Cancerul ovarian este o boală gravă, care rămâne de multe ori ascunsă, neavând simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă. Această boală alcătuieşte aproximativ 4% din toate patologiile maligne feminine. Riscul unei femei de a face un cancer ovarian este de 1:71. Această maladie se dezvoltă, de regulă, la femeile peste 55 ani. Doar 10-20% dintre paciente au un istoric familial pozitiv de cancer de ovar. Două din 100 femei au risc de a dezvolta cancer de ovar pe durata vieţii. Acesta creşte însă la 5-7 din 100, dacă există istoric pozitiv (unu-două cazuri) în familie. Dacă pacienta are o rudă de gradul întâi cu cancer ovarian (indiferent că este vorba de mamă, fiică, soră), riscul de apariţie a cancerului este între 25- 50%. Totuşi, mai puţin de 5% din femeile din populaţia generală au o predispoziţie ereditară pentru cancerul ovarian. Iată 7 lucruri pe care e bine să le știm despre cancerul ovarian:

1. Toate femeile pot face cancer ovarian
Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din întreaga lume. Spre deosebire de alte forme de cancer, această boală afectează femeile atât din ţările dezvoltate cât şi pe cele din ţările în curs de dezvoltare.
Este important să ştim care sunt simptomele, factorii de risc şi istoricul familial, atât din partea mamei cât şi din partea tatălui.

2. Cunoaşterea semnelor incipiente ale bolii poate salva vieţi
Frecvenţa şi apariţia combinată a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Dacă o femeie manifestă în mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important să ia legătura cu un medic, având în vedere că această simptomatologie poate fi specifică şi altor boli:
• Dureri abdominale, pelvine sau în regiunea lombară
• Modificări ale tranzitului intestinal (Indigestie persistentă, meteorism, greaţă, diaree sau constipaţie)
• Urgenţe urinare sau sângerări vaginale neobișnuite
• Dureri în timpul contactului sexual
• Pierdere în greutate și creşterea în volum a abdomenului
• Oboseală, astenie, pierderea apetitului şi saturarea rapidă cu alimente

3. Diagnosticarea în faza incipientă îmbunătăţeşte semnificativ şansele de supravieţuire
Dacă boala este descoperită în fază incipientă, când este doar în ovar, 90% dintre femei supravieţuiesc la 5 ani (perioada de timp necesară pentru analiza supravieţuirii când se evaluează tratamentul în oncologie). Diagosticul corect se face prin:
• Ecografie abdominală sau transvaginală
• Tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară
• Test de sânge pentru măsurarea markerului tumoral CA-125
• Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral
• Biopsie – prelevarea unei probe de ţesut tumoral pentru a depista existenţa celulelor canceroase

4. Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori în stadii târzii, atunci când boala este în stadiu avansat. Acest lucru se întâmplă şi datorită faptului că femeile cred că simptomele se datorează menstruaţiei, menopauzei, alimentaţiei sau le confundă cu probleme banale de stomac sau digestive. Iniţial medicii pot diagnostica o afecţiune similară, dar frecventă apariţiei acestor simptome. Deşi unele femei au cazuri de cancer ovarian în familie, factorul genetic nu este constant asociat cu apariţia bolii.

 

 

5. Multe femei consideră că testul Babeş – Papanicolau poate detecta cancerul ovarian
Testul Babeş – Papanicolau nu diagnostichează cancerul ovarian, ci detectează doar modificări pre-canceroase la nivelul colului uterin, fără legătură cu un potenţial cancer ovarian. Mai mulţi factori pot reduce riscul apariţiei cancerului ovarian: contraceptivele orale, graviditatea şi alăptarea la sân, ligaturarea tubală şi histerectomia, înlăturarea ovarelor cu scop profilactic în cazul prezenţei la femeie a testului pozitiv la mutaţia BRCA. Totuși, cauzele exacte ale cancerului ovarian rămân deocamdată insuficient cunoscute.

6. Există diferite tipuri de cancer ovarian : Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial care se dezvoltă din celulele de la suprafaţa ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvenţă este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Urmează tumorile stromale, sunt rare şi se dezvoltă din ţesutul de susţinere al ovarului. Infertilitatea și neutilizarea unei metode contraceptive hormonale deasemenea influenţează riscul de apariţie a cancerului de ovar. Femeile care au avut o sarcină, au un risc de 50% mai scăzut de a face cancer de ovar comparativ cu femeile nulipare (care nu au avut o sarcină).

7. Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale sale. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice. Chimioterapia şi radioterapia sunt de asemenea folosite în tratamentul cancerului ovarian pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări au pus la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.

Anual, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi – incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori – şi sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – mortalitatea fiind de 3,8 cazuri la 100.000 de locuitori. În Republica Moldova morbiditatea prin cancer cervical în 2008 a alcătuit 7,4% (138 cazuri). Supravieţuirea la 5 ani a constituit 40,9% (379 cazuri). Simptoamele cancerului ovarian sunt nespecifice, mimând dereglări ai intestinului sau ale vezicii urinare, iar înrăutăţirea acestor dereglări poate sugera o suspiciune la cancer ovarian.

Supravieţuirea la 5 ani în cazul stadiilor precoce al cancerului cervical este de 93%, deşi, doar 20% din cazuri sunt depistate în stadiul I şi II. Supravieţuirea generală pentru toate stadiile e de circa 45%. Prognosticul cancerului, chiar şi al celui de ovar, este cu atât mai favorabil cu cât afecţiunea este diagnosticată cât mai timpuriu.

Selecție: Avantaje.ro,  Ministerul Sănătății al RM

Distribuie articolul: