A avut un succes la care n-a visat, dar pe care l-a atins cu forţele proprii. Chiar dacă gurile rele i-au reproşat că ar fi superficială, ea a reuşit să obţină tot ce şi-a dorit în televiziune şi în viaţa de familie. Vorbeşte cu plăcere despre fiica ei, despre căsnicia cu Ştefan Bănică Jr. şi despre planurile de viitor. Este vorba de Andreea Marin Bănică, prezentatoare TV, mamă şi soţie iubitoare. Faptul că ați făcut un liceu cu profil matematic și ați absolvit Facultatea de Informatică demonstrează ca nu aţi aspirat la o carieră în jurnalism. Totuși, cum ați ajuns să faceți televiziune și când ați conștientizat că jurnalismul e adevărata vocație?

Din întâmplare! O frumoasă întâmplare care mi-a schimbat viaţa. Eram studentă în primul an la Informatică la Iaşi şi colegele de cameră mi-au semnalat un anunţ pentru un post de reporter la TVR Iaşi, dar important e că au ştiut pe ce «buton» să apese: mi-au spus că nu cred că aş fi în stare să iau examenul de intrare, erau peste 200 de concurenţi pe un loc. Au durat probele cam o săptămână, am reuşit şi apoi, în mod neaşteptat pentru mine, a devenit pasiune acea posibilitate minunată de a porni de la cuvinte, idei, imagini, îmbinându-le astfel încat să ajung să transmit mesaje catre atâţia oameni care îmi urmăreau munca.

Televiziunea poate fi fascinaţie şi poate schimba vieţi în bine, dar la fel de bine îi poate lăsa indiferenţi pe telespectatori. De aceea, simţi că munca îţi este preţuită când eşti primit şi aşteptat în casele oamenilor. Mii de vieţi au trecut prin propria-mi viaţă de atunci până astăzi, graţie meseriei de jurnalist. Şi am învăţat de la fiecare câte ceva.

Când ați realizat că sunteți o persoană cunoscută în România?

Nu mai ştiu exact, nu am sărbătorit momentul, pentru că nu asta mi-am pus în minte la început de drum. A venit doar ca o consecinţă a felului dedicat în care îmi făceam munca, nu ca un scop în sine.

Trebuie să recunoaștem că, deși ați fost implicată în mai multe proiecte televizate, pentru mulți, inclusiv la Chișinău, rămâneți zâna de la «Surprize, Surprize». Nu vă deranjează acest clișeu legat de numele Andreei Marin?

Nu e un clişeu, ci un alint pe care cineva din publicul meu l-a exprimat la un moment dat şi a fost preluat de către milioane de oameni, nu mulţi jurnalisti de televiziune se pot mândri cu un asemenea compliment. Cine îl foloseşte în sens negativ o face fie din rea-voinţă, subiectivism, fie pentru că judecă fără să cunoască sau suferă din pricina unei frustrări. Se întâmplă, dar e normal, e o utopie să-ţi închipui că te place toată lumea.

Sunteți implicată în mai multe campanii sociale. Credeți că implicarea mai multor persone publice în acțiuni de acest gen vor schimba lucrurile spre bine?

Sigur că da, mai multe gesturi de omenie pot echilibra balanţa în lumea ca o junglă în care trăim.

În ce fel maternitatea v-a schimbat modul de viaţă?

În mod radical. Mi-a schimbat interiorul. Am renunţat voluntar la modul de viaţă dinainte pentru a fi o mamă aproape de copilul pe care l-am aşteptat mult şi l-am dorit cu toată inima, mi-am reconfigurat cariera, fără să renunţ la televiziune, dacă imi doresc, din când în când, dar am păstrat doar apariţiile şi Gale de amploare, realizarea de documentare în jurul lumii sau de interviuri cu oameni speciali. Mă ocup de Fundaţia mea, Preţuieşte Viaţa, şi de proiectul ei de amploare despre care puteţi găsi detalii pe www.scoalamamelor.ro, de activitatea alături de UNICEF, de proiectele firmelor mele legate de publicitate, producţie TV etc.

Ați pierdut-o pe mama pe când aveați 9 ani, ce v-a lipsit cel mai mult în copilarie și ați dori să-i oferiți fiicei, Violeta?

Prezenţa mamei alături, cu toate ce poate însemna mai bun acest lucru, cu tot sufletul şi sprijinul.

În opinia Dvs., cariera și familia sunt două lucruri compatibile?

Sigur că da. Dar trebuie să înţelegi că sunt momente în care alegi sau faci un pas înapoi în una dintre direcţii în favoarea celeilalte.

Ce proiecte noi, legate de televiziune, aveți pe viitor? 

O Gală umanitară, un documentar deja în lucru, interviuri peste hotare, o emisiune de business…

Distribuie articolul: