Anual, la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău sunt tratați circa 33.000 de pacienți, iar 88.000 de copii primesc consultații medicale. Institutul funcționează de 31 de ani, iar anumite secții nu au mai avut de multă vreme parte de reparații curente. Instituția a început colectarea de fonduri pentru reparația Maternității care înregistrează anual cel mai mare număr de nașteri – circa 6000 de copii. Directorul general al Institutului Mamei și Copilului, Ștefan Gațcan, a povestit într-un interviu despre obiectivul campaniei de colectare de fonduri „Renaște Moldova”.

„Vreau să fac tot ce este omenește posibil pentru a îmbunătăți condițiile din maternintatea noastră. Nu vorbim de o instituție medicală oarecare, ci de una vitală, unde mamele vin să dea viață copiiilor, iar noi trebuie să le asigurăm condiții cât mai decente pentru asta. Știți bine că dacă la capitolul calitatea actului medical am avansat, datorită profesionalizării medicilor, inclusiv în străinătate, la capitolul condiții de spitalizare situația nu este una bună, suntem în aceeași situație ca majoritatea instituțiilor medicale, din păcate. Așa cum resursele Ministerului Sănătății sunt limitate și ne ajută doar să supraviețuim, trebuie să facem investiții în modernizare. De aceea, am decis să apelăm la solidaritatea oamenilor, a celor care pot și doresc să susțină campania noastră, care are că scop modernizarea maternității, atât în ceea ce privește condițiile în care stau pacienții, cât și în ceea ce privește aparatura medicală”, a declarat domnul Gațcan.

Lista cu necesități este lungă, dar conducerea instituției a fixat prioritățile în funcție de beneficiile directe pe care le vor avea oamenii care vin acolo. „În primul rând ne-am propus să oferim acces gratuit la servicii medicale, de aceea dorim să înființăm aici primul centru de screening prenatal dintr-un spital de stat din Moldova. La moment astfel de secții de diagnostic există doar la spitalele private, iar ele sunt absolute necesare! Acest centru, când va fi funcțional, va putea preîntâmpina cu 35-45% nașterile cu malformații congenitale, reducând astfel numărul acestor cazuri de la 680, câte se înregistrează în prezent în fiecare an la nivel național.

 Institutul Mamei si copilului

În al doilea rând, ne-am propus să oferim confort, igienă și siguranță pentru pacienții Institutului. Am gândit care este traseul pe care îl parcurge un pacient, de la momentul în care intră pe poartă, trece de secția de internare și ajunge în salon, până la proceduri, perioada petrecută în sălile de naștere, în sălile secției de lăuzie. În total, proiectul nostru are ca obiectiv reparații și modernizare pentru două etaje și pentru intrarea principală. Noi am calculat fiecare etapă, în total se ajunge la un buget necesar de aproape un milion de euro”, povestește Ștefan Gațcan.

12 procente din necesarul total de un milion de euro este deja colectat, iar cei de la Institutul Mamei și copilului speră să reușească să atragă cât mai multă lume în această campanie: „Solidaritatea în jurul unui proiect cu atâtea beneficii pentru oameni este frumoasă indiferent de motivația celor care donează banii, iar pacienții noștri sunt sigur că vor aprecia asta atunci când ne vor trece pragul și vor descoperi o instituție modernizată. Cred că până la urmă campania noastră va aduce două beneficii importante, unul este acela al modernizării instituției, iar cel de-al doilea este faptul că arătăm că suntem un popor solidar, care știe să se adune în jurul unor proiecte benefice pentru întreagă societate. Avem nevoie și de astfel de exemple pozitive în viață noastră”, a concluzionat directorul general al Institutului mamei și Copilului din Chișinău.

Citiți interviul integral pe UNIMEDIA.info.

Distribuie articolul: