Interpreţii autohtoni supăraţi foc pe o hotărâre a Curţii de Apel ce suspendă decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului prin care radiodifuzorii sunt obligaţi să difuzeze 30% produs autohton. Astfel, câţiva membri din partea Uniunii Interpreţilor Profesionşti s-au adunat în cadrul unei conferinţe de presă pentru a-şi apăra drepturile.
„Noi nu înţelegem de ce la noi în ţară muzica noastră este promovată în ultimul rând. Nici într-o altă ţară din lume nu am întâlnit o cotă atât de mică a produsului autohton cum este la noi”, a spus preşedintele uniunii, interpreta Nelly Ciobanu. Aceasta a menţionat că există pericolul ca produsul autohton şi cântecele în limba română să dispară. „Cântecele noastre sunt un element de educaţie a populaţiei, în spiritul dragostei faţă de neam, ţară, de mamă, de copil şi de tot ce este frumos”, a mai menţionat interpreta.

Interpretul Adrian Ursu a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că artiştii încearcă să convingă posturile TV şi radio că Moldova are produse autohtone care merită promovate. Interpreţii ar lansa mai multă muzică autohtonă, dacă aceasta ar fi mai mult difuzată.

Interpreta Aura a remarcat că generaţiile de copii din Moldova cresc pe melodii străine. „Vrem copiii să crească pe muzica noastră. Este vorba de educaţie patriotică. Artiştii noştri trebuie să fie starurile pe care copiii ar vrea să-i urmeze”, a spus Aura. Artista crede că şi proporţia de 30% produs autohton este insuficientă, ar trebui să fie 70%.

Interpretul Costi Burlacu a declarat că situaţia interpreţilor din Republica Moldova este foarte grea. Dacă muzica uşoară o mai auzi la radio şi TV, atunci cântecele populare nu sunt practic deloc promovate. „Riscăm să rămânem fără folclor”, a spus artistul.

După conferinţa de presă, interpreţii au organizat un flash mob cu genericul: „Cântăm „fals” pentru hotărârea „falsă” a Curţii de Apel Chişinău.

Decizia CCA, potrivit căreia ponderea producţiei autohtone în serviciile de programe ale posturilor TV şi radio trebuie să constituie nu mai puţin de 30% din volumul emisiei, a intrat în vigoare pe 1 aprilie. 13 trusturi media au atacat-o în judecată, iar Curtea de Apel a sistat aplicarea ei.

Sursa: ipn.md 

Distribuie articolul: