Astăzi nu mai este o problemă să-ți faci o schimbare de look, parțială sau chiar radicală. O schimbare la păr ar fi, probabil, în topul celor mai des abordate servicii în încercarea de a ne schimba aspectul fizic. Cu anii, tehnicile și posibilitățile de colorare și frizură devin mai vaste și mai accesibile. Lidia Muntean este una dintre puținii specialiști de la noi, care a ales să devină un profesionist exclusiv specializat în coloristică, dedicându-se în totalitate acestui domeniu. Vorbește cu multă căldură despre jobul său, fiecare cuvânt parcă trecând mai întâi prin suflet, și doar apoi prin rațiune. Ce are să ne spună Lidia despre magia profesiei sale, citiți în interviul care urmează:

Lidia Muntean, coloristă

Lidia, ești deja de ceva ani buni în topul celor mai cunoscuți și profesioniști coloriști din Chișinău, respectiv și din întreaga țară. Crezi că ți se potrivește titlul de ‘beauty influencer’?

Aceasta poziție de ‘influencer local’ nu a fost obținută ușor – este produsul dedicației absolute față de meseria mea de colorist și efortul constant de a interacționa cu comunitatea pe care am creat-o de-a lungul anilor.

Știind că ai în spate mulți ani de experiență în tot ce ține de păr și hairstyling, de ce anume coloristica, te-a prins în magia sa? Crezi că un profesionist adevărat ar trebui să aibă o specializare îngustă, sau e posibil să fii bun și oferind un număr mai vast de servicii?

Alegerea de a face doar coloristică am luat-o foarte ușor. Mă simt bine când fac asta, persistă o stare magică de liniște, care se păstrează încă de la primele experiențe de colorare. Cred că fiecare își alege singur cât de vastă va fi specializarea sa, ce ține de mine, eu nu mă imaginez să primesc o plăcere la fel de mare făcând altceva decât ceea ce fac acum.

Care crezi că sunt calitățile indispensabile ale unui colorist din categoria pro? Bănuiesc că, pe lângă capacitățile tehnice, mai este și partea de psihologie, conexiune cu clienta, e adevărat?

Un profesionist, după părerea mea, nu poate exista fără un grad ridicat de empatie, în special când vorbim de domeniul frumuseții. Conexiunea cu clienta definește într-o manieră direct proporțională ce rezultat se va obține la final. Pe lângă atenția deosebită care o acord empatiei, disciplina și un grad ridicat de responsabilitate fac parte din setul de calități indispensabile care mă fac să mă simt demnă de titlul ‘pro’ în coloristică. Cred că cea mai prețioasă abilitate, care am preluat-o de-a lungul anilor de experiență este aceea de a alege cea mai bună tactică de acțiune din multitudinea de posibilități, pentru fiecare clientă în parte. Cred că este foarte important să ai o abordare personalizată pentru fiecare, femeile simt asta – am marele noroc să observ cum revin la mine pentru atmosferă care o creez în timpul lucrului.

Care sunt pașii care ar trebui să-i urmeze o potențială clientă atunci când te abordează pentru o schimbare de look? Sunt necesare pregătiri prealabile, o întâlnire înainte de sesiunea de colorare?

Mai mult ca sigur, în cazul serviciilor de colorare ‘complexe’ sau pentru o schimbare de look e nevoie de niște pași care trebuiesc urmați, pentru a garanta un rezultat frumos. Dacă vorbim despre clientele noi, multe mă abordează că urmare a ceea ce văd pe postările mele pe rețele – marea majoritate îmi spun că nu au dubii că rezultatul va fi la nivelul așteptărilor lor, judecând după lucrările precedente. Încrederea asta îmi ușurează mult lucrul, astfel încât nu e nevoie de o întâlnire prealabilă. De obicei e suficient să văd o poză cu părul (din spate) pentru a evalua volumul de lucru, posibilitățile de colorare și pentru a estima costul serviciului. Deci pregătirea pentru colorare se poate rezuma, de cele mai multe ori, la o conversație on-line.

Cum privești noțiunea de ‘trenduri’ în materie de coloristica? Te ghidezi după ele sau pui mai multă valoare în abordarea personalizată a fiecărei cliente?

Cum am zis mai devreme, cred că abordarea personalizată și empatia contează mult. Pentru mine, tendința este o sursă de inspirație, nu neapărat rezultatul la care tind. Îmi place să fiu printre primele în țara care aduce trenduri noi, cum ar fi eclipse sau tehnică airtouch. Cele mai multe cunoștințe și tehnici inovative le preiau de la cursurile de calificare din străinătate. Recent am fost la Milano pentru un workshop cu un colorist celebru din Sochi. Faptul că activez în Moldova nu a fost niciodată un motiv care m-a limitat în dorința de a mă dezvolta, ba dimpotrivă – mă motivează să adaptez trendurile internaționale pentru
piața locală și să obțin un rezultat frumos.

Mulți stiliști afirmă că o transformare de look are capacitatea de a schimba viața unei femei, crezi că e valabil și când vorbim de culoarea părului? Ai avut recenzii de la clientele tale care, ieșind din salon, s-au simțit de parcă au devenit o versiune mai bună a lor?

Cred că o schimbare de look are puterea de a produce o revoluție în interiorul femeii – deja cât de adânc este sentimentul, decide doar ea. Recenziile în acest sens sunt foarte diferite, unele femei își exteriorizează emoțiile chiar la finisarea colorării, altele peste o săptămână-două, iar unele ajung să își exprime mulțumirea abia la următoarea colorare, când revin la mine peste câteva luni.

Și într-un final, crezi oare că frumusețea va salva lumea?

În această afirmație contează definiția cuvântului ‘frumusețe’ – cred că frumusețea este produsul iubirii. Atunci când faci ceva din dragoste, cu siguranță asta are capacitatea de a ‘salva lumea’. Și eu, prin meseria pe care o fac din toată inima, aspir la o schimbare spre bine prin intermediul frumosului.

P