Fostul premier și omul de afaceri Ion Sturza este sigur că Moldova nu va avea în viitorii ani o Margaret Thatcher. Asta chiar dacă apreciază femeile din politica moldovenească și spune că ele aduc mai mult bun simț și înțelegere. “Să impui un anumit număr de femei în board-ul unei companii sau să o tratezi aparte pentru că e femeie este tot un fel de discriminare”, consideră Sturza. ”Femeile trebuie tratate la egal cu bărbații”. Intervievatul nostru nu așteaptă 8 Martie sau ziua de naștere pentru a dărui flori soției, nu prea citește reviste dedicate femeilor și adoră mâncarea gătită de sora sa. În interviul de mai jos aflați cum e să faci afaceri mari cu femei, dar și alte secrete de-a domnului Sturza.
În Guvernul Sturza a fost doar o femeie ministru, în actualul – cinci. Tot mai multe femei sunt promovate în funcții cheie din structurile politice sau de conducere. Cum vă pare această tendință?

În primul rând, nu am format eu Guvernul atunci. Dacă era după capul meu, cred că erau majoritatea femei, cu toată stima față de bărbații din Guvernul de atunci. E o tendință bună, femeile aduc foarte multă valoare, prin felul lor de fi, prin emoția și experiența lor. Ele aduc poate mai mult bun simț și înțelegere. Formula de a fi ”activist” nu prea coincide cu genetica unei femei, pentru că ele aduc foarte multă pasiune și emoție în activism (în sensul occidental – preocupat, implicat în multe acțiuni).

Organizațiile de femei și cele feministe militează pentru titlurile de „ministră” sau „președintă”, pentru respectarea proporției de 40/60 sau de 30/70 (femei vs bărbați) în structuri de conducere, economice sau politice. Ce părere aveți despre acest lucru?

Este un pic artificial, deoarece mișcarea feministă un pic s-a dezumflat în occident. Se exagerează pe anumite dimensiuni, inclusiv nu știu de ce aceste activiste au foarte multă grijă de femei, fără a le întreba pe acestea: vor ele să fie în proporție de 30 la sută membrii bordurilor companiilor? Sunt țări care impun prin lege un anumit procent de femei în Consiliul de Administrație al unei Companii, așa cum în Africa de Sud se impune un anumit număr de membri de culoare în asemenea structuri. Eu cred că asta e tot un fel de discriminare, inversă, o impunere. De parcă n-ar putea o femeie să-și câștige poziția într-o companie sau într-un minister în mod normal, profesional, pe criterii egale și nu impus prin legi pe care le inventează activistele. Femeile trebuie să vină în politică și în alte domenii absolut natural, din proprie inițiativă și dorință. Eu am avut și mai am companii unde managerii sunt femei, unde femeile domină ca număr de angajați și totul s-a produs natural și deloc planificat din partea mea. Au aplicat, au câștigat – nu pot s-o cataloghez după criterii de sex, iar ea să se simtă umilită că a fost luată drept un om cu handicap.

 

Nu am auzit cazuri răsunătoare de corupție cu implicarea femeilor, aici predomină bărbații. Tendința de a infiltra în politica moldovenească tot mai multe femei, de a le numi în posturi de conducere, vrea cumva să spele rușinea bărbaților corupți?

Cum e proporția numerică, astfel sunt și implicările corupționale. Femeile nu sunt mai puțin ingenioase atunci când e vorba de bani, poate câteodată sunt mult mai inventive. Adevărul e că nu se întrevede în Republica Moldova o Margaret Thatcher în anii viitori și nici misoginii moldoveni nu vor accepta un asemenea lucru. Filosofia politicienilor noștri e ca să fie la număr și ele, dar calitatea, cu mici excepții, mai puțin contează. În plan internațional proporția se menține cu gradul lor de participare în companii, la noi nu contează sexul când vorbim de etică.

Care ar fi câteva nume de femei din viața politică și socială moldovenească, care ar aspira și merita să dețină funcții înalte, cheie în stat?

Sunt absolut convins că în Moldova sunt multe femei care ar aspira și ar putea să fie în funcții de conducere și nu numai în zona socială, pentru că la noi, cum văd că e femeie, o trimit la invalizi și cei cu handicap, la cultură, la școli. Da, am avut și o doamană Prim-ministru, care, apropo, s-a dovedit a fi bună ca tehnician, deși n-aș fi vrut să dau calificative femeilor din Moldova ca să nu supăr pe cineva. E normal ca ele să conducă și alte domenii, decât cele repartizate din ceea ce mai rămâne după bărbați.

În afaceri, ca și în politică, domină tot bărbații. O femeie este oarecum avantajată în business?

E dezavantajată. Bărbații sunt cinici, sunt discriminatori în relațiile cu femeile, inclusiv în business. Dacă e să dăm la o parte micile șmecherii la care uneori mai recurg femeile de afaceri, lucrurile nu sunt în avantajul lor. Dar, cunosc femei – manageri de top care au o extraordinară prestație profesională. Aici ar trebui să divizăm discuția în două categorii: antreprenori – femei care fac afaceri pe cont propriu, dezvoltă o afacere, vin cu o inițiativă și manageri. În antreprenoriat cele mai de succes femei sunt în Asia (cât ar fi de straniu), numărul doi cred că e SUA (acolo multe fete au preluat afacerile vechi de familie). La partea de management, cred că sunt foarte multe doamne care conduc destul de bine companiile.

 

Ați făcut afaceri mari cu femei?

Dacă e să luăm în considerație psihologia și modul de a gândi – cu o femeie poți mai bine să te înțelegi. Dacă mai e și reprezentant al unei alte rase, culturi, tradiții, trebuie să-i înțelegi mimica, gesturile, vorbele. Se știe că femeia trece rapid de la rațional la emoțional și mult mai greu invers – e demonstrat deja. Cu bărbații e mai ușor să treci de la formal, la neformal. Mai ieși la un lunch, la un club, nu ești suspectat de alte intenții, decât afaceri. Dar, în special în țări precum Statele Unite, orice frază, gest poate fi interpretat greșit, și-ți poate distruge nu doar afacerea, dar și viața. Veți fi mirate, dar în SUA, gestul de a-i da mâna unei doamne să coboare din mașină, de a-i oferi locul, umbrela sau prioritatea în ascensor te poate face pasibil de închisoare pe viață. Mai degrabă o împingi și înjuri, iar ea e mega-fericită că este trată la egal cu bărbații. În Europa e ușor diferit, se miră de asemenea gesturi, dar nu se duce să te dea la poliție.

Sunteți mulțumit de femeile pe care le aveți ca și manageri sau angajați în companiile dvs? E o diferență dintre cum lucrează femeile comparativ cu bărbații?

Da, sunt mulțumit. E o diferență, ele aduc o valoare adăugată, dar nu încerc să le tratez diferit, cu privilegii sau dezavantaje pentru că sunt femei. Deși, pierzi mai mult timp cu partea asta… emoțională.

Le felicitați de 8 Martie?

Da, în  mod special pe cele din România! Femeile din România și-au inventat, cred, cele mai multe sărbători: ele au Valentine’s Day, au Dragobete, au 1 Martie și bineînțeles 8 Martie – într-o perioadă foarte scurtă sunt ditamai patru sărbători. La noi, treceai cu un mărțișor simbolic, dar acum sunt tot mai sofisticate mărțișoarele astea.

 

Când ați dăruit flori ultima dată?

Chiar săptămâna trecută. Noi în familie nu așteptăm 8 Martie sau ziua de naștere pentru asemenea gesturi.

Ce reviste dedicate femeilor citiți?

Nu prea citesc presa asta. Noi gândim acum un proiect dedicat femeilor, dar în care n-am fi vrut să-i abandonăm pe bărbați. Căutam o denumire sau un motto valabil și pentru femei, și pentru bărbați. Astfel am descoperit că circa 80-90 la sută dintre bărbați nu intră pe site-uri dedicate femeilor, nu răsfoiesc asemenea reviste. Eu nu știu un colț al casei mele, unde să nu găsesc asemenea reviste. Soția și fiica îmi asigură tone de hârtie din asta toată casa. În mod special nu, însă am câteva proiecte legate de online, femei, marketing… dar prefer să le las în intimitatea femeilor.

Descrieți femeia în trei cuvinte.

Niciodată nu încerca să descrii femeia în trei cuvinte. E prea complexă ecuația.

 

Femeia la bucătărie sau în afaceri?
Aș prefera să fie la bucătărie.

Ce vă gătește soția?
Bucate tradiționale românești.

Și bănuiesc că cele mai gustoase sunt din mâna ei…?
Nu. Cele mai gustoase sunt din mâna surorii mele, care este moștenitoare de drept. Ea va fi, încă învață.

Margaret Thatcher sau Mihail Gorbaciov?
Figuri egale.

Angela Merkel sau Vladimir Putin?
Merkel.

Regina Elisabeta sau Regele Mihai?
Regina Elisabeta.

Foto: facebook.com/sturzaion