Natalia Eșanu este pictorul care uimește prin lucrările sale, lăsând impresii de neuitat. Folosește tehnica ulei pe pânză, maniera „alla primma” și crede sincer că arta va salva lumea. Picturile sale cuprind libertatea de gândire, fermitate feminină, sinceritate și originalitate.

A studiat la „Școala de artă pentru copii” în orașul Cahul,  apoi a continuat studiile la „Universitatea Tehnică din Moldova”, facultatea Arhitectură. Este discipola pictorului Victor Ursu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Natalia Eșanu a participat la numeroase expoziții și concursuri de profil din țară și de peste hotare.

13240097_575326669297965_5757951188512337178_n

Descrieți în câteva cuvinte personalitatea dumnevoastră, povestiți cum decurge o zi din viața unui pictor? 

Sunt o persoană energică, „flămândă” după artă și încerc să concentrez tot ce-i mai frumos în picturile mele. Nu văd nicio diferență dintre o zi din viața unui pictor și de cea a altor persoane: te confrunți cu aceleași probleme cotidiene cu care se luptă toată lumea, uneori rutina zilnică te absoarbe trezindu-te că ziua a trecut pe neobservate.

De unde vă inspirați în realizarea tablourilor, aveți surse de inspirație secrete sau așterneți pe pânză emoțiile și trăirile lăuntrice?

Se întâmplă să port o serie de imagini  în minte până nu se coc bine, apoi vine timpul și momentul potrivit să îmi aștern gândurile pe pânză. Muzica mă ajută să găsesc inspirația și o menține în timpul creației. Alteori visez  fiecare mișcare a creării operei,  aceste lucrări  au un efect aparte, deoarece sunt făcute dintr-o suflare.

Ce forme artistice practicați? Știm că vindeți multe tablouri, în ce țări au ajuns lucrările?

Pictura în ulei este forma artistică care îmi permite să-mi exprim în manieră profundă cele mai mari și frumoase emoții combinând-o cu muzica clasică sau populară. Ce ține de vânzări, am vândut tablouri în colecții private din: SUA, Canada, Marea Britanie, Italia, Germania, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Grecia, România și desigur puteți găsi lucrările mele la colecționarii din Republica Moldova.

1937148-yfhuepzh-7

East (Orientul), realizat de Natalia Eșanu

Ați avut senzația la finalizarea unei lucrări că trebuie să o faceți de la început cu totul altfel, dacă da cum treceți peste astfel de stări?

Da, și nu o dată, s-a întâmplat să răspund la telefon sau să plec urgent pentru câteva ore ca mai apoi să revin la lucrare, sigur diferența între starea emoțională până și după acea intervenție se reflectă în lucrare și cel mai interesant este faptul că publicul totul observă.

Cât de mult vă influențează critica persoanelor obișnuite și a experților din domeniu?

Accept  critica constructivă din partea experților din domeniu, te face să crești. Persoanele obișnuite mă ajută să înțeleg dacă lucrările mele plac omului simplu. E plăcut să auzi de la un necunoscător că rămâne impresionat, mai ales de o lucrare abstractă. Eu zic că nu poți minți spectatorul, probabil el simte la nivel de intuiție energia pe care o lasă autorul pe pânză.

Vezi și: Picturile stradale 3D au împânzit întreaga lume. Arată de-a dreptul fascinant! FOTO

1939700-itbcpdrn-7

Autumn (Toamna), realizat de Natalia Eșanu

Imaginați-vă că va-ți transpus în timp, ce cale ați urma dacă nu ați fi pictor? 

Orice cale aș apuca în viață, orice activitate nu aș desfășura, într-un final tot la pictură ași ajunge. Sunt convinsă de acest lucru deoarece doar prin pictură pot să  transmit  starea și emoțiile care le trăiesc.

Care sunt obiectivele pentru următorul an, visele la care aspirați?

Cel mai important obiectiv este să-mi continui munca, să am ocazia să particip la mai multe concursuri și expoziții internaționale, dar și să-mi continui proiectele de promovare a operelor mele în Moldova. Actualmente am expus 84 de opere în incinta centrului comercial „Grand Hall”, în fiecare lună expun lucrări noi.

2223774-tkhzgcut-7

Sunset (Apus de Soare), realizat de Natalia Eșanu

Dați câteva sfaturi pentru tinerii care abia se lansează în lumea artei, de ce trebuie să țină cont și unde pot apela dacă au întrebări?

Nu sunt bună pentru a da sfaturi, însă pictorilor care abia se lansează le-aș spune că munca este cel mai bun aliat. Le recomand să picteze ori de câte ori au inspirație, cu cât mai multe lucrări – cu atât mai multe aprecieri și rezultate. Acceptați critica și nu vă dați bătuți – fiecare eșec este un pas spre succes!

Prețurile tablourilor sunt diferite și variază de la 200 și până la 1800 de dolari. Îi mulțumim Nataliei Eșanu pentru interviul acordat și îi dorim mut succes în noul an!

Citește și: Această artistă recreează picturi celebre pe suprafața torturilor

Tatuajele acestui artist amintesc de picturile în acuarelă!

Distribuie articolul: