Tinerii din Moldova care pleacă să facă studii în Europa, nu se grăbesc să revină acasă. Ce trebuie să facă statul pentru a opri exodul celor mai bune creiere şi dacă acest fenomen trebuie oprit? Legătura între educaţie şi migraţie a fost tema emisiunii Politica de la TV7 din 1 octombrie 2014.

„Acest fenomen este cunoscut în Polonia, a menţionat Artur Michalski, ambasadorul Poloniei în Moldova. Am avut şi noi aşa o perioadă când tinerii vroiau să aibă mai multe oportunităţi şi cunoştinţe, să cunoască limbi străine şi să vadă lumea. Experienţa noastră spune că aceasta este o etapă de tranziţie. Oamenii vor reveni. Acum observăm că în jur de 20-30% din cei care au plecat, deja se întorc.”

marius lazurcaLa rândul său, ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat că mobilitatea academică este un lucru normal. „În acest sens, tinerii din Moldova nu se deosebesc de tinerii din alte ţări europene. Cetăţenii noștri au plecat continuu, dar când salariile în ţară au devenit comparabile cu cele din ţările vecine, ei au început să revină. Şi eu, când aveam 20 de ani, am plecat la studii peste hotare, în Franţa. După doctorat, aş fi putut să rămân. Dar m-am întors, pentru că am decis că locul meu este în România”, a mai spus Marius Lazurca.

Un alt invitat care a fost la studii peste hotare şi s-a întors, Arcadie Cotruţă, absolventul universităţilor Cambridge din Marea Britanie şi Sorbona, Franţa, a spus că, deşi cu aşa o diplomă ar fi putut să se angajeze bine oriunde, a revenit în Moldova pentru că pentru el contează mai mult costul social, în plus, are şi un salariu bun aici.

„Nu sunt de acord cu ideea că cei care pleacă, nu se mai întorc. Poate nu imediat, dar peste 5 – 10 ani ei revin. De exemplu, Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, care a absolvit Harvard, a revenit. Tot aşa şi alţi câţiva miniştri şi vice-miniştri. Aceste persoane nu s-au întors pentru salariul de 3-5 mii de lei, ei au venit în funcţii în care ei pot să schimbe ceva”.
De cealaltă parte, Dinu Armaşu, directorul executiv al Asociaţiei investitorilor străini (FIA), unul din cei care, după 8 ani de studii în România, s-a întors în ţară, a subliniat că economia ţării are de suferit în urma exodului de creieri.

„Investitorii străini care vin în Moldova, nu au specialişti. Deşi mulţi au diplome, foarte puţini au cunoştinţe. Mai multe companii deja au început să-şi instruiască proprii angajaţi. Totuşi, cred că situaţia se va regla de la sine. Când se va vedea că cei care au absolvit o specialitate tehnică, au un salariu mai mare şi o duc mai bine decât un contabil, marketolog sau specialist în relaţii economice internaţionale, atunci se vor gândi mai bine la alegerea profesiei”, a spus Dinu Armaşu.

Următoarea ediţie specială „Întreabă Europa” a emisiunii Politica o puteţi viziona în direct la TV7 miercuri, 15 octombrie, de la ora 21:00.

P

Distribuie articolul: