Primul și cel mai important lucru de reținut pentru un părinte care vrea să plece: Nu-i spune copilului că pleci peste hotare pentru el, ca el să aibă o viață mai bună. Vei naște sentimentul de vinovăție.

Psiholoaga Tatiana Turchină vine cu un set de sfaturi ce nu pot fi neglijate.

În primul rând, dânsa îți recomandă să nu pleci pe furiș. Copilul trebuie să audă de la tine că pleci la muncă peste hotare, nu de la bunicii sau rudele în grija cărora îl lași.

Alege cu grijă omul în grija căruia lași copilul. Nu e suficient că tu ai încredere în acel om. Trebuie să îi placă și copilului, să îi inspire încredere și siguranță.

Responsabilitatea crește atunci când intenționezi să îl lași în grija concubinului sau concubinei.

Odată plecați în străinătate, comunicați cât mai des cu fiii și fiicele voastre. Nu compensați iubirea și lipsa voastră cu daruri scumpe. Dimpotrivă, chibzuiți bine ce sume le oferiți, încă înainte de plecare stabilite.

Nu îi puneți copilului pe umeri prea multe responsabilități casnice. Studiile rămân pe primul plan. Este în regulă să își ajute părintele, dar nu să îl înlocuiască.

Părinții trebuie să cunoască bine prietenii și cercul de socializare a copilului, apoi să stabilească o legătură strânsă de comunicare cu profesorul copilului. E important să comunice cu acesta după plecare pentru a ști cum se dezvoltă fiul sau fiica.

Și medicul de familie, apoi asistentul social trebuie să cunoască despre instituirea tutelei. Nu uitați nici de polițistul de sector. Altfel zis, asigurați-vă că lăsați copilul pe mâini bune, sub supravegherea persoanelor ce i-ar putea acorda ajutor specializat după necesitate.

Mai multe aflați din filmulețul realizat de organizația non-guvernamentală „Terre des Hommes”: