, tineri care mâine vor duce faima Moldovei în lume, ajungând mari creatori de modă, designeri de mobilier sau de softuri și de tehnologii avansate. Creativitatea nu costă și nu are limite. Ea atrage resurse. Să ne punem în valoare istoria și locurile frumoase și să le recreăm pentru a le promova și altora. Avem potențial, mult potențial. Am putea deveni capitala „slow-food-ului” atât de actual astăzi, capitala produselor naturale cu gust ECO, căci pentru asta ne mai prețuiesc turiștii. Fiecare dintre noi, la nivelul la care ne aflăm și în profesia pe care o practicăm, putem și trebuie să fim ambasadori ai brandului țării noastre. Cam asta am învățat în 2016 și da, cred că am pășit în 2017 cu o nouă speranță!

E una din zilele în care vă puteți bucura de cea mai drăgălașă companie: fetele! Cum vă descurcați în lupta pentru timpul prețios, petrecut în familie, departe de griji, muncă și oameni care au nevoie de ajutor?

Lupta pentru timpul petrecut alături de fete într-adevăr este una dificilă. Avem marele noroc să primim grija bunicilor, ceea ce ne permite să ne dedicăm cauzelor muncii noastre zilnice. Eu sunt o mamă la frecvență redusă, iar fetele sunt cei mai buni profesori ai mei.

În fiecare familie există cel puțin un Soare în jurul căruia gravitează restul planetelor. Cine e steaua care guvernează în familia Dumneavoastră?

Fetele sunt sorii și stelele noastre și noi gravităm ca sateliții în jurul lor. Cred că asta e valabil pentru toți părinții și copiii acestei planete, fie că sunt aproape sau departe unii de alții.

În țara noastră, se obișnuiește a zice: „femeia din spatele unui bărbat (de succes)”. Cât de corectă este credința în această expresie?

Eu văd relația femeie-bărbat drept un parteneriat echitabil guvernat de căldura dragostei. Soția poate sta în spate sau în brațele soțului, important e să fie undeva prin preajmă (zâmbește). Femeia este torța căminului, care menține lumina și căldura casei. În același timp, Veaceslav este umărul și cetatea mea.

Vorbiți-ne despre pasiunile și succesele drăgălașelor Loriana și Mirela. Cât de mult le propulsați spre a se dezvolata multilateral și a decide asupra liberului lor arbitru?

Lori (12 ani) este de mică pasionată de cărți. Și astăzi cadoul ei preferat este o vizită la librărie. Are o gândire mai mult matematică și are 10 pe linie la fizică, geografie și la celelalte științe exacte. Un hobby al Lorianei este gimnastica artistică, unde a reușit să obțină deja mici performanțe cu care ne mândrim. Vrea să devină detectiv, urmează deja de aproape un an cursurile de jurnalistică din cadrul Liceului Spiru Haret și pare foarte inspirată.

Mirela (6 anișori), în schimb, vrea sa devină Zâna Măseluță, pentru a aduce daruri de consolare copiilor cărora le cad dinții de lapte. Ea este o fire foarte romantică și are un simț deosebit față de magia culorilor și față de muzica clasică.

Sunt foarte diferite și se împacă de minune… cam de 20 de ori pe zi. Învață multe una de la cealaltă și noi – mai multe de la dânsele. Încercăm să le acordăm sprijinul de care simțim că au nevoie și vrem ca ele să simtă că au aripile necesare pentru a ajunge acolo unde vor să ajungă. Pentru aceasta trebuie să învețe mult, să citească mult și să asculte mult din înțelepciunea lumii, să învețe de la toate, ca un versul lui Traian Dorz: „Învață de la vulturi când umerii ţi-s grei, Şi du-te la furnică să vezi povara ei. Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor, Învaţă de la toate, că totu-i trecător”.

Dress a Soul este doar unul din proiectele caritabile în care familia Ioniță se implică din tot sufletul. Vorbiți-ne despre aceste implicări sociale…

Dress a Soul (Îmbracă un Suflet) s-a născut oarecum neașteptat, dar, totodată, a fost proiectul pe care l-am dorit foarte demult. El s-a conturat treptat din pasiunea mea față de modă, dragostea față de creatorii autohtoni „Din Inimă” și din dorința și tradiția mai veche de a-i ajuta pe cei mai triști.

Rolul decisiv l-a avut Beniamin – un băiețel de 11 anișori, care stătea la o stație din Rezina împreună cu mămica lui, așteptând vreo mașină care să-l aducă la Chișinău pentru a-și urma procedura bi-săptămânală de dializă, neavând suficienți bani pentru autobus. Am înțeles atunci că trebuie să-l ajut cumva. Georgette a donat prima rochiță pentru proiect, pe care am scos-o la licitație pe pagina de Facebook pentru Beniamin. Suma colectată (3000 de lei) a însemnat pentru el acces/transport pentru cel puțin câteva luni, la procedura care îi menține viața. Știu că sunt încă mulți copii pentru care 3000 lei pot face o diferență. Am avut marele noroc că și Clubul Internațional al Femeilor din Moldova, în persoanele co-vicepreședintelor Maria Marinuță și Dr. Aisha Al-Zeyara, a îndrăgit, la fel ca mine, ideea acestui proiect, l-a adoptat în cadrul Clubului și l-a adus la viață.

Din octombrie 2016, am reușit să colectăm suma de 23.000 lei și să ajutăm 4 mici suflețele. Pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor partenerilor care au fost atât de receptivi: Georgette, Creme Brulee, Sekana, EHO, Ju Bijoux, Liudmila Storojuc, Kasandruta, Brio, Alina Bradu, Mobilier.md, Max Fashion, Olsa Shoes și tuturor celor cu suflet mare care au donat din banii, timpul lor și alte contribuții pentru a ajuta acești copii în lupta lor pentru viață.

Recent, la sugestia membrelor IWCM, am decis că rochițele din cadrul proiectului pot fi procurate colectiv de mai mulți doritori de a contribui, apoi fiecare rochiță va fi donată unei absolvente ale unuia din internatele țării, pentru petrecerea sa de absolvire. Astfel, actul de donație se va dubla și va aduce fericire încă unui suflețel.

Aș vrea să folosesc această ocazie pentru a invita toate doritoarele să liciteze sau să doneze pentru cauzele noastre lunare. Noi încurajăm cumpărătoarele rochițelor să ne însoțească, alături de designerii donatori, pentru a cunoaște personal beneficiarul.

Ne propunem să ajutăm cel puțin 12 copilași până în Octombrie 2017. Și dacă știți despre un caz pentru care și o sumă de 3000-4000 lei poate fi o salvare, vă rugăm să ne scrieți pe pagina de Facebook Dress a Soul.

Știm că nutriți o dragoste aparte pentru cultivarea vegetalelor chiar și în condiții de casă. Cum a pornit acest hobby și unde a ajuns?

Veaceslav: Această dragoste am moștenit-o de la bunei și părinți. În perioada când eram copil, în Moldova nu existau prea multe familii care aveau seră acasă. Eu am avut acest noroc. Încă de mic am învățat să plantez roșii și flori într-un colțișor al meu în grădină. Prima aventură adevărată a fost, însă, în 1988, când avem 15 ani și am procurat 3 mandarini. I-am îngrijit și am așteptat 12 ani până când primul copăcel a dat roadă. Însă așteptarea a meritat. Chiar de Revelionul anului 2000 am rupt 24 de mandarine cu mâna mea de pe copacul meu. Acum am două grădini – una micuță la balcon și una în aer liber, nu departe de Chișinău. În ambele cresc plante și pomi exotici. La grădina de afară cresc pomi exotici adaptați climei noastre.

O să reiterăm că azi, timpul este o valoare fără de preț. Cum vă croiți vreme pentru ceea ce este mai important? Cum adorați să petreceți timpul liber?

Timpul liber încercăm să-l petrecem în aer liber, aproape de Soare și natură. De asemenea, ne străduim să ducem fetele, ori de câte ori apare ocazia, la teatru și balet. Ajutorul nostru de nădejde la acest subiect sunt bunicii. În weekend facem pizza sau ne delectăm cu câte ceva din rețetele preferate, moștenite de la bunicuța mea din Bucovina, dar și cu filme/în desen animat.

Ce valori le înrădăcinați fetițelor și ați dori să fie moștenite de către femeile generațiilor care urmează?

Vrem să le altoim fetelor grija față de frumos și motivația de a-l căuta în tot ce ne înconjoară, deși nu este mereu simplu, în cotidianul plin de urcușuri și coborâșuri. Convingerea că ele pot deveni cine doresc. Simțul estetic, pentru că modul în care ne prezentăm, atât ca vestimentație, cât și ca intelect, ne reprezintă. Energetica sărbătorilor și mirosul de coptură de casă, așa cum le-am moștenit eu de la mămuca și de la mămica mea. Dragostea față de aproapele nostru și credința în Dumnezeu.

Astăzi, noțiunea de familie doare mai mult ca oricând în Moldova, pentru că puțini copii se mai pot bucura de ambii sau măcar unul dintre părinți acasă. Vă rugăm să lăsați un mesaj pentru toți părinții acestei țări.

Noi ambii predăm la facultate și îi putem recunoaște imediat pe copiii care nu își au părinții alături, iar cel mai adesea – nu pe semne cu sens pozitiv. Și cuvintele de consolare nu vor fi de ajutor în acest caz. Aceste plecări sunt răspunsul dragostei la circumstanțele existente în țară. Este important ca acești copii să conștientizeze că părinții au plecat de lângă ei din dragoste pentru ei, pentru a le asigura un trai mai bun.

Deși avem multe rude și prieteni aflați în această situație, nu știu pe cât am putea să ne permitem să le oferim vreun sfat. Doar gândurile noastre de speranță că cel puțin generația nepoților acestor părinți plecați își vor avea părinții lângă ei și un scurt mesaj:

„Pe lângă remitențe, nu uitați să le transmiteți copiilor trăirile Dumneavoastră și să le vorbiți despre iubirea voastră pentru ei. Și chiar dacă nu ați putut fi părinții alături de copii, să știți că încă mai puteți bate sistemul – fiind bunicii aproape de nepoți!”

Vă mulțumim că ne-ați permis să pătrundem în universul intim al familiei Ioniță. Să aveți un an plin de urcușuri și bucurii!