Pe Irina Chicu - tânăra din Republica Moldova care studiază la una din cele mai prestigioase universități din domeniul Dreptului Internațional, am cunoscut-o acum un an. Instituția la care învață - Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID) din Geneva - oferă zilnic studenților oportunitatea să asiste la discursuri și prelegeri inițiate de personalități notorii din diplomația internațională. A asistat la evoluții publice marca Jose Manuel Barroso și Kofi Annan, iar la începutul acestei săptămâni a avut ocazia să o asculte live pe Angelina Jolie. Vedeta de la Hollywood a sosit la Geneva în calitate de emisar special al UNHCR. Despre ce a vorbit, dar și cum a fost apariția vedetei, am aflat de la Irina Chicu.

Irina Chicu: de la USM, la una dintre cele mai prestigioase universități din domeniul Dreptului Internațional

Dragă Irina, a trecut un an de când nu am mai vorbit, iar în primul nostru interviu ne-ai mărturisit despre numele sonore pe care ai avut ocazia să le auzi live la Graduate Institute of International and Development Studies (IHEID). Pe cine ai reușit să cunoști și să asculți în acest răstimp de creștere academică?

17354937_10212470017490094_845367431_n

La IHEID mereu se întâmplă ceva, dacă aș merge la toate conferințele și discursurile de la Institut și din Geneva internațională, apoi nu aș mai avea timp pentru lecturile „copioase” de la cursuri și munca la teză. Nu cred că există zi să nu aibă loc o masă rotundă, o dezbatere sau un discurs la IHEID.

Și nu există săptămână să nu avem vreun oaspete de seamă: ba un președinte, ba un funcționar înalt din cadrul ONU, ba o vedetă mondială, cum a fost recent Angelina Jolie. Uneori câteva conferințe au loc în paralel și trebuie să îți organizezi interesele. Mai nou, studenții de la noi pot participa la un curs predat chiar de José-Manuel Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene.

Te felicit pentru ocazia de a asista la prelegerea de la Geneva a actriței Angelina Jolie. Despre ce a vorbit ambasadoarea și cât de numeros a fost publicul prezent?

Fundația Sergio Vieira de Mello organizează anual, în colaborare cu IHEID, o prelegere pentru a onora munca, idealurile și moștenirea regretatului Sergio Vieira de Mello – cel de-al 3-lea Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Acesta a dedicat muncii umanitare în cadrul ONU mai mult de 34 de ani, decedând în Iraq, alături de alți 20 membri ai misiunii într-un atentat al grupării teroriste Al-Qaeda asupra hotelului Canal.

Angelina Jolie a fost speakerul din acest an și nu este de mirare că audiența a atins un număr record, de peste 1200 de persoane. Discursul doamnei Jolie a fost centrat pe problemele umanitare actuale, poate mai acute ca oricând, la care muncește de aproape 15 ani și pentru care dorește să vadă o soluție, la fel ca și Sergio Vieira de Mello.

17352294_10212463893016986_8086891968098633100_n

Ce mesaj, din discursul artistei, ți-a rămas adânc în inimă și memorie?

17190750_10212463869816406_671553982358713449_nMesajul care a rămas cel mai solid întipărit în memoria mea este că munca umanitară, ca și orice altă muncă în folosul păcii, prosperității și bunăstării lumii, este una continuă, deseori nerecunoscută, dar mereu necesară și utilă. ONU nu este un organism perfect, deseori birocratic și lent, dar beneficiile pe care le aduce umanității nu pot fi echivalate cu cele ale altor organizații sau cu alte eforturi la moment. Există multe bariere politice, economice, culturale, care ne despart și ne îndepărtează, dar există și niște idealuri comune care ne apropie: dorința de a trăi într-o lume mai bună, cu șanse egale pentru toți și mai presus de orice lipsită de război. Este ușor să uităm, în contextul crizelor umanitare care se tot întețesc, că mulți oameni și-au jertfit viața pentru ca alții, străini aparent, să trăiască mai bine sau să evadeze din cercurile vicioase ale războiului și sărăciei.

Populismul și naționalismul radical nu sunt o soluție. Cei care muncesc pe câmpurile de război și în folosul societății sunt exemplele spre care trebuie să aspirăm. Nu trebuie să fim descurajați de problemele cu care ne ciocnim, ci să le înfruntăm cu demnitate și perseverență.

Publicul tânăr a întâmpinat cu un val de uimire alegerea Angelinei Jolie în calitate de lector universitar. Cum „simți” această candidatură, din perspectiva unei studente?

Știu că Angelina Jolie a devenit recent lector la London School of Economics, unde predă un curs despre rolul femeilor în pacea și securitatea mondială prin prisma experienței acumulate în funcția de Reprezentant Special al ONU.

Ca și studentă, am o considerațiune aparte pentru lectorii cu experiență în spate. A vorbi ipotetic, prin idealuri și din lecturi, este o parte indispensabilă a pregătirii profesionale, dar cine nu își dorește să învețe de la un om care știe și aspectele practice ale subiectului? Sunt sigură că studenții din Londra au de preluat multe cunoștințe de la doamna Jolie. Dacă sunt norocoși și se împrietenesc, poate le mai povestește câte ceva și despre Hollywood!

Cu siguranță că prelegerea Angelinei a fost un exemplu de alocuțiune / discurs public. Ce ai învățat din tehnica sa de persuasiune?

De cum a urcat pe scenă, am remarcat grațiozitatea din gesturile ei, dar și apariția elegantă în ansamblu. Faptul că muncește de mulți ani în domeniu, dar și datorită aptitudinilor ei artistice, cred că au ajutat-o mult în a fi convingătoare și fluentă. Nu a fost un discurs interactiv, dar limbajul coerent și exemplele personale au ajutat-o să ajungă la conștiința publicului. Apoi a urmat o rundă de întrebări și răspunsuri.

17352924_10212470017930105_809137864_n

Avem mulți contemporani sceptici față de eficiența discursurilor, chiar și a celor venite din partea unor speakeri selecți. Tu ai fost martor ocular. Vorbește-ne despre impactul unui discurs, în cazul dat al Angelinei, asupra ta și a celor prezenți, ori despre reacțiile pe care le-ai văzut cu propriii ochi.

Pentru mine discursurile au fost și rămân o metodă eficientă de persuasiune. Sunt adepta ideii că prin dialog și negocieri se găsesc soluții viabile. A vorbi convingător despre o cauză de care ești pasionat îi motivează și pe alții să te urmeze, sau îi inspiră să își urmeze propriul ideal. Mai întâi de toate, pentru noi toți Angelina Jolie este o actriță cu renume mondial, deci toți au tins să îi aprecieze apariția și imaginea. Apoi a urmat recepționarea mesajului ei. O mare parte din audiență era formată din activiști în domeniul drepturilor omului, de aceea discursul a avut o tematică familiară. Ea a încurajat tinerii să continue să depună efort și să nu se lase dezamăgiți de obstacolele din cadrul muncii în folosul altora. Când o tânără din sală a întrebat-o despre cum să nu ne pierdem speranța și să ne menținem vii idealurile, ea a răspuns că trebuie să ținem minte că lucrăm într-o lume reală, unde adevărul poate fi foarte urât, dar dacă muncești la o cauză de care ești pasionat cu adevărat, nu trebuie să lași greutățile să-ți distrugă avântul tău.

17352968_10212470017290089_1389247427_n

Să admitem că la Palatul Națiunilor ar avea ocazia să vină cu un mesaj important o personalitate din Republica Moldova. Cine crezi că ar fi demn de un asemenea discurs și ce mesaj ai dori să ajungă, de la Chișinău, la urechile europenilor?

17360943_10212470017210087_13788640_nÎn Moldova există mulți oameni demni, care muncesc cu dedicație și pasiune: artiști, profesori, medici, activiști. Prefer să cunosc și să apreciez oamenii simpli și onești, decât pe cei de la guvernare. Dacă ar fi să aleg acum o personalitate mai notorie, care ar avea ceva de spus lumii despre Moldova, cred că ar fi Maia Sandu. Ea a reușit să le readucă speranța cetățenilor că o guvernare incoruptibilă este posibilă. Ea este exemplul unei femei care face bine o muncă. Ea știe ce înseamnă să lupți pentru idealuri. Despre asta aș vrea și să vorbească: că Moldova este vie și continuă să lupte.

N-a mai rămas mult până la ziua în care te vei vedea cu diploma de absolventă în mâini. Ce ți-ai dori să urmeze: o carieră la organizații private, ori mondiale?

În prezent nu exclud niciuna din opțiuni, sunt într-o perioadă când vreau să experimentez și să descopăr ce îmi poate oferi piața muncii, dar și să îmi testez propriile aptitudini. Totul începe cu primul pas!

Îți urăm mult succes și fie ca vântul să bată mereu spre direcția pe care o vrei!

Foto: arhiva personală

Distribuie articolul: