„Frumuseţea femeii la 20 de ani este rezultatul naturii, iar la 60 de ani este rezultatul îngrijirii ei” Coco Chanel

Există câteva reguli standarde în vederea întreţinerii tenului, pe care fiecare femeie ar trebui să le cunoască şi să le urmeze, indiferent de tipul pielii. Curăţarea pielii sau demachierea este esenţială întru cât previne apariţia coşurilor şi a petelor, şi asta nu e tot. Demachierea este vitală, şi trebuie efectuată strict cu regularitate atât dimineaţa şi seara, ori înainte oricărei proceduri cosmetologice, indiferent dacă eşti machiată sau nu.

Înainte de toate trebuie să cunoaştem cum demachiem tenul corect, în caz contrar această procedură va aduce rezultate foarte neplăcute. „Dizolvarea” stratului protector din apă şi grăsimi a pielii şi lezarea celulelor, poate să ducă la sensibilizarea acesteia faţă de microbi, substanţelor alergici, iritaţiilor, într-un cuvânt, duce la neputinţa regenerării normale a epidermei. Însă trebuie să cunoaştem unele lucruri, de-aceea în continuare propun să revizuim unele soluţii pentru demachiere, ca ulterior fiecare să-şi găsească procedeul personal pentru o demachiere cât mai benefică propriului ten.

Săpunul
Săpunurile sunt soluţii alcaline, de-aceea deseori pot perturba echilibrul de acid al pielii (pH). Anume pH-ul neutru ajută la crearea unei microflore utile, care protejează pielea de microbii patogeni, iar curăţarea frecventă cu săpunuri predispun pielea la infecţii.
Ca o alternativă sunt substanţele sintetice, care ne sunt propuse sub forma de esenţă lichidă ori solidă. Cele lichide sunt comercializate sub forma de spumă ori loţiuni de curăţare, iar cele solide sunt aceleaşi săpunuri cosmetologice cu adausuri: pentru săpunuri cu un conţinut sporit de grăsimi se adaugă parafină, uleiuri vegetale, lanolină; pentru săpunuri vaporoase – glicerină; antibacteriene – triclosan, gudron, benzoil etc.

Cremă pentru curăţare
Cremele care sunt predestinate pentru curăţare adesea se spală după aplicare. Ele conţin apă, minerale, ceară cu diferite adausuri sintetici. Crema de curăţare clasică, este cunoscut sub denumirea de „cold cream” şi conţine ceară de albine, uleiuri minerale şi acid boric. De obicei ele se folosesc pentru îndepărtarea machiajului şi e recomandat tenului uscat.

Uleiurile
Acestea sunt uleiuri minerale în adausul cărora se găseşte şi uleiuri vegetale. Unele sunt ideale pentru îndepărtarea machiajului (cum ar fi fondul de ten, pudra), dar nu sunt recomandate pentru tenul gras.

Scrub
Sunt soluţii ce conţin diferite particule tari, spre exemplu seminţe măcinate de caise, algii marine uscate, chiar particule din plastic etc, care îndepărtează nivelul superior al pielii, format dintr-un ţesut mai „vulnerabil”, care la atingere se sesizează nişte pori, fulgi minusculi din piele. Cele mai efective scrub-uri sunt considerate cele cu particule din polietilenă, deoarece nu au margini ascuţite şi nu lezează pielea. Ele cel mai bine curăţă faţa, oferind luminozitate tenului, însă sunt contraindicate pielii sensibile şi folosirea acestora mai des decât 2 ori pe săptămână.

Exfoliante
Conţin substanţe ce provoacă exfolierea primului ţesut, sau cum ştim noi, celulelor moarte, de exemplu: glicol, lactoză, acid salicilic, sau extracte de fructe: pulpă de măr, dovleac, pepene galben. Exfoliantele pot fi folosite zilnice, dar nu sunt suficiente pentru o curăţare adâncă sau îndepărtarea fondului de ten (doar de la suprafaţă, nu şi din pori).

Spumă
Prima impresie pe care o lasă spumele că sunt săpunuri dizolvate în apă, însă în realitate ele sunt nişte detergenţi sintetici (substanţe tensioactivi sau STA). În pofida proprietăţii sale de a curăţa eficient, unele spume dăunează stratului lipidic al pielii şi celulelor vii. Practic, nu există o soluţie 100% eficientă, ce să nu influenţeze negativ alte aspecte, pentru că menirea lor este să dizolve grăsimile, dar baza protectoare a pielii sunt anume grăsimile. Aşadar cele mai puţine daune ne aduc acele STA, care nu pătrund adânc în piele, dar îndepărtează eficient orice substanţă străină pielii. Pentru aşa un efect, unele produse conţin STA combinate care îşi reduc reciproc din funcţii.

Totuşi nu poţi să nu ai grijă de faţă şi să nu o cureţi, altfel, în scurt timp te vei alege cu cele mai neplăcute vizite la cosmetolog. De aceea, unica soluţie de atenuare a efectelor negative, este ca periodic, de 2-3 ori pe an să-ţi schimbi demachiantele.

Distribuie articolul: