Sexul este un domeniu în care foarte puțini excelează. Ceilalți se mulțumesc cu ceea ce deja știu, dar întotdeauna este loc de mai bine. Sigur ai întrebări și dileme de natură sexuală, dar parcă îți este rușine să întrebi pe cineva, de teamă să nu te faci de râs. E perfect normal să ai nedumeriri, dar cel mai liniștitor lucru este faptul că nu ești singură. Foarte multe femei s-au lovit de situații normale, dar care le-au părut jenante.
Situație: Preludiul începe minunat, ești excitată la maxim, dar pe parcursul actului sexual îți pierzi “cheful”. Întreaga situație începe să ți se pară ciudată și ai vrea să te oprești, dar nu vrei să îl faci pe el să se simtă prost.
Nu ai nicio disfuncție sexuală neidentificată doar pentru că, din când în când, îți piere dorință de a face sex. Soluția problemei tale este să identifici care este elementul care funcționează pentru ține în alte cazuri. Poate fi vorba de anumite mișcări pe care el le face sau gesturi care te fac să îți pierzi controlul în păr. Important este să îți cunoști corpul și să nu îți fie teamă să îți spui ce îți place și ce te lasă rece. În momentul în care începi să îți pierzi interesul, spune-i cum să te atingă sau cum să nu. Dacă situația se repetă și pe viitor, e ok să te oprești și să-i spui că îl poți satisface în alte moduri.

Situație: Câteodată te simți sensibilă după sex și plângi.
Este ceva absolut normal. Comportamentul sexual poate activă emoții complexe, de la euforie la tristețe sau furie. Fiecare femeie trăiește sexul în felul ei și are tendința să îi dea conotații personale și de context. În acele momente te poți întreba dacă iubirea voastră este la fel de puternică cum era la început, dacă vei avea vreodată un copil sau dacă ești cu adevărat fericită alături de acel bărbat. Toate aceste întrebări pot activă stări afective intense. O dată cu orgasmul, sunt eliberate neurochimicale că oxitocină, dopamină sau norepinefrină, care activează emoții puternice.

Situație: Simți că ai un miros al vaginului foarte puternic. Nu au existat schimbări medicale de-a lungul anilor, dar ești îngrijorată.
Dacă starea ta de sănătate este normală și știi că nu ai probleme, nu ai de ce să îți faci griji. Multe femei sunt conștiente de mirosul lor specific și mai mult că sigur mai focusate pe aceste aspect decât partenerii lor. Partenerii acestor femei nu sunt deloc deranjați sau conștienți de “mirosul” partenerelor. Mesajele sociale și culturale au indus ideea că anumite mirosuri naturale sunt rușinoase. În fapt, acestea au un rol cheie în viață sexuală. Dacă într-adevăr partenerul tău observă schimbări de miros sau consistența în acea zonă, consulta medicul ginecolog.

Situație: După sex, sângerezi. E o cantitate foarte mică de sânge, dar ești îngrijorată.
Cel mai bun răspuns în acest caz ți-l poate da medicul tău ginecolog. Această sângerare poate fi un semn că ceva nu este în regulă, cea mai comună cauza fiind o infecție. În unele cazuri grave, poate fi vorba chiar de cancer cervical. Ocazional, adolescentele sau femeile gravide observă o sângerare ușoară după sex, dar în cazul lor este ceva normal din cauza dezvoltării cervixului.

Situație: Simți durere în timpul și după sex. Nu este o durere intensă, dar te întrebi dacă doar ție ți se întâmplă asta.
Veste bună este că nu ești singură care experimentează acest gen de durere. Multe femei simț durere în timpul sexului, doar în anumite poziții, cu anumiți parteneri sau într-un anumit moment al ciclului menstrual. Puțină durere este normală, dar dacă această devine intensă, te poți adresă medicului tău. Dacă simți durere în timpul actului sexual, simptom însoțit de scurgeri vaginale, crampe menstruale severe sau discomfort la urinare, mai mult că sigur ai o infecție în zonă cervicală.

Situație: Simți crampe după sex, chiar dacă nu trebuie să apăra menstruația.
Crampele după sex pot fi normale, în special dacă cervixul (partea de jos a uterului) a fost “deranjată” în timpul actului sexual. Senzația de crampe poate fi și un semn al unei probleme la vezică urinară. Pentru a evită această situație, încearcă să urinezi atât înainte, cât și după sex. În cazul în care crampele apăr după fiecare contact sexual, mergi la doctor.

Situație: Ești jenata că în timpul sexului ies anumite “gaze” nedorite.
Situația este normală și naturală și se întâmplă multor oameni. Organele de reproducere feminine, uterul, ovarele și vaginul, sunt situație în proximitatea colonului. În timpul sexului, orice mișcare a acestor organe poate provocă și o mișcare a colonului, care poate eliberă gaze. Chiar și orgasmul poate declanșă aceste “eliberări”. Da, poate fi stânjenitor, însă e bine să știi că toți oamenii sunt la fel.

Situație: O labie a vaginului meu este mai mare decât cealaltă. Nu vreau că partenerul meu să creadă că am un vagin urât.
Vaginul fiecărei femei este unic și multe sunt asimetrice. Nu există conceptul de vagin normal și anormal. Doar dacă observi că acesta s-a schimbat în culoare la una sau ambele labii sau dacă a apărut vreo umflătura, mergi la medicul ginecolog pentru o consultație.

sursa

Distribuie articolul: