Una din cele mai actuale subiecte de lectură este, de câțiva ani, „Inteligența Emoțională” (alături de coeficientul său - EQ). Termenul e pe larg abordat în cărțile de dezvoltare personală și totuși, nu e înțeles până la urmă. Ne-am propus să găsim o explicație uzuală a acestuia și am găsit-lo la Cristina Leahu - coach în acest domeniu la Barcelona, autoarea paginii inspiracristinaleahu.com și organizatoarea Șezătorilor Sufletului alături de femeile din diasporă. Cristina cunoaște sufletul uman din interior. Ce ne-a mărturisit despre termenul sus-menționat, aflați mai jos.

Despre noțiunea de inteligență emoțională și cum poate fi aplicată

1

„Inteligența emoțională este un instrument atât de util! Din experiența și împărtășirea cu ceilalți deseori l-am folosit pentru a găsi soluții.

Cu oricare dintre clienții mei, scopul final este să le pot transmite suficiente abilități de a folosi inteligența emoțională ca instrument, astfel încat să se poată ajuta pe ei înșiși și apoi pe cei din jurul lor. Pentru că, până la urmă, nu ceea ce faci sau ai te face să fii fericit, ci felul în care te simți când ai sau faci. Dar cum te simți ??? Aici este cheia care răspunde la întrebare. Știi tu oare să exprimi exact cum te simți?

Inteligența emoțională este un parcurs cu harta emoțiilor în față. Este detectarea și denumirea felurilor în care te simți și reacționezi în anumite circumstanțe. Deseori nici nu știm că nu știm, iar asta ne ia din capacitatea noastră de a trăi o viață împlinită. Atelierele de inteligență emoțională, dar și consultațiile individuale pe care le ofera INSPIRA sunt ca o Cutie a Pandorei, care, odată deschisă, nu mai are cale de întoarcere, ci doar de vindecare, expandare a conștiinței, cunoașterii de sine, înțelegere a ta și a celor din jur.”

Cărțile de dezvoltare personală: eficiente sau nu?

„Sunt excelente, să citești este o soluție ca să poti să crești, evident. Problema cărților motivationale este atunci când ele creează conflict interior persoanei care le citește. Eu simt că viața mea este un dezastru, dar îmi repet că „totul este excelent”. Concentrarea excesivă pe pozitiv distorsionează realitatea. Cărțile motivaționale sunt bune, pentru că te ajută să-ți alegi gândurile, însă asta nu poate soluționa situațiile care există. Gândirea pozitivă fără acțiune conduce la o mare decepționare. O casă poate fi cu cele mai frumoase decorațiuni în ea, dar dacă nu faci curat mai întâi, decorațiunile pălesc în fața mizeriei.”

Sunt departe, dar nu au uitat de țară! Zeci de femei din diasporă, alături de Cristina Leahu, au confecționat mărțișoare caritabile

Ce „dureri” ascund sufletele femeilor din diasporă?

„Traumele trecutului. Drumul anevoios. Durerile nestrigate. Familiile fără rădăcină. Reconstrucția Eului. Căutarea esenței și a misiunii în viață. Prețul costisitor al afirmării. Din experiență, pot spune că toate aceste drame mici și individuale au un ecou major într-un tot social pe care nu-l putem neglija.”

2

O carte despre inteligența emoțională, de Cristina Leahu:

Lucrez cu mare, mare pasiune, la o carte de inteligență emoțională, care implică mai mulți specialiști, cât și artiști ilustratori. Va fi o carte destinată părinților, copiilor, soților, amanților, șefilor, angajaților, deci cam a tuturor celor care citesc și nu citesc. Va fi o carte care va îmbina educativul cu frumosul, o bijuterie de conținut și formă. La începutul lunii aprilie o să lansăm o campanie de crowdfunding pentru carte. Primii cumpărători vor primi cartea cu o distincție absolut specială.

Și sigur, nu în ultimul rând, consultațiile individuale în care lucrăm cu fiecare dintre clienți în mod personalizat și socratic, atât pe subiecte cronice, cât și pe situații punctuale. Proporționez spațiul de inspirație abundentă ca lucrurile să se întâmple, coachingul asta și presupune: să proporționezi spațiul și conjunctura pentru ca persoana să-și găsească răspuns la frământări. Noi toți venim pe lume cu lucrurile deja știute.”

Cristina Leahu invită moldovencele din Spania și Italia la Șezători ale Sufletului: „Am învățat că femeile nu conduc lumea, ele o nasc”

3

Foto: Arhiva personală