Chiar dacă nu este mediatizată, interpreta de muzică populară de la nordul Moldovei Lilia Roșca se mândrește cu reușitele pe care le-a obținut până în prezent. La 32 de ani, artista se declară o femeie fericită și împlinită.

Întrucât provine dintr-o dinastie de muzicieni, Lilia consideră că talentul său a fost un dar de la Dumnezeu. Cariera sa artistică a început încă pe băncile școlii, atunci când participa activ la concursuri și concerte. “Primul concurs a fost în localitatea mea de baștină, Edineț, unde am obținut premiul I, după care a urmat concursul “Tamara Ciobanu” din Chișinău, unde la fel am obținut locul I”, declară interpreta. Totuși marele ei pas către muzică a fost la 11 ani, atunci când împreună cu mai mulți colegi de la liceul englezo-român cu profil muzical -coral “Ion Creangă” din Chisinau a participat la un festival din Ankara, Turcia, unde a ocupat locul II, concurs care i-a schimbat viața. “După acest concurs, profesorii le-a recomandat părinților mei să-mi continui studiile la Chișinău. Și iată că de atunci pot să afirm că sunt independentă. De fapt, ăsta a fost și motivul pentru care m-am căsătorit la 16 ani. Eram o fata maturizată și o gospodină care știa de toate: mâncare, curat, spălat. Cred că așa a vrut soarta ca să mă maturtizez din timp”, spune interpreta.

Prin greutăți, spre stele

Toate succesele pe care le-a înregistrat până în prezent, Lilia spune că i se datorează eforturilor pe care le-a depus. “Nu m-a ajutat nimeni să urc pe scenă, așa cum sunt ajutați unii artiști. Au existat doar oameni care m-au povățuit. Eu am fost întotdeauna independentă”, relatează interpreta.

Întrebată de ce nu își promovează talentul prin intermediul mass-mediei, așa cum o fac colegii săi de breaslă interpreta a răspuns: „Eu nu mi-am pus drept scop să fiu solicitată și arătată la toate posturile. Poate că unii m-ai dau și un ban pentru ca să iasă la TV. Eu îmi văd de treaba mea. Până la urmă publicul e cel care decide, eu sunt mai modestă din fire și nu-mi place să insist. Dacă mă invită cineva să cânt bine, dacă nu, nu. Poate că e greșeala mea, dar nu pot să schimb nimic, asta sunt eu. Care mi-o fi faima peste ani, numai Dumnezeu o știe. Deocamdată nu-mi doresc nimic mai mult, sunt mulțumită de ceea ce am realizat până acum”.

Colaborarea cu Transbalkanica

În 2009, Lilia a colaborat cu Marcel Ștefăneț și Transbalkanica. Întrebată dacă poate acest pas a fost unul în care și-a pus speranțe să iasă în atenția publicului, interpreta a declarat că niciodată nu s-a gândit la asta. “Am cântat în Transbalkanika din simplul motiv că e ceva diferit de piesele pe care le-am cântat balkanice, ceva lăuntric sufletului meu, ceea ce-mi place – cântecele lăutărești vechi, dar și cântecele altor popoare. Am vrut să încerc și alt gen de muzică decât populară”.

Cântă piese din desaga bunicii

În prezent, interpreta are în palmaresul său un album de muzică populară realizat cu orchestra fraților Ștefăneț, două piese în colaborare cu formația „Rapsozii Moldovei” și alte două piese în proces de lucru cu maestrul Nicolae Botgros și orchestra “Lăutarii”.

Spre deosebire de alți artiști, Lilia se consideră o norocoasă pentru că nu face mari investiții la capitolul vestimentație scenică și piese populare. Mulțumește Domnului că mămica Vera are mâni dibace și-i coase ii și catrințe. “Le port cu mare drag. De fiecare dată când mă îmbrac în ele îmi aduc aminte de mama, de munca ei pe care a depus-o în aceste costume.

Sunt unice, lucrate în mărgele”, afirmă Lilia precizând are în colecția sa un costum încă de pe timpurile lui Ion Creangă dăruit direct de la muzeu de către strănepoata lui Ion Creangă, Olguța Caia .

Totodată, interpreta a ținut să menționeze că bunica ei Maria este cea care are grijă să-i scoată din desagă cele mai frumoase piese populare. „Cu multe dintre ele am participat și pe la concursuri. Chiar recent am înregistrat una dintre romanțe cu care am participat la concursul “Crizantema de Argint” în 2011, unde am obținut locul II”.

Familie

De 16 ani, de când și-a întemeiat o familie, Lilia declară că asta este cea mai mare realizare din viața sa. “Mă bucur că am doi copii și un soț iubitor și înțelegător, pentru că omul e împlinit și realizat atunci când are o familie frumoasă”, susține interpreta.

Bucuria îi este și mai mare atunci când își vede feciorii călcându-i pe urme. Ambii sunt elevi la Liceul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Chișinău. “Băiatul mai mare Cristian e clarinetist, iar mezinul Dorin studiază vioara. Eu îi încurajez și mă bucur că pot să-i ajut”, concluzionează interpreta.

 

Foto: Iulian Ciolac/Arhivă personală