Actrița Inna Colbasiuc este bine cunoscută pentru rolurile jucate pe scena Teatrului „Eugen Ionesco”. Este originară din Glodeni, a făcut studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte plastice și are deja un nume și o experiență mare în teatru. Talentul actoricesc al Innei îl puteți vedea și la Teatrul Independent „Etajul 5”, unde joacă rolul Doamnei Smith în spectacolul „Cântăreața cheală”. Ne-a deschis cărțile meseriei de actor în țara noastră într-un interviu, pe care vă invităm să îl citiți mai jos.

Inna, de ce ai ales să fii actriță?

Actoria e o stare, o provocare zilnică și multă pasiune pe care trebuie să o dai mereu în scenă. Am ales domeniul artistic pentru că era un vis pe care îl aveam de mic copil. Teatrul însă, cumva, m-a ales pe mine

Ai jucat multe roluri până acum… Ai unul preferat, personajele pe care le joci te reprezintă?

Depun suflet la fiecare rol pe care îl creez, de aceea nu am un rol preferat. În ceea ce privește cât de mult mă reprezintă personajele pe care le joc, în majoritatea mă regăsesc. Este ca o transpunere proprie în ceea ce crezi cu adevărat.

Ce faci în timpul liber, ce pasiuni ai? 

Din fericire nu dispun de timp liber… Sunt conectată mereu la lumea teatrului, iar atunci când se întâmplă minunea să am măcar două zile libere, mă relaxez gătind. E o plăcere să faci și altceva, cu gândul că produci celor apropiați plăcerea gustului, a savurării unor rețete delicioase.

Vezi și: „Avem nevoie de cineva care nu fură!” Ionela Hadârca, actriță într-un spot dedicat alegerilor

Inna Colbasiuc

Cum e să fii actor în Republica Moldova, ce crezi că ne lipsește cel mai mult?

După părerea mea, nivelul de cultură este foarte scăzut. Dacă e să vorbim de domeniul teatral, este nevoie atât de minți tinere cât și investiții financiare. Această profesie, care la prima vedere pare a fi una foarte ușoară, ascunde o muncă migăloasă și destul de grea. A fi actor în Republica Moldova este destul de interesant, ciudat, absurd uneori…

Care sunt principalele calități pe care trebuie să le posede un actor, ce înseamnă pentru tine talent actoricesc?

Tehnica actoricească, arta vorbirii, condiția fizică sunt principalele calități pe care trebuie să le posede un actor. Cât despre talent, îl ai sau nu! Pe ăsta nu-l înveți, dar talentul fără muncă este egal cu zero.

Vezi și: Actrița Maia Morgenstern, către publicul din Chișinău: „Respectul de sine te va conduce să poți însemna ceva pentru ceilalți” (Video)

Inna Colbasiuc 2

Cum te-a ajutat profesia să-ți descoperi personalitatea?

Datorită cărților citite, pieselor jucate, turneelor, oamenilor pe care i-am cunoscut și desigur muncii depuse, am descoperit calități pe care nu știam că le posed. Cert este că privesc în urmă cu admirație pentru ce am avut în viață și cu multă speranță pentru tot ce va urma.

Crezi că un actor trebuie obligatoriu să facă studii în domeniu sau vocația le poate înlocui?

După cum am menționat mai sus, școala este foarte importantă pentru un actor, mai ales o școală bună, dar sunt și excepții. La un festival internațional de teatru am văzut o trupă de actori amatori care pur și simplu erau minunați. Cu siguranță că ei tot au muncit foarte mult, iată de ce nu aș exclude munca din nicio ecuație legată de această profesie.

Numește trei avantaje și trei dezavantaje în meseria de actor.

Teatrul are multe avantaje, însă cel mai fain dintre toate este legat de propria creștere și dezvoltare personală. Devii un om de cultură dotat și respectat, lucru care, desigur, vine cu anii. Desigur, ai șansa de a călători foarte mult, cu toate beneficiile ei adiționale. Zilnic teatrul te ajută să fii altcineva, să fii cine îți dorești, datorită rolurilor jucate.

Nu le-aș spune neapărat dezavantaje, însă există câteva „minusuri” ale profesiei, de care nu ai cum să fugi. Ai timp liber foarte puțin și ești expus în permanență stresului. Apoi un factor important, mai ales pentru noi, femeile, este expunerea tenului la machiaje permanente, iar aici intervin o serie de alte secrete de îngrijire.

Ce sfaturi ai da tinerilor care abia pornesc spre scenele teatrului?

Dacă ei aleg să facă actorie, atunci s-o facă sută la sută. E o muncă pe care nu o poți face pe jumătate, sau part-time, sau pe weekend… Ori ești, ori nu ești!

Foto: Facebook.com