Irina Madan este o tânără care creează haine din pânză pictată. În această vară ea şi-a lansat colecţia, pe care a numit-o Burano. De atunci a reuşit să-şi facă o clientelă care îi apreciază creaţiile inedite.  

Ştiu, că nu urmărești activitatea altor designeri. De ce, o faci din principiu?  

Adevărat, nu obișnuiesc să urmăresc activitățile altor designeri, pentru că în mod inconștient aș transpune în creațiile mele idei străine și astfel, nu ar mai fi loc pentru originalitate. Ceea ce ține de ideile mele, încerc să-mi găsesc inspirația în interiorul meu și să „colaborez” cu mine însămi, fără a apela la idei venite din exterior.

Până acum ai creat bluze, sacouri, rochii, genți, însă nu te-ai gândit la o piesă vestimentară ceva mai complexă, ieşită din categoria prete a porter?

 Presupun că dacă aș transpune în creațiile mele unele idei mai excentrice, aș risca să nu fiu înțeleasă. Până acum am creat vestimentație interioară, însă vreau mult să încep să creez și vestimentație exterioară pictată în culori, pentru a fi îmbrăcată în anotimpul rece.

Tu ai realizat o piesă vestimentară prin care ți-ai ilustrat autoportretul. S-a întâmplat ca cineva să-ți facă comandă de o piesă vestimentară cu propriul lor chip?

Fiecare lucrare creată până acum este personalizată într-o anumită măsură. O personalizare mai mare are un portret pictat și, de aceea în rândul comenzilor prevalează acelea cu portrete pictate. Până acum am adunat șase creații cu portrete ale persoanelor care au făcut comanda. Urmează să pictez altele  șapte.  

Cine sunt clienții tăi?

În primul rând, sunt oamenii care apreciază arta, indiferent dacă sunt sau nu din domeniul artelor. Sunt oameni cu un interior bogat în culoare, ceea ce-i face, prin urmare, să aleagă să îmbrace o haină colorată. De asemenea, sunt persoane care apreciază lucrul manual minuțios prelucrat; care vor să iasă în evidență prin colorit bogat. Sunt și dintre cei curioși care vor să vadă cum ar arăta un portret de-al lor, cum le va fi prezentată firea prin pictură de culori.

 Ai vreo idee ingenioasă pe care încă nu îndrăznești sau nu ai materialele necesare pentru a o aplica?

 Vreau să creez o colecție de vestimentație exterioară – paltoane pictate. Avantajul e că deja știu că stofa pictată rezistă la apă. Paltoanele vor face față cerințelor de funcționalitate și estetică. Nu îndrăznesc deocamdată, pentru că nu dispun de mult timp liber. Materialele utilizate sunt foarte accesibile și, astfel, preconizez să creez atâta timp cât voi face rost de pensule, culori, stofă.

Ai vrea să colaborezi cu alţi designeri?  

Acum sunt în faza de discuţii cu unii designeri care au ani grei de experiență în spate. Deocamdată ei mă ajută cu idei de promovare a creațiilor.

 Victoria Topciu

Distribuie articolul: