Tortul Smetanik nu este nici pe departe cea mai gustoastă capodoperă pe care o poate crea Inna Moldovanu în bucătăria ei de la Chicago. Adoră experimentele, respectiv torturile mai sofisticate, așa cum sunt cele cu mousse sau ganache (orice ar fi însemnând asta). Pasiunea Innei a făcut-o să ia avionul spre București, ca să învețe de la Mirela Murarusi - cofetară din România, astăzi cu masă și casă la Paris.

Cu genetica nu te pui, nu-i așa? Pasiunea pentru cofetărie ai moștenit-o de la mama…Altfel nu-mi explic cum ai ajuns să faci torturi astăzi, când lucrezi ca manager la departamentul de livrări și primiri la o companie de reciclare și renovare a electronicelor. 

„Să știi că lucrez în acest domeniu doar de o lună. Timp de 6 ani, respectiv de când m-am mutat la Chicago, am fost angajată a unei companii care se ocupa cu metalele, și anume cu oțelul. Compania avea patru filiale în SUA, iar eu duceam inventarul la una din fabrici. Mama, originară din orașul Krasnodar, Rusia, era cofetară de meserie. Așa că da, probabil de aici se trage pasiunea mea pentru gătit. A lucrat în calitate de cofetară până m-am născut, așa că nu am prins zilele dulci când venea mama acasă cu tot felul de bunătăți. De mică mă pasionează gătitul, îmi place să gust din bucatele diferitor popoare, sunt autodidactă. În ziua de azi, cu atâta informație pe rețelele sociale, e ușor să te faci o bună bucătăreasă.

Citește și:  Moldovenii nu mai vor coloranți în torturi. Preferă vișina și tortul „dezbrăcat”

Astăzi, această pasiune îți aduce și venit. Cum ai ajuns să accepți comenzi?

Dintotdeauna m-au fascinat oamenii care, pe lângă muncă și grija pentru copii, au un hobby. Povestea cu torturile e una spontană. Eram profesionistă la coacerea cheesecake-urilor, torturilor simple. Primul tort l-am făcut pentru ziua de naștere a fetiței mele. Împlinise 2 ani atunci. Am făcut un tort simplu, fără acoperire, așa-zisul „naked cake”. Dupa aia, am mai făcut eu câteva torturi pentru prietenii apropiați, nimic important. Postam rezultatul final pe pagina mea personală de Facebook.  Nici nu admiteam să fac torturi la comandă, căci job-ul meu e cu un program fix, de la 9 la 17.00, cinci zile pe săptămână. Având și un copil, chiar nu visam să fac o afacere din pasiunea mea. Pe un grup de pe Facebook am văzut însă entremet-urile (desert franțuzesc) și m-am îndrăgostit. Acest tip de torturi sunt delicioase, au o textură foarte diferită de cea a torturilor obișnuite. În scurt timp, m-am pomenit cu pagina Inna’sSweetBoutique pe Facebook, iar oamenii ce poftește inima.”

Am citit că folosești doar ingrediente organice. În SUA, e un semn de calitate, toată lumea caută produse care nu dăunează sănătății. În același timp, sunt foarte colorate…Folosești coloranți? 

„Despre mâncarea din SUA putem scrie un articol întreg. Eu folosesc în mare parte doar ingrediente organice. Folosesc și coloranți, în general coloranți naturali. Dacă vorbim despre o zi de naștere pentru copii, atunci propun de fiecare dată așa-numitul tort velvet, care e din ciocolată și unt de cacao. Nu se cere mult colorant pentru a obține o culoare frumoasă. Torturile sunt acoperite cu „glazură oglindă” ori  „velvet”, iar florile, figurinele, cifrele și altele sunt din ciocolată. Eu nu fac figurine din pastă de zahăr, e nevoie de multă practică pentru a ajunge la un final satisfăcător. Din păcate, nu am acest timp.”

Cine sunt clienții de cele mai multe ori? Sigur conaționalii fac coadă, dar presupun că ai cucerit și americanii….Ce spun străinii despre torturile tale?

„Majoritatea, sigur, sunt de-ai noștri. Am și mulți clienți ruși, ucraineni. Am avut vreo 6 clienți americani care au revenit la mine pentru a doua, chiar a treia comandă. Asta mă bucură mult, înseamnă că fac totuși o treabă bună.”

Vezi și: O mămică din Chișinău face deserturi delicioase, fără coacere. Alina Munteanu este adepta regimului raw vegan

Dacă e să comparăm tendințele din SUA cu cele din Moldova în domeniu, există vreo diferență? 

„Torturile și prăjiturile americane sunt, de cele mai multe ori, din pandișpan simplu, uns cu cremă de unt. Mai au acel cheesecake sau plăcinta cu mere. Deserturile europene sunt total diferite – cu o varietate imensă de texturi și gusturi.”

Inna preferă torturile franțuzești, de aceea le face cu mare drag. Are printre rețete și Medovikul, dar în variantă „stilizată”. Este cu ciocolată. Americanilor însă le place gustul tortului pe care noi l-am numi al copilăriei noastre. Au doar cuvinte de laudă pentru cofetară atunci când li se servește o felie de Medovik sau Smetanik. 

 Vezi și: Cristina Darii s-a mutat în Irlanda cu tot cu bucătărie. Gătește moldovenește!

 

 

Distribuie articolul: