Ion Sturza este omul rațional căruia îi plac aventurile (a ajuns personal să fotografieze și pinguinii din Antarctida). A crescut cu cartea în mână și nu o lasă nici acum, deși are tot mai puțin timp pentru această pasiune. Moștenirile culturale ale părinților le educă și copiilor săi, deși crede că exemplul personal este cel mai important. Ne-a povestit cu multă seriozitate despre femeile zilelor noastre, despre cum și-a cunoscut soția și cum își vede fiica în viitor. Le oferă un sfat tinerelor care vor să se mărite corect și nu ezită se le amintească bărbaților că ei “doar au impresia că domină, femeile o fac până la urmă”.

V-ați gândit vreodată cum ar fi astăzi Ion Sturza dacă s-ar fi născut femeie?

Nu. Nu cred că ar fi fost o mare diferență. Toți se nasc egali în fața Domnului și au în viață șanse egale, mai mult decât atât, eu cred că astăzi femeile au mai multe șanse decât bărbații. Și în genere, în perioada de tranziție, mai de succes au fost femeile.

Ce femei v-au marcat în mod deosebit viața și activitatea?

Bineînțeles că a existat cineva la fiecare etapă: bunicile, mama, soția, fiica acum mă marchează foarte mult (zâmbește). Vizavi de femei, trebuie să fii rațional, nu pasional. Ei, unica femeie față de care eu acum sunt pasional este fiica mea (râde). În diferite momente, femeile au avut un impact diferit, dar nu pot spune că acesta a fost foarte radical.

Ați locuit și călătorit în diverse țări, văzând și culturi foarte diferite. Care dintre femeile, aparținând acestor culturi, v-au trezit un interes deosebit, v-au impresionat prin activitatea socială și implicarea în politică?

Cea mai mare implicare asupra familiilor și bărbaților o au femeile din țările musulmane, care aparent sunt dominate de o cultură și o tradiție restrictivă. S-ar părea că ele sunt umbrite de bărbați, dar ei sunt educați de femei în lumea musulmană și ele au un cuvânt foarte greu și o autoritate foarte înaltă în familie. Mai ales cu cât vârsta lor înaintează. Am văzut familii cu bărbați extrem de puternici și influenți în lumea bussiness-ului, care erau dominaţi de bunici. Ele erau atât de răsfățate, că puteau să plece cu avionul privat din Asia Centrală până la Paris doar pentru a bea o cafea. Cât n-ar fi de straniu, acolo femeile s-au realizat în sensul mai clasic al cuvântului femeie: familie, influență asupra familiei și a bărbatului.

La noi, că e mai mare libertatea, e mai mică influența pe care o au femeile asupra bărbaților?

Este doar o iluzie că bărbații conduc lumea. Cei mai puternici bărbați au fost influențați din umbră de femei. Și aici le-aș recomanda tuturor cititoarelor să lectureze autobiografia lui Clinton, fostul președinte american, să vedeți cine a gurvernat și cine a luat decizii. Da, la noi este mai egalitarist, doamnele sunt mai emancipate. Drept că nu știu dacă ele au nevoie de atâta emancipare, nu sunt convins.

Cum să găsească femeile echilibrul între viața de familie, afaceri, viață personală, etc.?

Este foarte greu. Am foarte mulți cunoscuți care încearcă astfel să combine și, de obicei, eșuează într-un domeniu sau altul. Este o muncă triplă în comparație cu cea a bărbatului. Femeia are grijă de casă, copii, și mai trebuie să se îngrijească și de carieră, ori o carieră de succes ocupă prea mult timp, necesită mult efort psihic. Nu mai ai puteri pentru copii sau familie. Majoritatea femeilor de carieră sunt profund nefericite în plan personal și familiile nu mai sunt familii, este doar un contract pentru că așa dă bine, să iasă împreună cu cineva. Trebuie să recunoaștem că atunci când o femeie vrea să reușească pe toate planurile, trebuie facă compromisuri pe anumite domenii, și acestea sunt, de cele mai multe ori, familia și copiii. Atunci ea ajunge la o concluzie simplă: prioritatea în viață este, totuși, familia și copiii, iar cariera este ceva efemer și îți dă o satisfacție de moment, iar cu cât ajungi mai sus, cu atât insatisfacția este mai mare.

Cine a făcut compromisuri în familia Sturza?

Cred că soția. Ea s-a dedicat familiei, dar aceasta e o muncă care trebuie apreciată, considerată ca o realizare, ca o muncă în sine, nu mai puțin importantă și nu mai puțin epuizantă decât a merge la un serviciu formal și a bea o cafea cu colegii. Mai ales în procesul de creștere a copiilor, femeia face multe lucruri de care un bărbat nu e capabil. Specia umană nu a evoluat foarte mult de la origini și atunci femeia are genetic incorporat să supravegheze, să conducă viața mai departe, instincte pe care un bărbat nu le are și pe care o femeie le face uneori involuntar. Sunt lucruri eroice, spre exemplu când copiii sunt bolnavi. Bărbații au doar impresia că domină, femeile o fac până la urmă.

Cine cântă în familia Sturza, cocoșul sau găina?

Este cam simplu spus. Deși, bineînțeles, cocoșul are impresia că e cel care cântă, dar tot mai des și mai des se aude și găina.

Vă mai amintiți cum ați cunoscut-o pe doamna Stela, cum ați văzut-o prima dată?

La un concert de muzică populară la Palatul Octombrie (actualul Palat Național). Ea era studentă, eu eram badea. Îi cunoșteam familia de mulți ani, pe tatăl socru îl cunoșteam, supriza a fost să descopăr că ea e fiica lui. E o coincidență frumoasă că ea e din Călărași, dintr-o familie bună. A fost bine, a fost așa să fie.

Și a fost dragoste la prima vedere?

Ei, știți, sunt la vârsta când vorbesc despre femei nu pasional, ci rațional. A fost un lucru care s-a validat în timp. Nu cred că oamenii care nu sunt compatibili sau nu au ceva în comun pot să stea 27 de ani împreună, dar există și un mare respect reciproc. Toți cunoscuții mei de la București, fără excepție, sunt minim la a doua căsătorie, unii și la a cincea. Eu mă mândresc că, în comparație cu ei, sunt cel mai stabil, ei cred că stimează lucrul acesta în familia noastră.

Dar de prima dragoste vă mai amintiți?

Habar n-am. Nu știu când și cum a fost. Prima, a doua, a treia… totul este relativ. Mulți și la o vârstă înaintată o tot așteaptă…

Familia dvs. se trage dintr-o viță nobilă, s-au păstrat anumite cutume regale, obiceiuri de deosebite, alese?

Nu avem astăzi un „pedigree înregistrat la Primărie”, dar vreau să vă spun că, chiar dacă că în anii de după război familiile cu tradiții au fost profund dezrădăcinate, în familia noastră multe lucruri au rămas. Noi le înțelegeam prin comportamentul între buneii, între părinții noștri. În familia Sturza erau categoric interzise trei lucruri: fumatul, mâncatul semințelor de floarea soarelui și jucatul în cărți. Pare amuzant, dar sunt niște tradiții care erau foarte categorice. Însă, de mici copii am fost înconjurați de cărți, de muzică bună, românească (se ascultau în special romanțe, dar și muzică populară, chiar și la Radioul Românesc, duminica dimineața). Au trecut dintr-o generație în alta, deși toate elementele astea burgheze nu dădeau bine. Spre exemplu, un faeton francez, pe care îl scoteam la plimbare doar de Paște sau de Hramul satului vecin, era protejat de noi și ascuns undeva în spatele casei, ca să nu arătăm prea înstăriți. Ne protejau pentru că așa erau vremurile.

Le transmiteți aceste valori și copiilor?

Educația, până la urmă, este prin exemplu. Dacă copiii nu văd niște lucruri în familie, sau dacă, din contra, le văd, ei se îndreaptă anume în direcția respectivă. Cel mai bun mod de a educa un copil este prin propriul exemplu.

Unde sau cum vă vedeți fiica peste ceva ani?

O mamă bună și o soție bună. Sunt în sensul acesta foarte conservator și arhaic. Dacă alții își văd fiicele șefi de bănci sau companii, căsătorite cu prinți sau mai nu știu ce, eu vreau să fie fericită în familie. Iată de ce cred că sunt importante nu doar studiile sofisticate, mai important este ca să o pregătești de viață.

Tot mai multe tinere din zilele noastre aleagră după prinți cu cai putere și cu bani mulți. Se ajunge la căsătorii din interes, și nu din dragoste. Care e sfatul dvs pentru aceste fete, cum să se mărite corect?

Să fie și dragoste și interes (râde). Există unu la un milion compatibilitate între copiii din diferite pături sociale, dar de obicei, nu se prea întâmplă astfel. Goana după partea materială este una falsă, pentru că cele mai stabile familii nu sunt cele care au moștenit, ci acelea care și-au creat singure. Nu-s trainice uniunile dintre cei ghidați de treapta materială. Dacă nu există compatibilitatea fiziologică, psihologică, nu ajută niciun cal putere. Cred că trebuie să se ia în considerație și considerentele rasiale, religioase, etnice, regionale. De obicei, aceste lucruri îi fac pe oameni să se acomodeze mai rapid unul cu celălalt, deși să nu credeți că sunt lipsit de toleranță. Când diferența culturală, de rasă sau religie este mare, lucrurile se complică enorm pentru cei doi – sunt lucruri pe care nu le explici oricum. Și acum lumea e deschisă, e liberă, apar tot felul de chestii de alt gen, cred că totuși trebuie să fii mai aproape de pământ când e vorba de astfel de relații.

 

În trecut, un bărbat își apăra familia cu arcul și bâta. De ce are nevoie astăzi un bărbat ca să fie lider în familie și societate?

Istoric vorbind, lucrurile s-au așezat, rolurile s-au separat, nimeni nu contestă rolul bărbatului: el e cel care trebuie să aibă grijă de familie, de partea materială a acesteia, copiii să aibă posibilitatea să se dezvolte armonios și desigur să apere familia. Instrumentele poate un pic s-au schimbat, nu mai iese un bărbat cu arma ca să-și apere familia, însă e adevărat că încercările de a-i intimida apropiații, din păcate, sunt mult mai sofisticate. Bărbatul trebuie să rămână pe poziția sa, pentru a fi stimat atât de soție, cât și de copii. Trebuie, în acest sens, să demonstrezi că ai un rezultat în viață, că performezi, că ai o cultură, etc. Copiii suferă mult atunci când părinții lor nu sunt performanți, în comparație cu cei din jur. Oricum ei rămân cei mai duri critici și mereu îți vor găsi niște neajunsuri, iată de ce trebuie să fii foarte atent, de la cum arăți și până la cum gândești și cum te expui.

Despre femeile în politică, rolul și pozițiile lor în guvern, dar și despre cum e să faci afaceri mari cu femei citiți mâine în continuarea acestui interviu.

(Va urma)

Distribuie articolul: