Pescuitul la copcă, plimbările pe oglinda înghețată a lacului și patinajul sună bine pe timp de iarnă. Cu siguranță arată frumosdar pot avea un final trist dacă nu se respectă câteva reguli. Anul trecut, 40 de oameni s-au pomenit în apă după ce s-a spart gheața sub picioarele lor. Îl vedeți pe acest pescar? Pășește foarte sigur pe gheață, de parcă ar merge pe pământ. Ca să vedeți, e greșit să te deplasezi astfel pe oglinda înghețată a lacului. Ajutați de Serviciul Situații Excepționale noi o să vă arătăm cum se pășeste corect pe gheață, o acțiune la prima vedere banală și simplă. Din start, vă avertizăm că ar fi bine să evitați copcile, sunt ca niște mine pe câmpul de luptă. 

La momentul de față, grosimea gheții constituie 25 cm, e destul de rigidă pentru deplasarea pe gheață, inclusiv pentru practicarea pescuitului, dar totuși să luăm în considerație, săpatul anume a copcilor pe un perimetru restrâns face mult mai sensibilă rigiditatea gheții și amplifică riscul de prăbușire sub gheață”, explică specialistul Secției de Scafandrerie, Eugeniu Țâcu.

Copcile trebuie săpate la o distanță de 5-6 metri unele de altele. Vorba ceea, cu cât mai departe, cu atât mai bine.

„Șase, șapte persoane pe un perimetru de 3-4 metri pătrați, înseamnă că greutatea influențează asupra rigidității gheții, deci există un pericol iminent de prăbușire.”

Cei mai mulți dintre noi au frică să se deplaseze spre mijlocul lacului, așa că se rețin pe gheața de la mal. Tocmai această porțiune este fragilă, precum și segmentele acoperite de uscăciuni. Acum vă vom demonstra cum se pășește corect pe oglinda înghețată a lacului.

Deplasarea pe gheață în permanent se face prin alunecarea pricioarelor, nu prin mers liber, practic prin târâre ne deplasăm. Picioarele trebuie să fie îndepărtate la nivelul umerilor. Nu punem centrul de presiune a greutății pe un punct restrâns, dar îl dilatăm. Dacă am simțit fisurarea gheții în față, fără mișcări bruște, ne oprim pe loc, evaluăm situația. Nu continuăm deplasarea. Lent ne întoarcem pe partea stângă sau dreaptă, contrar fisurii, cu aceiași pași lenți de alunecare ne îndreptăm pe itinerariul pe care am venit de la mal, fără a risca de a ne deplasa mai departe, în adâncul bazinului acvatic.”

Dacă vreți să vă plimbați cu gașca de prieteni pe gheață pentru un check in pe o rețea de socializare sau un selfie, asigurați-vă că grosimea constituie cel puțin 15 centimetri. Informația o puteți obține de la salvatori. Deci alegeți pentru plimbări lacurile supravegheate de stațiile de salvare.

„Dacă sunt prima persoană care mă deplasez, dumneavoastră veniți pe lateral, la o distanță de 5-6 cm, astfel încât în cazul unei prăbușiri să fiți în primul rând în loc asigurat, pentru că acolo unde m-am prăbușit eu, practic o porțiune de gheață nu e sigură.”

Amatorilor de ice drifitng li se recomandă să se abțină de la asemenea practici pe lacurile înghețate de la noi, căci Grosimea gheții diferă de la o porțiune la alta, fiind mult mai subțire pe mijlocul bazinului acvatic. În plus, oglinda apei se cere curățită de zăpadă pentru mai multă siguranță. Acestea fiind spuse, vă urăm distracție plăcută pe lacurile înghețate din Moldova, dar să aveți grijă și să țineți cont de sfaturile noastre.