Un program computerizat care simulează virtual, în 3D, o naștere umană este cea mai recentă invenție din lumea medicală. Simulatorul are menirea să vină în ajutorul medicilor din toată lumea, în special în cazul unor posibile nașteri dificile.

Programul poate fi personalizat în funcţie de particularităţile fiecărei sarcini, iar medicii şi moaşele pot să prevadă cum se va desfăşura fiecare naştere, cu mult înainte ca aceasta să înceapă. De exemplu, se poate prevedea dacă umerii bebeluşului vor rămâne blocaţi sau dacă vor surveni alte complicaţii, putând să se decidă în avans dacă va fi nevoie de o operaţie cezariană şi să i se facă gravidei recomandări în acest sens, pentru a evita problemele grave.

birth simulator

„În timpul unei naşteri reale, nu poţi vedea ce se întâmplă în corpul mamei. Asta face simulatorul nostru, ne arată dinainte ce se va întâmpla în timpul naşterii”, explică Rudy Lapeer, coordonatorul studiului care a dus la apariţia programului de simulare, scrie Huffington Post.

Totodată, simulatorul poate fi folosit pentru instruirea medicilor şi moaşelor, pentru că le va permite să vadă cum se mişcă fătul în burta mamei (ceea ce studiul pe manechine nu poate oferi).

simulatoru 3d

Specialiştii de la Universitatea de Est a Angliei spun că au dezvoltat acest proiect pentru a le oferi medicilor şi moaşelor informaţii personalizate ale cazurilor cu care se confruntă, în aşa fel încât eventualele riscuri să fie pe cât posibil evitate. De asemenea, cercetătorii speră să îmbunătăţească modelul, adăugând noi elemente care ar putea influenţa mersul naşterii, precum mişcările pelvisului mamei şi mişcările fătului însuşi, pentru a simula cât mai bine complexitatea procesului naşterii. 

Simularea naşterii s-ar putea face şi în timpul naşterii reale (ca un fel de „realitate augmentată”), fapt care ar permite medicilor să vadă cum este poziţionat copilul şi să îşi adapteze procedurile în funcţie de situaţie. În maxim un deceniu, susţine Lapeer, acest lucru ar fi posibil.

 

Sursa foto: huffingtonpost.com, livescience.com

Distribuie articolul: