În Bucovina, o regiune din nordul României, tradiția pascală de vopsire a ouălor a fost ridicată la nivel de artă. Creatorul de filme Titus-Armand Napirlica, alături de casa de producție „Jungle în Paris” prezintă profilul minunatelor lucrări create de Elena Crăciunescu, în filmul „The Egg Painter”, în traducere, „Pictorul de ouă”.

Crăciunescu este unul din cei 30 de încondeietori care pictează pe coji de ouă în micul sat Ciocăneşti. Folosind o tehnică similară cu cea a baticului, Crăciunescu folosește un bețișor din fier, numit „chișițe” ca să aplice desene din ceară pe suprafața curată și uscată a oului. Apoi scufundă oul într-o baie cu vopsea și repetă procesul de „desenat” cu ceară , scufundând apoi în alte vopsele, ca să obțină efectul de „straturi multiple”. Ceara acționează ca un scut de potecție și îi permite oului să rețină culoarea după primele vopsiri. La final, oul este ținut la o sursă de căldură care topește ceara și lasă în urma sa un ornament incredibil.

„Când eram mai tânără făceam cam 600-700 de ouă. Acum am înaintat în vârstă. Fac în fiecare an, în perioada Paștelui cam 500. Eu încondeiez de când eram mică, de la vârsta de 15 ani, cam așa”, povestește meșterița în filmul documentar.

Citește și: Își revin după bătălia împotriva cancerului prin creație. Luptătoarele te învață să decorezi ouăle după tehnica decupajului