Atunci când a fost admisă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, era pasionată şi de jurnalism. Perseverează continuu în design vestimentar, absolvit în 2013 și se perfecționează și în jurnalism, unde mai este studentă. Irina Madan vrea să câștige concursul MÂNDRIA, organizat de Klumea cu ocazia Festivalului IA Mania 2014 și să meargă la Oxford.

Irina s-a înscris în concurs cu creații care fac parte din proiectul său, dezvoltat deja de ceva vreme – „Picturi îmbrăcate”. Pentru colecția prezentată la concursul Mândria, Irina a efectuat o vizită de documentare la Palanca, de unde s-a inspirat: „Am vizitat recent Muzeul de artizanat „Casa părintească”, unde am admirat creații folc ale stilului vechi, tradițional. De la ele m-am inspirat pentru colecția de la concursul IA Mania”, declară tânărul designer.

Irina Madan

Broderie pictatăMadan

Totul a început de la o bluziţă pentru sine, pe care şi-a pictat portretul. A făcut o poză şi a plasat-o pe reţelele de socializare, iar prima comandă a venit de peste Prut, de la o tânără din Piteşti, după care au urmat altele, numărul comenzilor fiind în continuă creştere. Acum este nevoită să recunoască că nu poate face faţă tuturor solicitărilor.

Irina Madan

Visează la propria casă de modă și să realizeze cât mai multe haine pictate manual. Irina mărturiseşte într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că unui tânăr din R. Moldova îi este foarte greu să-şi realizeze visurile, oricât de mult ar lucra la ele. „Nu suntem susţinuţi financiar deloc. La toate concursurile a trebuit să achit sume mari de bani pentru participare. Dacă nu participăm, nu putem creşte şi nici să ne facem văzuţi sau auziţi”, punctează tânăra.

 

Deși are premii multe și foarte importante: Grand Prix la Festivalul de Modă Internațional „ArtPodium” 2013; laureată de gradul I în nominația Folk, Festivalul „Текстиль и мода”; nominația Avangard Dress; etapa națională a Concursului „Rochia Anului 2013”; Irina Madan va depune tot efortul pentru o colecție minunată și la MÂNDRIA: „Voi încerca să creez o colecție originală, inspirată din trăirile interioare și admirația ce o am pentru stilul etno românesc. Voi depune mult suflet în fiecare mic detaliu creat”, declară tânăra.

Irina Madan

Amintim că premiul pentru căștigătorul concursului MÂNDRIA este participarea în luna noiembrie, 2014 la Săptămâna Modei de la Oxford, Marea Britanie. În competiție au intrat 13 designeri, majoritatea fiind studenți la instituțiile de profil din Moldova. Organizatorul își va asuma toate costurile de participare la eveniment, cheltuielile de transport, viză, cazare și hrană pentru designerul căștigător.

Foto: facebook.com/picturi.imbracate

Distribuie articolul: