Ion Donică este marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film Documentar “Cronograf”, eveniment ce a avut loc în această lună, la Chişinău. Acesta a fost premiat pentru regizarea filmului “La margine de pădure”. După o competiţie dură în care au participat 50 de producţii din 25 de ţări, Ion Donică a făcut posibilă păstrarea trofeului la noi în ţară. Tânărul regizor ne-a povestit cum a filmat pelicula, dar şi despre cum e să fii la început de drum, în lumea filmului din Moldova.


Filmul e un scurt metraj, despre doi fraţi – Nastia şi Sioma.
Ei trăiesc la marginea unui sătuc din Moldova. Ea are 16 ani, el – 18. Băiatul are probleme cu vederea. Fata merge la şcoală, dar nu are note strălucite. Ei zi de zi se luptă cu sărăcia din familie, dar şi cu părinţii alcoolici. Eroii filmului meu sunt personaje reale. Am făcut cunoştinţă cu ei, chiar la o margine de pădure. De aici şi vine denumirea filmului pe care l-am realizat.

Filmările au decurs aproape un an. Mă duceam la ei când puteam, fie odată pe săptămână, de două ori pe lună. Eu eram alături de dânşii, filmând ceea ce făceau într-o zi. Totul era firesc. Nimeni nu se intimida de camera de filmat. Am făcut totul singur, fără să fi avut un buget fixat.

Alături de film, mai fac și fotografie. Iniţial, când am depus actele la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), am ştiut că voi putea îmbina ambele arte. Chiar am avut o expoziţie de fotografie în Lituania, la invitaţia diasporei moldoveneşti din Vilnius. Tematica expoziţiei a fost nudul şi fotografia documentară.

Pâna a luat premiul la Cronograf, filmul a participat la Festivalul Visions Du Reel din Elveţia, un evenimet notoriu, care se desfăşoară din 1969. Apoi, pelicula a fost prezentată la Festivalul de Scurt Metraj din Bosan, Coreea de Sud. Din cauza costului ridicat al biletelor, eu nu am putut să fiu prezent la eveniment. Dacă voi avea şanse, sper că la toamnă să particip la un Festival din Cehia, unde să prezint pelicula „La margine de pădure”.

E foarte greu să faci un film în ţara noastră. Nu avem susţinere din partea nimănui. Doar puțin, între noi, colegii, ne mai ajutăm cu ce putem. Nu mai vorbesc de stat… Banii pe care i-am primit de la Cronograf, îi voi investi într-un altă producție.

Foto: arhiva personală 

Distribuie articolul: