Megan Fox și Angelina Jolie au demonstrat lumii întregi că poţi fi seducătoare fără a aplica vreun fard. Cum? Menţinându-și într-o formă ideală sprâncenele şi genele. Unde mai pui că în ultimii ani, trendul e axat pe un aspect cât mai natural al machiajului. Iar dacă ai sprâncenele îngrijite, bine arcuite şi genele bogate, atunci privirea seducătoare și înfăţişarea naturală îți sunt garantate.
Sprâncenele şi genele, de fapt, protejează ochii de praful şi apa ce nimeresc pe faţă în fiecare zi. Forma sprâncenelor variază în funcție de forma feţei, însă odată cu schimbarea şi evoluţia modei, se schimbă şi vederea asupra frumuseţii sprâncenelor.

Dacă în anii ’70-’80 se purtau sprâncenele subțiri ca firul de ață, în anii ‘2000 au revenit moda formei îngroșate. Însă oricare ar fi tendințele, unica cerință care nu se schimbă este că sprâncenele frumoase trebuie să fie netede şi să aibă o strălucire mătăsoasă.

Pe de altă parte, forma sprâncenelor încadrează mai mult sau mai puțin fericit forma feței și conferă tonul expresiei, de aceea corectarea acestora trebuie să fie atentă.

Iată câteva reguli de aur:

  • Sprâncenele apropiate îngustează vizual faţa, iar cele mai îndepărtate o fac mai lată. 
  • Sprâncenele arcuite şi lungi oferă feţei o expresie mai severă, însă cele mai scurte – un aspect tineresc. 
  • Sprâncenele cu arcuirea foarte înaltă crează o expresie puțin artificială, uimită. 
  • Și invers, înfăţişarea denotă supărare dacă sprâncenele sunt amplaste mai jos, aproape una de alta.

Forma sprâncenelor se corectează prin îndepărtarea firelor cu o pensetă şi nicidecum nu prin radere sau epilare electrică. Pentru calcularea formei și lungimii ideale, conform canoanelor clasice, poți aplica tehnica creionului, ca în imaginea alăturată:

  • cu ajutorul unui creion subțire, măsoară începutul sprâncenelor (trebuie să coincidă cu colțul interior al ochiului), 
  • apoi punctul de arcuire maximă (trebuie să coincidă cu marginea exterioară a irisului), 
  • apoi capătul sprâncenelor (trebuie să coincidă cu colțul exterior al ochiului, iar creionul să pornească de la baza nasului), 
  • și, în sfârșit, linia de control (creionul trebuie să atingă capetele sprâncenei și să treacă în același timp pe linia superioară a genelor).

Pentru întărirea atât a sprâncenelor, cât şi a genelor, masează-le de 2-3 ori pe săptămână cu o periuţă nu prea aspră din fire naturale, înmuiată în soluţie de ulei de ricin. În această soluţie poţi adăuga și niște vitamina A, D sau E, sau mai bine toate trei (câte 3-5 picături la 50 gr de ulei de ricin). Sprâncenele se masează dinspre interioar către tâmple.

Genele le vei unge cu mare grijă, ca să nu iriţi ochii. Pe degetul arătător aplică o picătură de ulei şi clipind des, umezeşte vârful genelor de pe pleoapa superioară. Urmează să-ţi piepteni genele cu periuţa de la rădăcini către vârfurile firelor – mai întâi pleopa superioară, după care cea inferioară.

Este foarte important ca după fiecare utilizare să speli periuţa cu apă caldă şi săpun, să o usuci şi să o păstrezi într-o husă specială. Astfel vei evita dezvoltarea bacteriilor care cauzează infecții oculare.
O altă soluţie eficientă pentru întărirea sprâncenelor şi a genelor este amestecul din ulei de ricin cu rom, cu raportul 3:1.

Unele persoane recurg şi la vopsirea firelor, însă această procedură se permite numai în cazul în care ochii sunt sănătoşi şi pielea nu e sensibilă. Ca să-ţi controlezi pielea la sensibilitate, aplică câteva picături de vopsea în dosul urechii. Dacă după 10 minute apar iritaţii, atunci nu risca să continui cu vopsitul sprâncenelor şi a genelor. Dacă totuşi te-ai hotărît la acest pas, după vopsire spală neapărat ochii cu o soluție salină ușoară sau ser fiziologic (se găsește în farmacii).

Desigur că mai există și varianta vopsirii profesioniste, pe care o execută specialistul salonului de frumusețe. În acest caz vopseaua folosită trebuie să fie adaptată special pentru sprâncene și gene, însă pentru siguranță poți cere și un test de control la sensibilitate.

Retușul final, dar și remediul fizic care conferă o nuanţă firelor în cazul persoanele alergice la vopsea este machiajul. Pentru a contura sprâncenele, a intensifica culoarea lor sau a corecta eventualele minusuri, foloseşte creionul pentru sprâncene şi ochi sau, și mai bine, farduri speciale în nuanțe neutre de gri, bej închis sau maro deschis.

Dacă culoarea naturală a firelor tale e închisă, utilizează cel mult un maro închis – însă în niciun caz nu negru, pentru că te va face să arăți puțin artificial și îți poate adăuga câțiva ani în plus.

La urma urmei, există și tatuarea sprâncenelor, dar la acest subiect vom discuta detaliat în scurt timp, într-un articol separat.

Distribuie articolul: