Ziua de 23 august, în ani diferiţi, a adus în muzică multe personalităţi marcante, melodiile cărora le fredonăm şi care au adus faimă cântecului românesc de diverse genuri. Aflaţi care sunt mai jos. Un nume notoriu pentru muzica populară din Republica Moldova rămâne Maria Drăgan. S-a născut în anul 1947, în Bălăurești, raionul Nisporeni. Maria era mezina într-o familie cu șase copii. Neamul Drăganilor s-a făcut vestit prin meșterii săi iscusiți în lemn, dar și prin alte talente, toți, unul ca unul, cunoscând multe cântece, snoave și povești. Maria se angajase în brigada de legumicultori după absolvirea a opt clase. Scria versuri, îi plăcea să picteze. Într-o bună zi a luat drumul capitalei. Își puse în gând să continue studiile la o instituție de pictură, dar ajunse la Școala de Muzică „Ștefan Neaga”. În 1966, la Filarmonică se anunțase crearea unui ansamblu de muzică populară. Maria, de 19 ani, însoțită de Dumitru Blajinu, s-a dus să-și încerce norocul. Unul din membrii juriului, care era chiar Nicolae Sulac, a exclamat, auzind-o: „Asta-i!” Artista s-a stins prematur din viață în satul natal la vârsta de 39 de ani.
Maria Dragan
Cel care acum un an a primit titlul onorific de ,,Artist al Poporului” oferit de către Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cântăreţului Paul-Ciprian Surugiu, mult mai cunoscut ca Fuego, este astăzi sărbătorit. S-a născut într-un un oraş din inima Ardealului istoric, Turda.

Fuego 
Alexandra Irina Măruță, adică Andra, originară şi-a început cariera muzicală la vârsta de 7 ani. Ea spune ca nu face parte din categoria cântăreţelor care îşi pregătesc mai mult vestimentaţia decât vocea. ,,Când încep să cânt, nu mai contează decât fluidul energetic dintre mine şi cei care mă ascultă. Nu sint aroganţa şi nu sufăr de vedetism. Nu-mi place să vorbesc doar ca să m-aud vorbind. Nu mă cert cu nimeni şi nu mă interesează scandalurile. Nu sunt invidioasă şi nici nu sunt roasă de orgolii. Pentru că eu iubesc oamenii, din tot sufletul meu. Şi întâlnirea cu ei este o imensă bucurie.”

Andra 
La mulţi ani şi Marianei Şura. Familia Şura este una de artişti, căci s-a cântat dintotdeauna. Mariana s-a lansat în muzică cu balade de dragoste, cântă şi piese ethno. Ultima piesă lansată de Mariana este dedicată mamei. Interpreta va sărbători alături de oamenii apropiaţi într-un local de lângă Chişinău.

Mariana Sura 
În Truşeni s-a născut interpreta Maria Codreanu. Face parte din generaţia de aur a culturii sovietice moldoveneşti, o cântăreaţă cu nume şi prestanţă. La 13 ani a realizat prima sa înregistrare TV, cu Emil Loteanu. A plecat din Moldova la vârsta de 16 ani. I-au fost conferite mai multe titluri onorifice: Artistă Emerită din Republica Moldova, Artistă Emerită a Federației Ruse. A fost decorată cu medalia „Steaua de la Cernobîl” și cu Ordinul de Ecaterina cea Mare.
Maria Codreanu