Atunci când ne gândim la acidul hialuronic, imediat ne vin în cap două lucruri - buzele și ridurile. E un lucru cunoscut că această substanță se injectează în buze pentru a le face mai cărnoase și în riduri pentru a le neutraliza. Multe femei se tem de acidul hialuronic ca dracul de tămâie. Le sperie rezultatele mai puțin demne de admirat pe care le-au atins unele admiratoare ale acestei substanțe sau gândul că e un corp străin organismului nostru, deci nu are ce căuta în el. Cum stau lucrurile de fapt, am aflat de la fondatoarea Academiei de Frumusețe Iuliana Crețu. 

Iuliana, la ce servește, totuși, acidul hialuronic și ce beneficii are?

„Multă lume se sperie și devine reticientă doar când aude sau citește cuvântul acid. Din start trebuie să vă liniștesc, aducându-vă la cunoștință că acidul hialuronic este o proteină întâlnită în mod natural în organismul uman, în mod special în piele și cartilaje, având rolul de menținere lubrifiată a țesuturilor și articulațiilor. De asemenea, acidul hialuronic contribuie esențial la reținerea apei în țesuturi, astfel hidratând esențial fibrele de colagen și elastină. Ridurile apar, deoarece concentrația din organism a acidului hialuronic scade, prin urmare se reduce elasticitatea pielii, care capătă într-un final un aspect mai puțin plăcut. La momentul actual acidul hialuronic este folosit pe larg în medicină, și în mod special în ramura medical-estetică. La acest capitol avem o gamă largă de utilizări, cum ar fi: conturarea și augmentarea buzelor, tratarea ridurilor, bombarea pomeților, corectarea nechirurgicală a nasului, corectarea anumitor defecte în diferite zone ale corpului, dar și în alte domenii medicale cum ar fi Ortopedia; injectarea acidului hialuronic in articulația afectată de artrită(distrucția țesutului cartilaginos a articulației – artroza), cu scopul de a lubrifia și a amortiza șocul mecanic.”

Cât durează efectele procedurii de administrare a acidului hialuronic?

„Dacă ne referim la administrarea acidului hialuronic injectabil, pentru conturarea și augmentarea buzelor sau tratarea ridurilor, efectul se menține aproximativ 6-8 luni. Precizez că datorită prezenței naturale a acestui acid în corpul uman, absorbția sa în organism poate fi doar benefică.”

Buze efect real Hialuronic

Procedura trebuie repetată? Cât de des și ce se întâmplă dacă nu se repetă? Nu există cumva riscul de a se înrăutăți aspectul buzelor sau al pielii?

„Pentru menținerea efectului dorit, procedura de injectare se repetată o dată la 6-8 luni! Dacă persoana decide să nu mai repete procedura, aspectul zonei injectate nu se înrăutățește, ci capătă forma naturală corespunzătoare vârstei, adică reapar ridurile și celelalte efecte pe care le-ar fi avut în lipsa tratamentului. O remarcă foarte importantă la ceea ce ține de buze! Este imperios necesar ca tehnica să fie efectuată corect și atunci, la resorbția acidului, buza va reveni la forma naturală.”

Citește și: Acum știm de ce fața modelului Xenia Deli arată impecabil. Ea a mărturisit ce tratament urmează

Există contraindicații?

„Iată care sunt contraindicațiile de care trebuie să ținem cont înainte de a merge la un specialist: sensibilitate la diverși alergeni, hipersensibilitate sau reacții alergice la anestezice (procedura se realizează cu zona anesteziată în prealabil, de asemenea unele produse conțin anestezic). Este contraindicată procedura persoanelor asmatice (astmul este o formă de reacție alergică pulmonară). Nu se recomandă nici în cazul în care s-a produs un șoc anafilactic în trecut.”

Buze perfecte

Cine poate recurge la procedurile cu acid hialuronic? Există restricții de vârstă?

„Aceste două întrebări trebuie clarificate referindu-ne la procedura pentru care optăm. Dacă avem în vedere conturarea și augmentarea buzelor, atunci observăm că sunt persoane tinere, cu buzele mici, neuniforme sau neconturate, care își doresc buze frumoase, pline de aspect și culoare (vârsta -18+). Dacă urmărim procedura de îndepărtare a ridurilor, remarcăm persoanele care au o tentă mai pronunțată de apariție a ridurilor (vârsta 22-30+).”

Iuliana, ați testat vreodată procedura pe propria piele?

„Trebuie să recunosc că, personal încă nu am beneficiat de tratamente cu acid hialuronic pentru mărirea sau conturarea buzelor, pentru că Dumnezeu m-a înzestrat cu ele din plin. În privința tenului, deocamdată îl întrețin folosind diferite tratamente cosmetice, deoarece ridurile încă nu mi-au apărut în mod vizibil, dar imediat ce le voi depista, voi apela cu siguranță și la tratamentul cu acid hialuronic.”

Vă mulțumim pentru explicații, iar cititorilor o să le spunem că Iuliana Crețu este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „N. Testimițanu” din Chișinău, a fondat Academia de Frumusețe și deține un salon de înfrumusețare la București.