O nouă ediție 20+ în care discutăm cu încă un participant al Programului de Accelerare în Fashion lansat de ZIPhouse, cu susținerea USAID și Guvernul Suediei. Am discutat cu Irina Calancea, creatoarea de pantofi și haine din piele la comandă despre participarea și experiența obținută de ea în acest proiect, rebranding, dar și despre particularitățile creațiilor din piele.

În ultimii ani au apărut mai multe start-up-uri de fashion care au un mare potențial și care ar putea contribui la dezvoltarea industriei fashion din țara noastră. Fashion Acceleration Program este de ajutor tinerilor desgineri pentru a acumula cunoștințele necesare pentru a construi și dezvolta o afacere de succes. Antreprenorii din industria fashion au fost îndrumati de un grup de mentori și experți locali și internaționali.  Timp de șase luni au fost accelerate șase start-up-uri, orientând modelul de business al acestora spre export.

„A fost o experiență unică până acum. Acest proiect ne-a mobilizat pe toți să dezvoltăm cât mai rapid o idee pe care o avem legată de afacerea noastră. Am avut susținea mentorilor internaționali și chiar în procesul de lucru ne-au dat idei de modificare și sfaturi pentru a putea accelera afacerea noastră.

irina CalanceaDe fiecare dată când fac ceva mizez pe o nișă nouă. Așa a fost acum 6 ani, atunci când m-am lansat în crearea de pantofi din piele la comandă, la fel a fost și acum. Mi-am dat seama că nu există pe piață haine din piele și cum acestea sunt materialele cu care lucram noi zi de zi în crearea pantofilor, de ce să nu facem și haine din piele. Una dintre piese a fost vândută chiar la Moldova Fashion Days, am mers cu geaca la eveniment și am plecat acasă fără ea.

Am avut un feedback foarte pozitiv și chiar mult mai mare decât l-am avut vreodată la pantofi la un asemenea eveniment. Sinecostul unui produs de acest gen este destul de ridicat. Fiecare piesă are detalii lucrate manual, elemente decorative care cresc foarte mult costul, însă asta ne și scoate în evidență, nu facem exact ca la toți. Este o piesă de rezistență, la propriu – materialele sunt foarte scumpe, iar o asemenea haină ține și mai bine de 10 ani.

Irina Calancea - Irka

În procesul de design și crearea decorațiunilor am fost ajutată de designerul Crina Vieru. Îi mulțumesc foarte mult pe această cale. Este destul de greu să îmblânzești pielea și să creezi din ea obiecte de artă, așa cum sunt unele dintre piesele colecției, dar sper să ne-a reușit. Voi merge în curând la Milano, la expoziția de stofe, la linia piele, pentru a căuta noi furnizori de materie primă.

Proiectul Fashion Acceleration Program a fost pentru noi unul deosebit de productiv. Pentru designerii la început de cale cred că a fost o experiență accelerată, asta deoarece noi avem deja un pic de experiență, știm anumite aspecte… ei le-au implementat în timp mai restrând. Eu am primit consultanță pe domeniul de branding, management, domeniul IT și promovare social media, iar cu mentorul nostru din Paris am lucrat și asupra stabilirii corecte a prețurilor. Pentru mine acest aspect a fost foarte util.

Vom ține legătura cu mentorii, chiar dacă acest proces se finalizează. Cu Leekei vom ține legătura și pe mai departe, ea s-a apropiat atât de mult de noi, chiar am legat o prietenie, ca între femei. Ideea pe care am implementat-o și progresat-o în accelerator o aveam de ceva vreme. Tot în această perioadă am făcut și rebranding, iarăși cu ideile și ghidată de unele seminare la care am mai participate, majoritate organizate prin intermediul USAID. La fel și noul logo – Irina Calancea – este rezultatul unui proiect finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

irina calancea mdf

Este dificil pe alocuri să te expui atât de mult și să asociezi numele tău cu brandul, însă eu mi-am asumata cest risc, asta și deoarece investesc foarte mult suflet și efort personal în tot ceea ce fac.”

„ZIPhouse” reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale. Este un centru public și vă așteaptă cu ușile deschise!